Feng shui ehk tuule ja vee õpetus

Feng shui ei tähenda ainult mööbli ümberpaigutamist ühest toanurgast teise. See on palju laiemalt energiaõpetus, iidne Hiina loodustarkus, mille peamine eesmärk on luua tasakaal inimese sisemise ja välise maailma vahel, aidata näha, et kõik on omavahel seotud. See on harmooniline kooseksisteerimine looduse, ümbritseva keskkonna ja iseendaga. Feng shui sõnasõnaline tõlge eesti keelde on „tuul vesi“.

Juba tuhandeid aastaid tagasi arvasid põlisrahvad, et õnn seisneb maa ja taeva tasakaalus. Selleks tuli maa ja taevas kokku viia. Inimene, kes seisab maa ja taeva vahel, võttis appi taevast tuleva tugeva jõu – tuule ehk meesenergia – ja maast tuleva salapärase jõu vee ehk naisenergia. Hiinas panid esimesi tähelepanekuid looduse kohta kirja taoistlikud preestrid umbes viis tuhat aastat tagasi. Nad jälgisid pinnavorme ja tuule liikumise suunda, märkasid, millal on see inimesele soodne ja millal mitte. Jälgiti jõgede voolu, vee ja loomade käitumist. Loodusvaatlused viisid preestrid järeldusele, et kumerad ja looklevad jooned on rahustava toimega, seevastu sirged ja teravad häirivad rahulikku olemist.

Meie elu kvaliteedi määrab see, kuidas suhtume iseendasse ja ümbritsevasse. Feng shui teadmiste omandamine annab meile võimsa instrumendi maailma tajumiseks ja juhtimiseks. Autorite soovitus on, et feng shui'd ei ole mõtet teha moe pärast, vaid ikka ainult siis, kui tunnete sisemist vajadust muuta oma elu, saada uut energiat ja saavutada uusi kauakestvaid tulemusi.

Kas teadsite näiteks, et koduukseni viiv jalgtee võiks olla lai ja puhas – siis on võimalik ka karjääri ja õigeid valikuid kergemini aktiveerida. Või et kui koju jõudes ütlete tere oma kodule, siis teretate ühtlasi võimalusi oma elus. Või seda, et abieluvoodi kohalt paralleelselt üle jooksev laetala võib suhte lausa katki teha, risti voodi kohalt jooksval talal on aga negatiivne mõju meie tervisele. Veel ütleb feng shui, et magamistoas peaks paarisuhte puhul olema kõiki asju kaks – lampe, öökappe, vaipu, küünlaid. Välja arvatud madratseid. Aga kui madratseid juhtub ikkagi kaks olema, võiks need sümboolselt paela või lindiga ühte siduda, punane värv oleks eriti paslik, kuna rõhutab kirge ja armastust. Kui teil juhtub olema kodus logisevaid ukselinke või kapinuppe, oleks soovitatav need kiiremas korras ära parandada – ehk saab sedasi nii mõnigi asi ka suhtes rohkem selgeks ja korda. Ja igal juhul – peske aknad puhtaks! Aknad sümboliseerivad selgepilgulisust, aitavad selgesti näha seda, mis elus toimub. Sest see, mis leiab meie elus aset praegu, on meie eelmiste, eilsete tegude tulemus.

Tee uuele energiale ruumi

Kui soovid oma ellu muudatusi, uut tööd, uut partnerit või uusi võimalusi, tuleb neile energeetiliselt ruumi teha. Feng shui's on tuntud selline mõiste nagu koli või praht. Need võivad olla niihästi füüsilised esemed, valesti valitud värvid ja vormid kui ka valed mõtted ja tunded, mida me üha uuesti ja uuesti läbi elame. Selleks et midagi uut saaks ellu tulla, tuleb vanast energiast loobuda, see lahti lasta ja majast välja viia.

Seda raamatut lugedes sain aru, et asi, mida ma seitsme aasta eest oma maakodus tegin, oli suure tõenäosusega ka feng shui. Ma lihtsalt ei osanud tol hetkel sellele nime anda ja tegutsesin puhtalt kõhtutunde pealt – mida ilmselt paljud eestlased teevadki, sest meis on side looduse/loodu ja seega ka omaenda intuitsiooniga veel küllaltki hästi säilinud.

Elasin tol ajal Võrumaa metsade vahel maamajas ja tundsin juba mitu kuud, et mind ajab miski elutoas, mida kasutasime ka magamistoana, täiesti hulluks. Üleni puitseintega toa energia surus, poos ja lämmatas. Olin püüdnud põhjust korduvalt „tinistada“, aga vastust ei tulnud... Kuni ühel päeval sattusin hingamisterapeudi juurde ja sain järsku nägemuse, missugune peaks suur tuba olema. Selles pildis oli kõik täpselt „kirjas“ – iga nurk oli isemoodi toonides! Püüdsin kõik võimalikult täpselt meelde jätta, kohe pärast seanssi hüppasin autosse ja sõitsin ehitusmaterjalide poodi. Korv sai kuhjaga täis, seal oli nii suuri purke kui pisikesi potsikuid.

Koju jõudnud, hakkasin kohe värvima. Sisetunne oli juba ette kerge ja iga pintslitõmbega muutus see aina kergemaks. Esimese nurgana võtsin ette magamisnurga. See sai erkpunane kuldsete vaba käe pintslitõmmetega. Järgmisel päeval „puhastasin“ teised nurgad. Riidekapinurk sai sinepikollane õrnade, vaevumärgatavate rohekate juttidega. Diivaninurk üleni sinistes toonides, imiteerides mägesid ja tähistaevast. Peeglilaua nurk helehall hõbejaste laikudega. Vana maamaja laetalad said kuldsed ja elutoa uks kollane. Kergus, mida olin nii väga ihanud, oli jõudnud kohale.

Seedrid tuletavad kenasti meelde, et ükski asi ega tegevuse tulemus ei säili igavesti. Seega toimub ka kodu loomine, uuendamine ja värskendamine pidevalt. Kui teis endas, teie ümber ja teie kodus on kõik korras, siis see ongi hea feng shui. Kui aga miskit kripeldab, tasub uurida, mis see on, mis tahab tasakaalu viimist. „Energia sinu kodus“ pakub selleks retkeks väga põnevaid ja lihtsalt teostatavaid näpunäiteid.