Projekti nimi on „C.L.O.S.E" - Comparing Lifestyles of Students in Europe. Peamiseks teemaks on tervislikud eluviisid - projekti käigus uuritakse ja võrreldakse, millised on erinevate riikide noorte igapäevased harjumused (toitumine, sportimine, vaba aja veetmine). Projekti eesmärgiks on teadvustada, kui oluline on tervislike eluviiside järgimine, ning õppida teiste riikide headest kogemustest. Sügisel viis iga riik läbi uurimuse, kus õpilased kaardistasid nädala jooksul oma igapäevaseid tegevusi - mida igal toidukorral söödi, kui palju aega kulus kodus õppimisele, kuidas veedeti vaba aega, palju tehti sporti, loeti, oldi arvuti taga või vaadati televiisorit, kui pikk oli uneaeg.

Meie koolis osalesid uurimuses 4.-9. klassi õpilased. Kui igas koolis saab kokkuvõte tehtud, pannakse tulemused projekti kodulehele ning kõik saavad võrrelda, millised sarnasused ja erinevused uurimuse käigus välja tulid.

Esimene projektikohtumine toimus novembris Hispaanias Sevilla lähedal Alcalàs asuvas Cristòbal de Monroy keskkoolis. Selles koolis õpib üle kahe tuhande õpilase, osa nendest õhtuses vahetuses täiskasvanute õppes.

Külastasime mitut inglise keele tundi, õpilased olid ette valmistanud hulga küsimusi, mis nad meile esitasid. Palju küsimusi oli rahvustoidu, -spordi, kliima, kooli ja õpilaste kohta. Esimesel töökoosolekul arutati läbi konkreetsed tegevused, mida järgnevate kuude jooksul tuleks teha. Alguse sai kirjavahetus projektis osalevate koolide õpilaste vahel. Meie kooli õpilased on leidnud kirjasõbrad Taanist, Austriast ja Hispaaniast, kellega käib usin kirjavahetus.

Üheks toredaks ühiseks ettevõtmiseks on kokaraamatu koostamine, milles iga riik esitab 4-5 tervisliku rahvustoidu retsepti. Retseptid on iga riigi emakeeles ja inglise keeles, et oleks põnev uurida ja õppida, kuidas üks või teine sõna osalevate riikide keeltes välja näeb.

Kevadisel koolivaheajal käisid meie õpetajad projektikohtumisel Taanis Helsingoris asuvas koolis nimega Skolen ved Ronnebaer Alle, mis eesti keeles tähendab „kool Pihlakate alleel". Neli aastat tagasi liitus see kool tervisliku kooli programmiga, mis tähendab, et õpilastel on koolis lubatud süüa ainult tervislikku toitu ning igasugused maiustused ja magusad karastusjoogid on keelatud. Ühe projekti raames on loodud kooli aiamaa, kus neli klassi istutab erinevaid köögivilju ja maitsetaimi ning käib neid korra nädalas hooldamas. Õpilastele on see projekt väga meeldinud, sest näiteks polnud paljud neist näinud, kuidas kartul kasvab ning nüüd on neil võimalus seda ise kasvatada.

Alati on tore kohtuda oma välismaa ametikaaslastega ja külastada erinevaid koole ning vahetada kogemusi. Järgmine projektikoosolek toimub selle aasta aprilli lõpus Eestis, ootame kõiki külla meie kooli.