AP: Peame olema stuudios kohal kell 6, aga tavaliselt tuleme Kristjaniga kümme minutit varem, siis jõuame enne saatepäeva algust oma vajalikud toimetamised ära teha. 

Kristjan postitab Facebooki pildid "Tere hommikust, sõbrad, kuidas magasite?", mina panen juttude taustad paika, kontrollin mikrofone ning lisaks miksin omavahel kokku lood ja kõllid. Siis hakkab pihta, umbes kell pool seitse ütleme "Tere hommikust!" ja räägime, mis saates tulemas on: tüngakõne, uudi-seid Eestist ja mujalt maailmast (pean silmas naljakaid ja jaburaid uudiseid). 

Kuidas selline varahommikune eetriskäimine muud elurütmi on muutnud? Kristjan peab ju tihti samal päeval veel ka TV 3 uudistesaateks reporteritööd tegema.

KR: Ega nädala sees õhtuti oma elu ja aega väga palju polegi. Uudised jõuan ära teha, siis lähen bändiproovi või jooksma, ja rohkem muud ei jõuagi. 

AP: Mitte ainult Kristjanil pole teine töö, ka mina töötasin varem uudistemeeskonnas, aga siis tehti sellisest firmast nagu "Star Agency" pakkumine, millest ei saanud keelduda. See on agentuur, mis tegeleb artistidega. Paljude Eesti artistide esinemised käivad minu kaudu: lepin kokku hinnad, kuupäevad, suhtlen klientidega jne. 

Mis puutub elurütmi, siis hommikud on seda muutnud väga palju. Kui varem jõudsin koju alles pärast südaööd, aga ei läinud kohe magama, siis nüüd on asjad hoopis teistmoodi. Hiljemalt kell 21 olen kodus ja hakkan vaikselt end magama sättima, sest hommikul kell 5 tuleb jälle  tõusta. Pärast "Hommikuprogrammi" raadios tõttan agentuuri, ja kui kella 17 või 18 ajal oma töö lõpetan, ega siis polegi energiat enam nii palju, et tahaks hirmsasti linna peale minna. Tulen koju, vaatan telekat, teen süüa, vedelen niisama. Vahel käime sõpradega väljas söömas, räägime juttu ja kella 20 ajal ma juba tunnen, et tahan koju.

Mida teineteise iseloomustamiseks ütleksite?

AP: Kristjanit on imelihtne iseloomustada. Ta on lihtsalt üks väga muhe ja sõbralik sell, kes on üle kuhjatud positiivse energiaga. Seda meest kurjana või natuke närvilisena näen ainult mina mõnel hommikul. Põhjus on väga lihtne, sest ma suudan maailmas kõik inimesed närvi ajada. Tegelikult ka! Kui keegi tuleks ütlema, et Andres, kas sa sooviksid teha saadet kellegi teisega, siis võin käsi südamel öelda, et ma ei teeks seda saadet mitte kunagi mitte kellegi teisega. 

Muidugi ma ei pea hetkel silmas seda, et Kristjan praegu puhkab ja teda asendab Tallinna sohvabaari Butterfly omanik Heinar Õispuu, kes on tunnustatud kokteilimeister, ühtlasi ka minu üks parimaid sõpru. 

Kristjaniga toimib meil koostöö maru hästi, kuigi oleme kaks täiesti erinevat inimest. Kui mina olen selline natuke terav ja otsekohene ning võin vahel päris halvasti öelda, siis Kristjan silub alati asja ära ja ütleb, et ei ole midagi hullu. See on väga hea omadus ja me kuidagi täiendame teineteist. 

Eetris olles loen ma juba tema silmist, et kas ta tahab veel midagi öelda või on jutt otsas. See on väga oluline, kuna minu käes on pult ja ma pean õigel hetkel asja kokku võtma või loo mängima panema. Pealegi oskab Kristjan ise nalja teha, samuti mõistab ta nalja. Seda, kuidas ta teeb Eino Baskini ja paljude teiste häält järele, peab lihtsalt ise kuulma. Vahel loeb ta näiteks eetris horoskoopi Eino Baskini häälega. 

Ja Kristjani tüngakõned! Vahel ma lausa üllatun, et kust see mees võtab selle jutu. Kuulan ja imestan. Kristjanist võikski rääkima jääda, sest ta on tõesti äge kolleeg ja sõber. Ma naudin temaga "Hommikuprogrammi" tegemist.

