Kuressaare linnavalitsus tegi möödunud nädala esmaspäeval politseile avalduse, et tabada isik, kes on viimasel ajal lossipargis vigastanud kuut kultuuriväärtuslikku puud.

Puud on kahjustatud ühesuguse käekirjaga, mis viitab sellele, et teo on toime pannud sama isik. Puudel on saetud maha oksi ja tehtud sisselõikeid tüvedesse. Kuuest puust neli on spetsialistide hinnangul hävinemiseni kahjustatud.

Näiteks on 2002. aastal president Arnold Rüütli istutatud tammel värskelt maha saetud oks ning ligikaudu 12 sentimeetrise läbimõõduga tüvi on maapinnast umbes 70 sentimeetri kõrguselt poolenisti läbi saetud. Saagimisjälg võib olla paari kuu vanune. Sarnaselt oli läbi saetud ka Leedu presidendi Valdas Adamkuse 2005. aastal istutatud tamm.

Varasemalt on vandaaalitsetud ka Läti presidendi Vaira Vike-Freiberga istutatud tamme ja president Toomas-Hendrik Ilvese istutatud tamme ning ka Poola presidendi Aleksander Kwasniewski istutatud tamme kalal. Läti ja Poola presidendi mulda pandud puud hävisid.

Esialgsete arvestuste järgi on rahaline kahju 2500 eurot. Täpsem kahju selgub siis, kui on saadud hinnapakkumine viie samaväärse uue puu istutatamiseks.