Tarmo Kadakas on oma maja katusele paigaldatud päikesepaneele koguvõimsusega 8,25 kW. Maja veeres on tal püsti ka elektrituulik, kuid tuuleenergiale Kadakas enam ei panusta. „Ei tasu ära,“ nentis mees.

„Roheline maailmavaade…, sõltumatuse saavutamine,“ mõtleb Kadakas pikalt, vastates küsimusele, miks ta päikeseelektrist sõltuvusse on jäänud.


Esimesed päikesepaneelid paigaldas Kadakas oma maja katusele 2010. aastal. Läks veel paar aastat, enne kui ta Fortumiga (praegune Imatra Elekter) toimiva võrguühenduse sai.

Päikeseelektrijaamu on laias laastus kahte liiki. Iseseisvad (off-grid), mis salvestavad hetketarbimisest ülejääva elektrienergia akudega. Kui päikest pole, kuid voolu on vaja, siis kasutatakse akuelektrit. Tarmo Kadaka sõnul sobivad sellised elektrijaamad suvilasse, mida talviti harva külastatakse.

Põhjus on imelihtne – talvel on päikesevalgust paarkümmend korda vähem ning nädalavahetuse tarbeks tuleb päikesejaamal nädal-kaks akusid laadida.


Viimastel aastatel on levinud võrku ühendatud (on-grid) päikeseelektrijaamad, mis müüvad tarbimisest ülejääva energia elektrivõrku ning kui elektrit jääb puudu, siis ostetakse elektrivõrgust lisa.

Loe edasi Lääne Elust.