Terane Maalehe lugeja ei pea ehk sedagi mõistatama, kes varjunime Sergei Kraana nime all juba aastaid “Naeri” vasakpoolset veergu on täitnud. Ta mäletab nimelt, mis mees see oli, kes tunamullu nende lahedate lugude eest Maalehe laureaadiks sai.

Ainuüksi Sergei Kraana ametinimetustest selles teoses saaks koostada omaette huumoripala ja materjali jääks veel ülegi.

Näiteks on ta olnud Eesti õhu müügijuht, Anonüümsete Pedagoogide esimees, maadevahetusvoliniku kabinetiülem, vabariigi teeneline parapsühholoog, ASi Augeiase Tallid hobulausuja, haridusmaastiku arhitekt, erakondade väljapressiesindaja, laia profiiliga multikultiminister, koduloomade ning juurviljade võrdõiguslikkuse volinik, ministri abi rahvastiku taastootmise alal, Viinasummeri projektijuht, andmekaitseinspektor (must vöö), diplomeeritud välisinvestor jne jpm.

Vähemalt niisama kõnekad on tema lugude pealkirjad. Mõni näide: “Maalt leiti elumärke”, “Eesti saab uue eesti keele”, “Asutatakse e-päästeamet”, “Ministrid saavad vabamalt hingata”, “Naised võrdseks!”, “Mehed elagu kauem!”, “Patsiendid hakkavad streikima”, “Üks teater korraga”...
Kirjandusel, olgu see aja-, ilu- või huumori-, on kõigest hoolimata vägev mõju, Vaevalt sai see kogumik ilmuda, kui MTÜ Ausad Valimised otsekui loo “E-valimiste hirmsad ohud” mõjul tallinlasi e-valimiste eest suurte punamustade plakatitega hoiatama asus.

Ega see saavutus palju maha jää tolle anonüümi omast, keda Milton Friedmani nimelise rahvaluulekonkursi laureaadi Sergei Kraana lugu “Euro tõi negatiivse hinnalanguse” pani Maalehe veebikommentaariumisse solvunult kirjutama: “Oh issand! Positiivses mõttes negatiivne langus – lollimat artiklit on vist raske leida!”

Kellel Eesti poliit-, äri-, haridus- jne -elu rumalused aju krussi kipuvad keerama, võib rahustuseks käe Sergei Kraana teose järele sirutada ning meeleraviks sealt sobivalt absurdse loo läbi lugeda. Aitab tõhusalt.

Raamat ei ole mitte ainult tõhus, vaid ka sisukas (354 teksti), mahukas (380 lk) ja kaalukas (432 g).

____________________________________________

Sergei Kraana.
Juriidiliselt on kõik korrektne.
Tänapäev 2013.