Dr Sweetsmoke tutvustab kohtunikele oma valmistatud rooga
Dr Sweetsmoke ja Ivari Padar; Enn Tobreluts annab ainsale kahel võistlusel võistelnud Dr Sweetsmoke'ile aunna üle

Reedel ja laupäeval Pärnus, Vallikääru aasal, meeleolukalt ja intsidentideta möödunud toidukultuuri festival on taas lõppenud. Grillimise võistluste võidukamad võistlejad olid võistkond “Filosoofid” Tallinna Teeninduskoolist, võistkond “Valgjärve vald” ja kuulus ameeriklane Dr Sweetsmoke.

Peakorraldaja Auris Rätsepa sõnul külastas tasuta sissepääsuga festivali kahel päeval hinnanguliselt 40 tuhat toidusõpra. Suurel toidupeol pakkusid toidukaupu ja roogasid 200 osalejat Eestist ja piiri tagant. Oma osa sündmuse õnnestumisel oli ka suvepealinna päikesel, mis küpsetas rahvast mõlemal festivalipäeval. Pärnu linnapea Toomas Kivimägi kinnitusel oli nädalavahetusel toimunud toidukultuuri festival oma nime igati väärt ja Grillfestil on suvepealinna kultuurikalendris suursündmusena oma kindel koht.

Sarnaselt esimese laadapäevaga algas ka laupäev taeva poole sööstvate raketikärgatuste ja kirikuõpetaja Enn Auksmanni söögipalvega. Euroopa parlamendi saadik Ivari Padar ütles, et viimase kümnekonna aasta sees on Eesti toiduainetetööstuses toimunud väga suur hüpe. Võrdluses Brüsselis pakutava liha- ja piimatoodetega näeb Padar selget Eesti paremust, mida Euroopa südamest ta ei leidvat. Kaasaegse toiduemaks nimetatud Ester Tuiksoo, kes on Grillfesti patroon, ütles tunnustavaid sõnu kümmekond aastad festivali vedanud Auris Rätsepa aadressil. Tema sõnul aitab festival hoida au sees ehtsat eesti toitu ja maitset. Veel andis ta nõu Ivari Padarile seista Brüsselis rohkem Eesti põllumeeste ja toiduvalmistajate eest.

Reedel toimunud Koolidevahelisel Meistrivõistlustel Grillimises – Grillium võidutses võistkond “Filosoofid” Tallinna Teeninduskoolist. Laupäeval peetud Eesti Meistrivõistlustel Grillimises – Grillfest aasta superfinaalis pälvis esikoha võistkond “Valgjärve vald”, mille moodustas küpsetushuviline abielupaar Esta ja Tarmo Märss. Võistkond Gurmee Gaala kaitses tiitlit võistlusel Eesti Rahva Barbecue Võistlus – BBQ, mehed esindavad Eestit peatselt Inglismaal, Bristolis, toimuval toiduvalmistamise suurvõistlusel. Ameerikast võistlema saabunud kuulus Dr Sweetsmoke küpsetas grillimisvõistluste parima kana ja rahvabarbecuel ülekaalukalt parima ribi. “Selle aasta võistlused olid tõeliselt rahvusvahelised. Võistlustel osales välisriikidest seitse võistkonda ja võistkondade üldine tase oli kõikidel võistlustel väga kõrge”, tundis osalejate üle heameelt küpsetamisvõistluste peakohtunik Enn Tobreluts.

Erilist imetlust äratas Raivo Perandi poolt valmistaud puidust grillimise küna. Materjaliks kasutas jämedat paplitüve.

Eesti Kulinaaria Instituudi ja MTÜ Liivimaa Lihaveise korraldatud Superchef võistlusel pidid meeskonnad kahel päeval pakkuma kolmest roast koosnevat menüüd. Meekondade tööd juhtisid Pärnu restorani Strand peakokk Lauri Erm ja Tartu restoranide Meat Market ja Truffe peakokk Joel Ostrat, kellega oli kaasas Argentina kokk Simon Derivi. Menüü koosnes eelroast, pearoast ja magustoidust. Valmistati kaks erinevat rohumaa lihaveise pearooga erinevates tükkidest.

Kokkade meisterlikkust vaagisid taastusravikeskuse Estonia juhataja Cardo Remmel, Pärnu linnapea Toomas Kivimägi, Soome saatkonna peakokk Ants Uustalu, MTÜ Liivimaa Lihaveis juhatuse liige Airi Külvet, Laulasmaa Spa restorani peakokk Angelica Udeküll, Olde Hansa restorani peakokk Emmanuel Wille.

Eesti esimeseks Superchefiks pärjati Pärnu Strandi peakokk Lauri Erm.

Festivali südames, restoranide alleel, olid edukamad need toidupakkujad, kes valmistasid publikule kulinaarseid elamusi ja suutsid seda kõike ka hästi serveerida ning oskuslikult pakkuda. Eesti Armeenia kogukonna püstitatud rahvusrestoran pidas Grillfesti aasta üheks parimaks sündmuseks seepärast, et lisaks toidule oli pealaval võimalik tutvustada ka Armeenia kultuuri. Kuulsate küpsetajate Türi Pritsumeeste liharestorani oli suure huvi tõttu raske ligi pääseda. “Oleme osalenud kõikidel suurtel Grillfestidel ja ka seekord oli meie ja Mediato ühine restoran sedavõrd populaarne, et kaupa tuli korduvalt juurde tuua. Õnneks lahutab Pärnut ja Türi ainult 80 kilomeetrit”, oli Türi Pritsumeeste restorani juhataja Arvi Pitelkov festivalil osalemisega igati rahul.

“Hea Toidu Laadal osales 100 kauplejat ja siin müüdi ainult toiduga seonduvat kaupa. Ungarlased müüsid ehtsat Ungari kringlit ja türklased kõige ehtsamat kebabi. Toidulaada üheks suuremaks huviväärsuseks kujunes Tartust kohalesõitnud üliõpilase iseleiutatud limonaadimasin,“ rääkis toidulaada korraldaja Erkki Laidinen. Tervislikku laadaelamust pakkusid kolm nunnarüüs arstirohu keetjat. Karmeliitide vennaskonna munkade poolt 1610. aastal loodud preparaat koosneb kümne taime eeterlikest õlidest, mis peab looma eelkõige hea enesetunde. Tootejuht Siiri Põldar ütles rohtu tutvustades, et Carmolis tilgad on mitmekülgsed nii kasutusviisilt kui toimelt ja pakkus selles veendumiseks palavat droogi esmalt nuusutada ja hiljem soovitas ka klaasikese teed ära juua. Tunne oli värskendav ja hingamisteed vabastav. „Tugevama nohu korral soovitan teha teed mitu korda päevas ja panna 10-15 tilka tassi kohta,“ tutvustas Põldar kasulikku arstimit.

Põnevat toidukaupa jätkus toidulaadal küllaga ja rõõmu lisasid Näpsi laadalaval esinenud Pärnu linna kultuurikollektiivid”. Laupäeval esinesid Selts Elulust, hõbehaljas Boris Lehtlaan, Aplaus Plus, Pärnu AMS folkloorirühm Kungla rahvas ja Tõmba-Jüri. Väga värvikalt esinesid Ukraina Selts Vitšisna kollektiivid Barvinok, Trembita ja Devšata. Eelenvale lisaks ka DJ Märt Rannamäe Show. Laada melu juhatas Sulo Särkinen.

Saku Maailmamaitsete restorani jazzi ja rokilava oli Laura Põldvere, Raivo Tafenau ja Jürmo Eespere päralt, samuti esines Eimel Unplugged.

E-Piima juustulaval esines puhkpillimängijate Selts Saxon. Rõõmsa Koka Maja muusikalise toiduelamuse pakkus Pärnumaa Kutsehariduskeskuse esindus. Premia jäätisemäng päädis sellega, et lisaks võimalusele tasuta ports jäätist limpsida, lahkus kõige kiirem jäätise sööja jalgrattaga. Väga oodatud oli ansambel Apelsini lavale tulek. Festivali erikülaliseks kutsuti Nancy.

“Põnni Mängumaal oli heaks toiduelamuseks lihtne kodumaine supp Salvestilt, minule käidi korduvalt kiitmas hernesuppi. Lihtsuses on võlu ja see kehtib ka toidutegemise kohta. Rõõmsaid lapsi oli kahe päeva jooksul meil tõesti palju, Grillfest on tõeline kogupere-festival”, ütles juba kuuendat aastat festivalil suurt ja sisukat lasteala korraldanud Riina Rist.

Vallikraavi ääres toimetati üleriigilist kalapüügivõistlust. Eripreemia pälvis noorim osaleja, 4-aastane Valmar. Suurima kala püüdja viis kaasa kummipaadi.

Grillfest andis kasulikku tööd Pärnumaa õpilasmalevlastele. Nemad hoolitsesid toimumispaiga puhtuse eest.

Traditsiooniliselt on Grillfestil oluliseks teemaks heategevus. Raadio StarFM meeskond korraldas ka sel aastal heategevusliku loterii, millest laekunud 1258 eurot anti üle Pärnumaa Lasterikaste Perede Liidule. Grillimeister Tarmo Märss küpsetas Rakvere Lihakombinaadist saadud suure sea ja Emil Rutiku müüs selle E-Piima juustulaval korraldatud oksjonil 190 euro eest. Saadud summa annnetati samuti Pärnumaa Lasterikaste Perede Liidule. Heategevuslike aktsioonidega olid festivalil esindatud ka Toidupank ja Lions Club Pärnu Livonia.

Juha “Köögikubjas” Rantanen kuulutas festivali parimaks toidupakkujaks liharestorani Meatmarket, kelle kokad pakkusid roogasid Eestis kasvatatud Liivimaa lihaveisest. “Külastasin 30 erinevat restorani ja Tartust pärit Meatmarketist leidsin just selle mida otsisin – uuendusmeelsust ja nutikaid lähenemisi. Üllatav oli Eesti toitlustajate üldiselt kõrge tase. Kartsin, et kohtan Grillfestil põhiliselt tavalist laadatoitu, aga kaugel sellest! Pole kahtlust, et kuuldused vägevast ja sisukast toidupeost toovad nii Pärnule kui Eestile tervikuna kuulsust ja seeläbi ka rohkem turiste. Hästikorraldatud toidufestival on lisaks kõigele muule ka suurepärane turismiatraktsioon ja seda Grillfest ongi,” kiitis Köögikubjas Juha kahel päeval nähtut ja kogetut.

Festival lõpetati suure ilutulestikuga. Korraldajad tänavad kõiki koostööpartnereid ja toetajaid, osalenud toidupakkujaid, artiste, head publikut ja ilmataati!

Auris Rätsep: „Kohtumiseni Hea Toidu Festivalil – Grillfest 2013, 7. ja 8. juunil, Pärnus, Vallikääru aasal!“

Grillfesti esimene ja teine päev algas äratuspaugutustega ja küllap toimub see nõndaviisi ka järgmisel korral

Samal teemal: