Marko Šorin räägib Eesti ja Läti noorte ühislaagris laupäeval toimuvast Sindi Rockist, mis toimus rockkonterti festivalina Eestis esimest korda 45 aastat tagasi

„Mina loodan siiralt Sindi Rocki õnnestumisesse,“ räägib Sindi linnapea Marko Šorin, kes nimetab ennast rockmuusika tõsiseks fänniks. Siiski lisab juurde, et aasta eelarvet koostades ei kirjutatud Sindi Rocki toetuseks eraldi reale summat üksnes tema muusikalisest huvist lähtuvalt. „Pikaajalised traditsioonid väärivad hoidmist ja Sindi Rock on midagi sellist, millega sobib edasi minna,“ kinnitab Šorin linna juhtivate inimeste ühist seisukohta. Sindi Rocki korraldamise soovijaid oli rohkem kui üks. Linnavalitsus sõlmis lepingu MTÜ Sindi Sõprade Seltsiga, kellel olid omad mõtted ja nägemus juba aasta alguses olemas.

Ajaloohuviline Šorin kõneleb uhkustundega oma kodulinnast, kust on korduvalt alguse saanud mitmed algatused ja ollakse esimesed mitmetes ettevõtmistes. Pärast seda, kui meenutati Sindist võrsunud Uno Palu väikest osa rockmuusika tutvustamisest keelatud aegadel, otsis linnapea veel muidki kirjalikke tunnistajaid kaugematest aegadest. „Mul on isiklikult alles kaks Pärnu Kommunistist välja lõigatud kuulutust Sindi Metalli kohta. See oli millalgi ‘87-‘88, kui populaarsust kogus heavy metal muusika. Siis kasutati Sindi Rock nime asemel hoopis Sindi Metall. Tol ajal tegutses Sindis ansambel Provints. Selles koosseisus laulis Verner Vilgas, kes praegu hoiab Pärnumaa uudistel silma peal läbi rahvusringhäälingu telekaamera. Kitarri mängis Meelis Tauk, kes hiljem osales ansamblis The Tuberkuloited. Edasi viis tema muusikutee Tanel Padariga mängima. Praegu mängib Tauk Goresoerd’is. Lisaks veel Meelis Laidvee, kes on nüüd Tuberkuloitedis. Kahe ülejäänud liikme nime ma ei mäleta. Provintsi kutsus tolleaegne klubijuhataja Jets Sindi “Bon Joviks”, kuna nemad kasutasid laval pürotehnikat,“ jutustab linnapea, kellel jätkub küllaga mälestusi.

Aga ta teab sellegi kohta täpseid mälestusi, mida vanemad inimesed või mineviku kaasaegsed kipuvad juba unustama. Nii näitab ta muuseumi juhatajaga leitud 1999. aastal Sindi Sõnumites avaldatud artiklit, mille Toivo Pulk kirjutas Sindi Rocki 30. aastat tähistavalt. Toona meenutas Pulk 1966. aastat, kui Sinti jõudis kuuldus paarist Pärnus tegutsevast kitarristide ansamblist. Noorsugu olevat jooksnud neile pidudele tormi. Seapeale võttis Sindi nooruk Väino Land nõuks kodulinnaski moemuusikat viljeleda.

Priit Kask teab lisada, et Väino isa oli samuti muusikaliste kalduvustega ja tegi rahvamuusikat koos trompetisti, akordionisti ja kontrabassi mängijaga. Soovist biitmuusika vooluga ühineda liitusid Väinoga Jüri Säde, Vello Õunapuu, Eeri Saulep, Jaan Miilvee ja Aadi Kärner. Paar aastat hiljem tuli Vibrosse veel Valdur Prenge, keda nüüd enam meie hulgas ei ole, aga on jätnud märgi maha mitmete enda loodud lauludega. Juurde tuli ka Pärnu linna kultuurimajas mänginud näitleja Jüri Vlassov. 1969. aastal oli uuenenud Vibro koosseis järgmine: Jüri Vlassov – basskitarr ja laulmine; Eigo Lepp – löökriistad; Valdur Prenge – soolokitarr; Raimond Melikov – klahvpillid; Enn Puistamaa – laul; Kalju Metsamägi – laul ja klahvpillid; Aadi Kärner – helitehnik.

