"Organic Denmark lausa palus see idee ka Eestisse viia," kommenteerib Organic Estonia eestvedaja Krista Kulderknup. „Selle ettevõtmisega juhime tähelepanu karjaloomade heaolule ja näitame, kuiväga loomadele meeldib olla karjamaal."

Tavapõllumajanduses paraku suurte farmide lehmi laudast välja ei lasta - see ei ole tasuv põllumajandusettevõttele.

„Mahepõllumajanduses pole loom pelgalt tootmisvahend, vaid elusolend, kelle vajadusi tuleb arvestada," kommenteerib konsulent ja maheveiste pidaja Vaike Nõu. "Lehmadele tuleb võimaldada loomuomast käitumist ja sobilikku sööta. Selliseks söödaks on suvel karjamaal kasvav rohi."

Taanimaal tuntakse mahelehmade karjalaskepäeva nime all Øko-dag ehk Ökopäev, aga ka kui tantsivate lehmade päeva. Igal aastal tulevad ligi 200 000 taanlast kummikud jalas üle kogu Taanimaa vaatama, kuidas ligemale 80 mahetalu mahelehmad lastakse kevadel karjamaale rohtu sööma. Taanlased lasevad heinapallidel liugu ja teevad lehmadele pai.

Rõõmsa lehma päeva tähistatakse Eestis esmakordselt. Edaspidi on kavas kaasa haarata ka teisi Eesti mahepiima tootjaid. Sündmust korraldavad Organic Estonia, Eesti saatkond Taanis, Saidafarm, Eesti Maaülikooli üliõpilasselts Taurus ja SA Eesti Maaelumuuseumid.

Programm:

  • Tervitab Organic Estonia eestvedaja Krista Kulderknup ja Euroopa Liidu Rahvapartei president Joseph Daul
  • Laudauksed avavad Saidafarmi peremees Juhan Särgava ja perenaine Helve Särgava
  • Maaelu kohvijutud
  • Kaetud laud suupistetega, mahetoodete degusteerimine
  • Loomade heaolust kõneleb mahekonsulent Vaike Nõu
  • Mahepiimatoodete müük: kohupiimad, juustud, jogurtid
  • Programm jätkub Riisiperes (10 km edasi) Pärimuslaadaga kuni 14.00

Sündmus algab laupäevall kell 10 Saidafarmi lautade juures aadressil Lehetu küla, Saue vald, Harjumaa. Lisainfot leiab Organic Estonia kodulehelt.