„Põhistaap ja stardikoht saab mul olema ikka Ruhnus. Vallal on seal ametikorter, sinna end sisse seangi,“ selgitab Avi, kes kuni aasta algul jõustunud haldusreformini tegi vallavanema tööd Kõpu vallas.

Tema eesmärk väikesaare juhina on lihtne – kui ta kunagi pärast ametiaja lõppu, milleks praeguse lepingu kohaselt on aasta 2021, peaks saarele tagasi sattuma, oleks tõdemusi, et seda või teist tulnuks teha teisiti, võimalikult vähe.

Eelmine Ruhnu vallavanem Jaan Urvet ütles Maalehele antud lahkumisintervjuus, et suhted saareelanikega kippusid keeruliseks – suvine parvlaeva Runö pikaajaline rike tõi eriti eredalt välja, mida inimesed mõtlevad. Kuidas Siim Avi saareelanikega hakkama plaanib saada?

„Eks ma olen uurinud ja tean, et viimased kolm Ruhnu vallavanemat on esimese ametiaja kenasti vastu pidanud ja siis teise ametiaja jooksul omal soovil lahkunud. See, et elu väikesaarel on vahel keeruline, ei ole mulle siiski mingi uudis. Kogesin seda ka Piirissaares. Aga elu ongi selline, et mida väiksem omavalitsus, seda emotsionaalsemad suhted. Sisuliselt on tegemist malemänguga, milles ei tohi ühtki nuppu – inimest ma mõtlen – kaotada,“ räägib Avi ning avaldab lootust, et hakkab saarlastega kenasti läbi saama.

Diplomaatia kõrval tuleb silmas pidada ka eelarvet, mis pole just väga suur. Avi tunnustab eelkäija tegevust ning jätkab tema poolt algatatud munitsipaalelamispindade ja spordiväljaku rajamise projekte, ühtlasi on tal plaanis suhelda riigiga („Tean, et nad pole istunud käed rüpes!“) aktiivselt transpordiühenduse teemal, arendada saarel ettevõtlust ja hoogustada turismi.

Vallavanema ametis töötamise ajaks jääb Avi edasi ka Põhja-Sakala vallavolikogu liikmeks ja revisjonikomisjoni esimeheks.

Ruhnu vallavolikogu esimees Heikki Kukk selgitas Saarte Häälele, et uue vallavanema valmine oli raske. “Eks me valisime ju pikalt ning pidasime erinevaid diskussioone ja vaidlusi,” märkis ta. Kuke sõnul oli erinevaid arvamusi palju, kuid lõpuks jõuti kompromissini. “Et saaksime ühtselt edasi minna, oli ta meie kompromiss. Meil oli ka teisi kandidaate, kuid valituks osutus just tema.”