27. aprillil Tallinnas Swedbanki peahoones toimunud pidulikul auhindade jagamisel andis Arengufond oma eriauhinna kõige ambitsioonikamale firmale E-ained. Võistlusel osalesid Pärnu Ühisgümnaasiumi õpilane Andraš Tšitškan ja Pärnu Ülejõe Gümnaasiumi õpilane Enn Mäeorg. Õpilasfirma juhendaja on majandusõpetaja Mari Suurväli. Õpilasfirma tooteks on voldikud ja veebileht, mille abil hoiatatakse inimesi kahjulike E-ainete eest.

29. märtsil osales ühisfirma E-ained Euroopa õpilasfirmade laadal Bratislavas, kus neil avanes võimalus omandada kõrges rahvusvahelises konkurentsis väärtuslikke kogemusi.

12. veebruaril Junior Achievement Eesti poolt Tallinnas korraldatud õpilasfirmade laadal tunnistas žürii kategoorias „Parim idee“ Pärnu Ühisgümnaasiumi ja Ülejõe Gümnaasiumi ühisfirma E-ained oma valdkonna Eesti parimaks.

Junior Achievement Eesti partnersuhete juht Kersti Loori sõnul esindas finaali pääsenud 14 õpilasfirmast Pärnut ka teine õpilasfirma. Pärnu Ülejõe gümnaasiumi õpilasfirma EurPiggy valmistab rahakotte eurode tarvis.

Ettevõtjatest ja ärimeestest koosnevale hindamiskomisjonile tutvustasid võistlusel osalenud õpilasfirmad mõne minuti kestel oma ettevõtte tegevust, tooteid ning müügivilumust.

Pingelise võistluse käigus pälvis Eesti parima õpilasfirma tiitli õpilasfirma SOCKme Tallinna 21. Koolist, koosseisus Kristjan Kangro, Carl Erik Puskar, Karl-Alexander Sepp, Artur Luhaäär, Airiin Kadakmaa. Õpilasfirma juhendaja on Hardy Rassmann. Trendikaid mobiilisokke valmistav võitjafirma paistis silma innovatiivse turundusega ja tegi tihedat koostööd suurettevõtetega.

“Me julgesime unistada suurelt ja oma suured mõtted ka ellu viia,“ ütles Kristjan Kangro pärast auhinna kättesaamist. Parimale õpilasfirmale pani peaauhinna välja Swedbank. Auhind võimaldab noortel osa võtta Rootsi õpilasfirmade laadast ja külastada ka Swedbanki peakontorit Rootsis.

Teise koha pälvis õpilasfirma Rehvilahendused Tallinna Saksa Gümnaasiumist. Noorte nimed on Taaniel Ormus, Toomas Piirsoo, Melari Vainola. Neid juhendab Ivi Olev. Firma ehitab kardirehvidest LED valgusteid ja kellasid.

Kolmanda koha saavutas õpilasfirma Kuuvalgus Põlva Keskkoolist. Firma tegevuses osalevad Sigrid Salomon, Ivo Vals ja Riho Plato ja õpilaste juhendaja on Kaia Tamm. Firma toodab ja müüb õlilampe, mida valmistatakse kasutatud hõõglampidest.

Auhinnad esikolmikule panid välja Ernst & Young, Moetänav ja Swedbank.

Coca-Cola Hellenic’u eriauhind sotsiaalse tundlikkuse eest läks õpilasfirmale Time out for Happiness Toila Gümnaasiumist. Õpilasfirmasse kuuluvad Kelly Porkman, Laura Maala, Karet Luik ja Liina Kaev. Noored tegelevad 7-14 aastaste laste vaba aja sisustamisega ja hoolitsevad selle eest, et noored sisustaksid oma aega kasulikult ja huvitavalt.

Auhinnad andsid üle majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ning Junior Achievement Eesti direktor Epp Vodja.

Parim õpilasfirma esindab Eestit Euroopa õpilasfirmade võistlusel Oslos 4.-7. augustil. Kersti Loor selgitas, et varasematel aastatel on Eesti õpilasfirmad Euroopa võitlustel olnud väga edukad. Viiel korral on asutud esikolmikus ja 2009. aastal oli Eesti õpilasfirma Roheline jälg Euroopa parim.

Võitjameeskonna rõivastab Euroopa võistluseks Baltika Kvartalis asuv Baltika brändide esinduskauplus Moetänav. Parima firma osavõttu Euroopa võistlusest toetavad Swedbank ning Haridus- ja Teadusministeerium.

Samal teemal: