Oma koha leiaksid külapoes ka kohalikud suveniirid, sest külarahva sõnul on rehetare äärne suvel matkajate autosid pidevalt ja tihedalt täis. Alates sellest suvest läbib Metsanurmet ka RMK kõige uuem Aegviidu–Peraküla matkatee ning seetõttu oli tänavu uudistajaid küla vahel eriti palju. Lisaks visuaalsele vaatlusele on Anneli Kanal tuua rahvarohkuse tõestuseks ka MTÜ Metsanurme statistika – Rehemetsa talu vanas rehehoones pakkus MTÜ 2015.aasta jooksul süüa-juua ja majutust ning rentis ruume 5000 inimesele nii Eestist kui 25 välisriigist.

„Poe teisel korrusel võiks aasta läbi öömaja pakkuda,“ hakkaski poe mõte vaikselt edasi arenema, sest kui juba uus hoone ehitada, võiks selle funktsioonid olla palju mitmekesisemad. „Kohvik, öömaja, lastehoid, mängutuba, pikapäevarühm, ühisköök,“ tuli järjest pakkumisi kuni kogukonnakeldrini välja. Viimane toimiks sarnaselt kogukonnaköögiga, kus külaelanik võib sõpradega ette võtta moosi- või mahlateo või küpsetada laadasaiad või vaaritada juubelitoidud. Keldris siis saab külaelanik hoida oma juurikaid ja hoidiseid.

Saku valla suurim Metsanurme on 595 alalise elanikuga küla, mis suvel on tänu suvilate elanikele vähemalt kaks korda rahvarohkem. Seega suvel ilmselt ostjatest puudust ei tuleks. Kuid mis saab talvel? Talvel olekski poemajas pärastlõunal näiteks pikapäevarühm, panid lastega pered ette. Kui laps koolibussiga Sakust kodukülla Metsanurme jõuaks, ootaks teda poe kohvikuosas ees soe söök. Samas saaks teha koduülesandeid või mängida ja raamatut lugeda.

Nii ei peaks esimese klassi lapsed vanemate kojutulekuni üksi kodus olema. Päris õhtul saaks pikapäevarühmast aga külakõrts. Mõtted olid lennukad, kuid esialgu kasvavad tulevase pood-kohvik-kelder-köök öömaja peal alles lepad ja kased. Kes ja mis raha eest hoonet ehitama hakkab ning kellest saab poepidaja?

„Poemaja löövad Metsanurmes püsti tõenäoliselt kaks-kolm oma kogukonnast pärit investorit, kuid ühemehefirmat sellest ei tule. Oleme mõelnud, et üks variant on anda kohalikele inimestele võimalus poodi investeerida, osakutena, olgu või väike summa.

Tõenäoliselt siis, kui majakarpi sisuga täitma hakkame,” on Anneli Kana öelnud Maalehele antud intervjuus, nentides, et eriti palju võimalusi eurotoetuse küsimiseks pole. Kuna Metsanurmes endas on palju pealehakkajaid ja kogukonnavaimuga inimesi, siis loodetaksegi leida tegijad oma külast. Esimese hooga otsitakse juristi, kes aitaks poe asutamiseks vajalikud võimalused ja nüansid selgeks teha, ning järgmisena oleks vaja arhitekti, kes oleks valmis hoone projekteerima omahinnaga või lausa ise peale makstes. Õhtu lõpuks sai idee paberile kirjutatud numbrid 2017-2018.