– “Tere! Olen Pärnumaal uue töö otsinguil. CV-keskus ja töötukassa kuulutused juba läbi vaadatud. Eelnevalt olen olnud klienditeenindaja, nõudepesija, pakkija. Olen kiire õppija ja seega ei ole tähtis, mis ametit pakutakse. Ainult kokaamet ei sobi.”

– “Otsin alates juunikuust Tallinnas tööd restoranis, kohvikus või baaris. Klienditeeninduses ja toitlustuses kogemust pea kaheksa aastat.”

– “Otsin tööd Raplas või Raplamaal. Varasem kogemus hotelli administraatorina, turismitalu abilisena ja klienditeenindajana. Saan tööle asuda otsekohe.”

Taolisi kuulutusi, millega inimene proovib endale tööd leida, on Facebookis tööpakkumisi vahendavates gruppides sadade kaupa.

Töötukassas on end praegu arvele võtnud üle 56 000 inimese. Seda on üle 20 000 rohkem kui enne koroonakriisi algust.

Rohkem on kadunud naiste ja noorte töökohti ning maakondadest tabas kriis kõige enam Harjumaad, kuhu turism, meelelahutus ja toitlustus on koondunud, märgib töötukassa kommunikatsiooninõunik Lauri Kool.

Mõttekoja Praxis värske analüüs ennustab, et lähiajal lisandub igas kuus tuhandeid inimesi, kellel ei ole enam mitte mingit sissetulekut — töötushüvitised saavad läbi ja uut tööd pole.

Uue töö leidmine oli arvatust raskem

Harjumaal Luige alevikus elav Fredi Filing (35) räägib, et töötas enne koroonakriisi müügijuhina ettevõttes, mis pakkus digitaalset reklaamipinda. Kuna viiruse tulek mõjus valdkonnale laastavalt, sai ta koondamisteate juba eriolukorra alguses.