“Ma pole põline saarlane, tulin siia hoopis Soomest,” teatab Pilviste, kes sattus mägiveiseid pidama täiesti juhuslikult.

Nimelt saadeti mandrilt pärit koolipoiss 1991. aastal õpilasvahetusega Soome. Seal lõpetas hakkaja noor Hämeenlinnas ja Helsingis kaks kooli, omandades nii arvuti- kui ehitusoskused ja asutas oma ettevõtte.

“Kohtasin Soomes ka oma tulevast abikaasat Sinikkat, koos asutasime tantsukooli Pilvisteps, kus õpetasime edukalt seltskonnatantse pea paarkümmend aastat,” räägib praegune OÜ Ranna Villa omanik.

Kui Pilvisted kümmekond aastat tagasi Saaremaale suvekodu otsima hakkasid, sattusid nad Mustjala valda Küdema külla, kust ostsid kena rannavaatega maatüki.

Paraku oli rand tihedalt roogu kasvanud. Nad kaalusid, kas võtta lambad, aga kohalikud naabrid laitsid mõtte maha, soovitades soetada hoopis lihaveised.

Teemaga interneti kaudu põhjalikumalt tutvudes võtsid Pilvisted lõpuks eeskuju soomlastest, kes kasutavad rannaalade puhastamiseks eelkõige šoti mägiveiseid. Nii need karvased sarvilised loomad Küdema külla jõudsidki.

Esialgu suvituspaigana mõeldud Küdema küla hakkas abielupaarile üha enam meeldima, suvila asemel kerkis uhke elumaja ja rannaalade hooldamine aina laienes.

Lihaveiste alal iseõppija

Peagi jäid tantsupoognad parkettpõrandatel kõrvale, jalga tõmmati kummisäärikud, ning uus ja põnev ala – lihaveiste kasvatamine – ongi nüüd Kairo ja Sinikka põhitegevus.

2007. aastal ostis Kairo Pilviste Taanist esimesed 10 mullikat ja ühe pulli. Nüüdseks on kari laienenud 160 puhtatõulise mägiveiseni, puhtatõulisi loomi on ta ostnud ka Soomest, Saksamaalt ja Šotimaalt.

Pilkupüüdvad karvased ja sarvilised hooldavad nüüd kilomeetrite viisi rannapiiri viies Saaremaa vallas.

OÜ Ranna Villa harib 500 ha nii põllu- kui karjamaid. Heinamaid on u 250 ha, suurem osa renditud. Tehakse nii silo kui heina, aga niiskemaid, raskelt läbipääsetavaid alasid hooldavad mägiveised.

“Olen täiesti iseõppija. Hakkasime abikaasaga ennast koolitama, käime lihaveisekasvatajate seminaridel, õpime kogu aeg midagi juurde. Paar korda aastas käime välismaal farmidega tutvumas, püüame sealt midagi kasulikku üle võtta,” selgitab Pilviste.

Šoti mägiveistest on peremees vaimustunud ja kiidab neid igati. “Nad on kergemad rahulikud loomad, kes suudavad liikuda ka kõige raskemini ligipääsetavates kohtades. Nende hooldamine on lihtne, nad sobivad rannaaladele suurepäraselt.”

Kuna OÜ Ranna Villas on puhtatõuline kari, müüakse tõuloomi ka teistele. Head sidemed on Saksa, Soome ja Šotimaa veisekasvatajatega. “Olime Eestist esimesed, kes müüsid omakasvatatud veiseid tõuloomadena Soome,” teatab peremees.

Kairo Pilviste on MTÜ Šoti Mägiveis juhatuse esimees ja kuulub ka Eesti Lihaveisekasvatajate Seltsi.

Ta tõdeb, et mägiveiste karjad on Eestimaal aasta-aastalt üha suurenenud. Praeguseks on nende sarviliste arv Eestis üle kolme tuhande ning huvilisi, eelkõige rannaaladelt, tuleb aina juurde.

Tõmbenumber turistidele

Lisaks loomakasvatusele tegeleb OÜ Ranna Villa ka turismiga. Püstitatud on mitu rannamajakest vaatega verandalt merele. Siin on suviti käinud nii eestlased kui soomlased, sakslased, inglased. Kõige kaugemad külalised on olnud USAst.

Korraldatakse ekskursioone mägiveiste farmi ja müüakse ka konserve. Nimelt soovib peremees ise loomade liha väärindada. Sõlmitud on koostöökokkulepe ASiga Maag ning Märjamaa Lihatööstusega, kus valmistatakse konserve ja sügavkülmutatud lihapakke.

“Meil on talus müügipunkt koos külmlaoga. Müüme vaakumpakendatud pakette, kus viiekiloses pakis on hakkliha, filee, samuti tagatükid. Veiseliha hind on 10–12 eurot kilo,” teatab peremees.

Liha või konserve saab nende firmast tellida neti teel, suuremate koguste korral viiakse laadung kohale. Ehitatakse grillimaja, kus saab maitsta grillitud veiseliha.

Samas eelistatakse siiski tegelda loomade müügiga. “See tuli meile suure üllatusena, et kõige kasulikum on ikkagi tõupuhaste loomade müük ja vahendamine,” rõhutab Pilviste.



KANDIDAAT

KAIRO PILVISTE

Ranna Villa OÜ

- Mustjala vald, Saaremaa.

- Lihaveisekasvatus, 160 tõupuhast šoti mägiveist. Tõuloomade müük ning vahendamine Saksa, Soome ja Šotimaa farmidest.

- Veiselihakonservide ja vaakumpakendis lihatoodete müük.

- Maad kasutatakse 500 ha, sellest omandis 100 ha. Heinamaad 250 ha.

- Rannaalade hooldamine mägiveiste abiga.



KOMMENTAAR

REET TOI

Eesti Tõulooma­kasvatajate Ühistu
lihaveiste aretus­spetsialist

Tunnen Kairo ja Sinikka Pilvistet 2007. aasta maikuust, kui OÜ Ranna Villa alustas Taanist ostetud 10 šoti mägiveisega lihaveiste jõudluskontrolli. Nüüdseks on karjas üle 150 puhtatõulise mägi­veise.

Šoti mägiveised vähenõudlike loomadena sobivad hästi just rannaalade maastiku hooldajaks ning nad saavad iseseisvalt hakkama.

Ettevõte on jõudsalt arenenud, loomadele on loodud head tingimused. Otsitakse liha turustamise võimalusi ja tegeldakse tõuloomade maaletoomisega. Arvukuse suurenedes ehk töötatakse šoti mägiveise lihale välja ka kaubamärk, mis annab turustamisel paremat hinda.

Karja kasvatamise kõrval võtab pere vastu turiste.



Konkurss

“Aasta põllumees”

- Tänavusel Maalehe ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja konkursil “Aasta põllumees” on jõuliselt esindatud lihaveisekasvatajad. Nii konkureerivad tiitlile Aldo Vaan Läänemaalt, Leino Vessart Raplamaalt, Jane Mättik Harjumaalt ja Kairo Pilviste Saaremaalt.

- Konkursi varasemate nominentide reas on Kalmer Visnapuu Lääne-Virumaalt, Margus Keldo Võrumaalt, Meelis Marmor Jõgevamaalt ja Arne Tamm Läänemaalt. Enamikul neist on ette näidata ka aasta parima lihaveisekasvataja tiitel.

- Konkurssi “Aasta põllumees” korraldatakse juba alates 2001. aastast, samas pole varem ükski lihaveisekasvataja seda kõrget tiitlit pälvinud.