KR: Andres ei karda kunagi öelda seda, mis mõtleb. 

Milliseid koomilisi hetki tüngakõnedega on ette tulnud ja kuidas suudate ise eetris naeru tagasi hoida?

AP: Tüngakõned on rasked, aga ühtlasi tohutult naljakad ja ägedad. Igal hommikul kell 7.30 helistame ühele inimesele, pärast mida tuju tõuseb endal kohe sada korda. Tüngakõnede raskus seisneb selles, et tihti tuntakse meid häälest ära. Valmistame kõnet põhjalikult ette. Kirjutame stsenaariumi paberile, alles siis proovime helistada. 

Kuidagi oskame rolli nii sisse elada, et ei hakka lihtsalt naerma. Vahel on meil stuudios keegi vaatamas, kuidas me neid kõnesid teeme - siis see inimene läheb küll näost punaseks ja jookseb lõpuks stuudiost välja, sest ei suuda naeru pidada. Vahel on juhtunud, et ajab ennast ka naerma, siis tuleb ruttu mõni lugu peale panna. 

Tüngakõne tellivad tegelikult nende inimeste sõbrad! Sõber annab oma sõbra välja. Või paarid - naine tahab näiteks mehele enne pulmi tünga teha, või vastupidi.
Meie tüngakõne on isegi pulmalistele ette mängitud ja selle üle naerdud, mis on ju ääretult tore.

KR: Naeru hoiame tagasi tugeva meditatsiooniga, naerame pärast, sest ei taha tünga ära rikkuda.

Kui värskendav on olnud külalissaatejuhtide osalus?

KR: Külalissaatejuhid annavad alati igale seisukohale ka kolmanda vaatenurga, nad näevad asju, mis meil ehk märkamata on jäänud. 

AP: Meil on külas käinud ning koos meiega saadet juhtinud Ott Lepland ja Karl-Erik Taukar. Edaspidi on tulemas Teele Viira ja Koit Toome, kindlasti teisigi. Õnneks ma tunnen neid artiste väga hästi. Taukar on hea tuttav, Ott Lepland üks mu parimaid sõpru. Viimased kolm aastat oleme temaga küll nagu sukk ja saabas koos olnud. 

Ott ja Karl-Erik said saatega suurepäraselt hakkama. Eriti hästi on meelde jäänud Leplandi tüngakõne meie programmidirektorile Urmas Kolsarile. 

Palusin Otti, et tee ka üks tüngakõne ja tema ütles, et ei taha helistada kellelegi suvalise, vaid soovitas käsile võtta programmidirektori. Ja mis seal salata, tuli kuramuse hästi välja.

Siinkohal tahangi tänada Otti ja Karl-Erikut, kes ärkasid meiega samal ajal ning pidasid väga hästi vastu. Kindlasti tulevad nad peagi uuesti meie saatesse.

Loomulikult oleme tänulikud ka programmidirektorile, kes andis mulle ja Kristjanile sellise võimaluse, et poisid, tulge ja tehke! Me ei teadnud Kristjaniga raadiotööst eriti midagi. Olime lihtsalt ühel hetkel eetris ja hakkasime "tulistama". Tean, et meil on toredaid kuulajad, sest Poweri "Hommikuprogrammist" igatahes räägitakse.


KOMMENTAAR

URMAS KOLSAR
Power Hit Radio programmijuht

Hommikuprogramm on raadiojaamade päevase elutsükli vajalik osa. Seni oleme piirdunud vaid muusikahuviliste rahuldamisega, ent meie kuulajate soov oli saada midagi lõbusat ja meelelahutuslikku, seega otsustasime pisut juturikkama programmi kasuks.
Power Hit Radio hommikuprogramm on teistest erinev ja silmapaistev tänu hommikusele tüngakõnele, mis on kiiresti populaarsust kogunud. Kuulajatele ilmselgelt meeldib, kui kaaslaste kulul saab tavapärasemast pisut teravamat nalja. Aga kuulduste kohaselt on palju vastukaja saanud ka hommikune Kristjani ja Andrese horoskoobi käsitlus. Selle sisu on küll tõene, ent esitus naljakas. Meile tundub, et nii peakski horoskoopidesse suhtuma.
Saatejuhtide valik on Eesti suurusega turul raske ülesanne, kuid Kristjan Rabi ja Andres Puusepp teevad oma tööd kirega.