“Otsustasime, et teeme Ida-Virumaa 21 tantsukollektiivi nimel, kes peole ei pääsenud, üleskutse korraldada 4. juulil Vabaduse väljakul tantsupidu. Sealt liiguksime edasi Kalevi staadionile vaatama tantsupeo peaproovi-etendust (peost kõrvale jäänud rühmad said kutse tulla tantsupeo peaproovi-etenduse publikuks − toim.),” ütles Narva eesti gümnaasiumi õpetaja Tiiu Assafrei, kelle juhendamisel pürgis seekord peole 6. klassi õpilastest moodustatud rühm.

Assafrei sõnul annaks Vabaduse platsi pidu võimaluse näidata õpitud tantse ka neil, kes Kalevi staadionile ei mahtunud. “Kutsume teisi agaraid tantsujuhte kaasa lööma ja seda pidu organiseerima. Olen täiesti kindel, et see pidu toimub,” lisas ta.

Sama mõttega tuli välja Maalehe ajakirjanik Rein Sikk viimases Maalehes, kirjutades:

“Oleme ju peole mittepääsejate pisaratest märja nädala jooksul kogenud, et tantsupidude korralduses ainult vanamoodi edasi minnes ja üksnes Kalevi staadioni väiksuse üle kurtes osutume me mitte rahvakultuuri edendajateks, vaid selle hävitajateks. 4601 tantsupeole mittepääseja tusk on selle tunnistuseks.

Teen teistmoodi mõtete otsa lahti, sest tegelikult on pisaraid pühkiv ja paljudele rõõmu tegev lahendus meil ju käepärast olemas. Selle näitasid ette eelmisel noorte tantsupeol osalejad. Nad suutsid märja ja külma ilma tõttu ära jäänud staadionikontserdi asemel korraldada Vabaduse platsil uhke tantsupeo. Sellisena, et rahule jäid nii tantsijad kui ka vaimustet publikum. Noorte poolt vaid valitud tundide jooksul korraldatud tantsupeost räägiti kiidusõnul pool aastat.

Praegu on poolteist kuud aega, et noorte triumfi korrata. Kutsuda Kalevi staadionile mittepääsenud tantsima Vabaduse väljakule. Panna nende tantsu taustale üles ekraanid ülekandega Kalevi staadionilt. Rõõmsad oleksid tantsijad, kes saavad oma rühmaga koos tantsud ikkagi tantsupeol ära tantsida. Võitjad oleksid ka pealtvaatajad, kellel ei õnnestunud Kalevi staadionile pileteid saada, aga kes kogevad sellegipoolest tantsupidu. Ja kui kõik Vabaduse väljakule tantsima ei mahu, ootab tantsijaid ka Raekoja plats. Peamine on tahta ja uskuda, et kõik on võimalik.”

Kogu arvamuslugu SIIN.