Pulk kirjutas, et 1969. aasta oli hipiliikumise aeg ja Sindi vabriku klubis peeti rockkontsert. „Maja oli tulvil lillelises riietuses noori, suurem osa neist sõitis kohale Pärnust.“ Järgmisel hommikul ootas kõiki nelja ansamblit üllatus, sest olid ühiselt „kohtu ette“ kutsutud. Põhjuseks oskamatus käsku täites kultuurselt mängida. Vibrole anti koos ansambliga Viking eluaegne esinemise keeld.

Alati pole Sindi Rocki sünnipäeva kontserti tähistatud sama nimetusega. Nii ka 1999. aastal. Siis räägiti Eesti esimese rockkontserdi 30. aastapäevale pühendatud muusikapäevadest. Tookord osalesid Optimistid, Mikronid, Peoleo, Syrius, Jüngrid, Haak, Kogudus, Korallid, Nemo, Fix, Koma ja eluaegse keelu omandanud Viking ning Vibro.

Käesoleval korral piirdutakse kümnekonna ansambliga. Kuna korraldajad Sindi Sõprade Seltsist tunnistavad ajapuudust, mis ei võimalda juubelihõngulise sündmuse lähemat tutvustamist, siis jagab Sindi Linnavalitsus peamise toetajana meelsasti nende kasutuses olevat infot. Šorini sõnul kirjutas Sindi Sõprade Seltsi nimel linnaga sõlmitud lepingule alla Annika Burket. Linnapea ütleb, et tegemist on toimeka organiseerijaga, kes on korduvalt linnavalitsusega täpsustamist nõudvates küsimustes käinud kohapeal asju arutamas. Šorini sõnul peaks Taavi Burket olema usaldusväärne suhtleja ansamblitega, kaasaaitajaid on veelgi. Samas hoiduvad Sindi Sõprade Seltsis Sindi Rocki korraldusega tegelevad inimesed enda nimel avalikkuse ees suhtlemisest ja kirjalikele küsimustelegi vastates kirjutatakse konkreetse nime asemel allkirjana 'korraldajad'. Siinkohal on paslik õiendada ka eelmisesse uudisesse lipsanud viga. Katariina Vaabel ei ole seotud laupäevase kontserdi ettevalmistamisega, nagu avalikkusele levitamiseks antud teksti juurde kirjutatud nimest võinuks ekslikult järeldada.

Siiski on linnapea seda meelt, et taoline linna esindussündmus väärinuks suuremat meedia eelteavitavat tähelepanu ja mõnigi ansambel väärinuks rohkem tutvustamist. Šorini hinnangul on üks publiku poolt rohkem oodatud peaesinejaid Jan Uuspõld & Luxury Filters. Arvamus võib olla muidugi väga subjektiivne, sest näiteks Pöölöy Gläänz on samuti muusikaliselt ja näitlejameisterliku esinemislaadiga alati paljudele hästi peale minev. Muidugi omab Sindi rahva jaoks erilist kohta The Tuberkuloited ning põnev saab olema Ühend-Fixi ja Syriuse esinemised, see ei tähenda, et teised ansamblid vähem huvitavamad oleksid.

Krulli kohvik on lubanud Sindi Rocki toimumise päeval korraldada laiendatud toitlustamise ja soodushindadega janu kustutamise oma territooriumil, et sellega toetada Sindi legendaarset muusikasündmust. Krullis korraldatakse "Rock Piknik", lindilt lastakse kõlada maailma parimate traadimeeste loomingut, õhtupoolikul tuleb pulti DJ Kert Talistu.

Samal teemal: