Jõulukuuks on valmistunud nii kauplused kui teenindusasutused oma suurte kampaaniatega ning sama valmis klientuuri ja tehingute suurenemisele on erinevad laenuandjad. Ka reklaamides lubatakse jõuluajaks tarbimislaenu soodsatel tingimustel ning paindliku maksegraafikuga.

Tarbijakaitseameti peadirektor Andres Sooniste soovitab tarbijatel hinnata oma rahalist olukorda ning organiseerida ka ostud-üritused vastavalt sellele, et ei peaks järelemõtlematult langetatud otsuste tõttu uuel aastal sootuks suuremat kahju kandma.

“Kindlasti katsuge hinnata oma laenu tagasimaksevõimekust kogu laenuperioodiks ette. Kui tagasimaksmisel võib tekkida probleeme, ärge pigem laenuga riskige,” soovitas Sooniste.

Kes aga on otsustanud, et laenamine on siiski ainus ja riskivaba lahendus, sellele tuleb meelde tuletada, et enne tuleks võrrelda erinevate laenuandjate pakkumisi, intressimäära ja tutvuda lepingutingimustega. Tähelepanu peab pöörama sellele, mis juhtub, kui laenu tagasimaksmisega tekib raskusi. Kiirlaenude pakkumiste kõrval võrrelge kindlasti ka pankade poolt pakutavaid laenamise võimalusi, kuna kiirlaenuandjatel on tihtipeale kõrgemad intressid ning tingimusedki jäigemad. Kui otsus langeb kiirlaenufirma kasuks, siis on mitmeid olulisi nüansse, millele tähelepanu pöörata:

- leping peab olema kirjalik,
- lepingus peab olema toodud laenusumma või selle ülempiir,
- lepingus peab olema, kui palju tuleb tagasi maksta ja maksetähtajad,
- lepingus peab olema intresside ja muude kulude kogusumma,
- lepingus peab olema krediidi kulukuse määr ehk laenu maksumus koos kõikide kuludega
- lepingus peab olema märgitud see, et peale lepingu sõlmimist võib sellest taganeda 14 päeva jooksul,
- lepingu sõlmimisel peab krediidiandja kontrollima teie sissetulekut ja maksevõimet jms.

Et hinnata ja võrrelda erinevaid laenutooteid, tasub kõrvutada pakutavate laenutoodete krediidi kulukuse määra. Krediidi kulukuse määr näitab laenu maksumust koos kõikide kuludega. Kui tarbija jääb laenu tagasimaksmisega hätta, siis ei tohi kindlasti probleemi ignoreerida, vaid võtta viivitamatult laenuandjaga ühendust ning leida üheskoos kompromisslahendus (teha maksegraafik vms). Võlaga kimpujäänud võivad nõu saamiseks pöörduda ka võlanõustajate poole.

Samuti ei tohiks inimesed lasta end eksitada sellest, et seoses euro kasutuselevõtuga 1. jaanuarist 2011 muutuvad laenusummad numbriliselt väiksemaks. Meeles tasuks pidada, et üks eurosent on 15,6466 korda kallim kui üks kroonisent.

Tarbijakaitseamet soovib tarbijaile jõulukuuks tarkasid otsuseid!