Loomulikult mitte!

Kandidaatide nimekirjast me Siim Kallast ei leia. Ilmselt ei sobiks see ka kokku tema staatusega Euroopa Komisjoni asepresidendina. Meenutame, et kui Kallase kolleeg Dalia Grybauskaitė otsustas hiljuti pürgida Leedu presidendiks, tuli tal kandideerimise ajaks rangelt tagasi tõmbuda oma senisest ametist. Ning just Kallas pidi ajutiselt oma Leedu kolleegi ametikohustused üle võtma.

Siim Kallas on praegu ilma igasuguse kahtluseta Euroopas tipp-poliitik, kelle ametikoha täit kaalu me siin kodus ilmselt päris hästi ei adu. Tema istub Brüsselis selle laua taga, kus tehakse otsuseid. Ei maksa end uinutada sellest, et ta Eestis käies vabalt intervjuusid annab ja mõneski seltskonnas ilma lipsuta ringi liigub. Tahtmata alahinnata kuue Eesti saadiku tööd enam kui 700-liikmelises europarlamendis, on nad Kallase rollist siiski sama kaugel kui Maa Kuust.

Kui Euroopa Komisjoni asepresident kandideeriks europarlamendi lihtliikmeks, kõlaks see ametikohtade mõjujõudu arvestades vist sama jaburalt, kui näiteks president Toomas Hendrik Ilves otsustaks sügisel kandideerida Abja valla volikogusse.

Ilmselt tunduks piisavalt kohatu seegi, kui mõni kohalik vallanimekiri end presidendi näo ja nimega valimistel kaunistada püüaks. Aga sisuliselt just sedasama praegu Reformierakond Kallase nime (kuri)tarvitamisega eurovalimistel teeb.

Suurt probleemi pole siis, kui teile meeldib sama hästi ka Reformierakonna nimekirja tegelik esinumber Kristiina Ojuland. Kuid kui potentsiaal-
sele autoostjale reklaamitakse piltidel Audit või Mercedest, aga tegelikult müüakse Ladat, siis on loogiline eeldada tarbijakaitse sekkumist.

Parem pole ka teine suure toetusega erakond. Kas Edgar Savisaar lähebki nüüd tõesti Tallinna linnapea kohalt Brüsselisse, kui ta Keskerakonna nimekirja esinumbrina 7. juunil Euroopa parlamenti valituks osutub? Loomulikult mitte!

Savisaar on selgelt öelnud, et tema Brüsselisse ei lähe. Järelikult on Keskerakonna tegelik esinumber neil valimistel Siiri Oviir ja Edgar Savisaare nimega reklaamides püütakse lihtsalt rumalate hääli. Siiri Oviir on ju iseenesest samuti tubli poliitik, aga sellisel teadlikult eksitaval kampaanial on selge petukauba märk küljes.

Valima tasub ikka minna, aga otsust tehes võiks seekord küll soovitada kõige rohkem reklaamitud parteisid mitte valida, sest nende reklaamid kahjuks valetavad. Õnneks on ka teisi, keda valida.