Valdavalt olid traktoriehitajad isehakanud insenerid ja tehnikud. Näiteks Lagedi elanik Kuuno Kasak, kelle ligi 30 aastat tagasi valminud aiatraktor on samuti raamatus esindatud. Traktori ehitaja on ettevalmistuselt hoopis muusik, kel taskus Tallinna Riikliku Konservatooriumi diplom.

„Traktori ehitamisel ei olnud mul eeskujuna midagi kasutada – lähtuma pidin sellest, mida kätte sain ja millele hammas peale hakkas. Aeg oli selline, et poest oli vähe saada, ikka ise tuli leiutada, mida ja millega kokku keevitada,“ ütleb ta ise. „Aga traktori ma valmis sain ning see täitis auga kõik temale pandud ülesanded ja võtab veel nüüdki hääled sisse.“

Autokraanajuhist Tallinna elanik Valter Ots ehitas traktori valmis suisa korrusmaja keldris. Kuid iga masina saamislugu on erakordne, kõik need raamatusse koondatud lood kokku aga annavad väärt ülevaate meie rahva loovusest ja nutikusest. Lisaks Valter Otsa ja Kuuno Kasaku ehitatud traktoritele leiab ainuüksi Rae vallast veel mitmeid iseehitatud traktoreid. Rae valla meestest on oma loominguga raamatukaante vahele pääsenud Aivar Kärner, Tõnu Kärner, Arnold Põldmäe, Ervin Hermaste, August Kuuse, Voldemar Promann, Peeter Böckler, Allan Varusk ja Mario Kummer.

„On ju teada tõde, et eesti mehed on ajast aega olnud väga leidlikud ja head insenerid. Kodustes tingimustes hakati põllutööks vajalikke masinaid ehitama juba 1950. aastatel, kui taludest olid rekvireeritud kõik hobused, kes seni maaharimisel abiks olid. Kartulit, kapsast ja vilja oli aga igale perele eluspüsimiseks vaja ja nii tekkisidki kuuridesse ja garaažidesse tehnikanurgad, kus treiti ja keevitati, viiliti ja puuriti valmis tehnika, millega sai kevadel oma maalapi üles künda ja sügisel saagi koristada,“ kõneles üks traktori loojatest Kuuno Kasak.

Raamat on kättesaadav kõikides Rae valla raamatukogudes.