263 valgusti tarbeks kaablile süvendi kaevamine

Tänaseks on Pärnu jõe vasakkalda tervisespordi raja ehitamine kestnud kaks nädalat ja selle ajaga on jõutud silmnähtavalt jõudsalt töödega edasi minna.

Peatöö ettevõtjad YIT ja TREF Nord; Aivo Kruusalu kinnitab objektil viibimist keelavat silti
Vahelduva looduse ja arhitektuuriga kallasrada

24. juulil tehti raadamisega ots lahti ja vabastati tulevase Pärnu kergliiklusteede võrgustiku kandetalaks kujuneva kahe silla vaheline lõik võsast ja puudest, jättes samas võimalikult palju haljastust kallasrajale kasvama mille korrastavad arboristid. Eelmise nädala algul alustas alltöövõtjana Nurme teedeehitus OÜ pinnase koorimisega ja teeb seda ca 4 km lõigul jätkuvalt praegugi. Käesoleval nädalal alustas AS Triger maa-aluste kaablite paigaldamist valgustuse tarbeks.

Ehituse peatöövõtjateks on ühispakkumusega riigihanke võitnud firmad AS YIT Ehitus ja TREF Nord AS, kelle vastutusel valmib aasta lõpuks Pärnu arhitektuuribüroos Luhse & Tuhal projekteeritud kallasrada. 2010. aasta suvel kinnitas Pärnu Linnavalitsus väljakuulutatud kallasraja arhitektuuri konkursi parimaks ideelahenduseks arhitektide Tanel Tuhal ja Ra Luhse töö.

Eile paigaldasid AS YIT Ehituse Lääne-Eesti piirkonna objektijuht Allan Kaldmaa ja autojuht-ekspediitor Aivo Kruusalu jõe äärde suunduvate tänavate otstesse piirdetarasid ja sildid, mis keelavad kõrvalistel isikutel ehitusel viibimist. Loodetavasti mõistavad tarade ja keelusiltide otstarvet ka linnakodanikud, kes seni on harjunud jõe kaldal tegelema tervisespordi, jalutamise või kalapüügiga. Ehitajad paluvad kõigi ohutuse huvides arvestada ajutiste ümberkorralduste ja piirangutega, millest informeeritakse vastavate märkide ja viitadega.

AS YIT Ehituse Lääne-Eesti piirkonna juhataja Urmas Kivistik selgitas, et vastavalt projektile rajatakse kergliiklustee äärde puhkealad kuhu paigaldatakse jalgrattahoidjad, prügikastid, pingid ja korrastatakse rajaäärne haljastus. Tänavavalgustuse postide koguarv on 263 tk.Valguslahendus on kavandatud Pärnu jõekaldale omasel viisil. Konkursitöös pakuti välja sõudmisteemast inspireeritud ja Pärnut hästi iseloomustav aerulabakujuline valgusti, mis valgustaks tervet rada Papiniidu sillast kesklinna sillani.

Projekti valmimine maksab 1 653 637 eurot. Sellest 85% rahastab Euroopa Regionaalarengu Fond ja 15% ehk 248 046 eurot tasub omafinantseeringuna Pärnu linn.

AS YIT Ehituse juhatuse liige Toomas Rapp ütles, et vastavalt Pärnu Linnavalitsusega sõlmitud lepingule saab tagatud, et 1. septembril on kallasrada Jaansoni jooksust osavõtjatele läbitav. Täpsemat olukorda ja ohutuks jooksuks vajalikke tegevusi arutatakse koostöös korraldajaga tehtaval ühisel nõupidamisel augusti teises pooles.

Kahe Silla jooksule nime andnud sõudekorüfee Jüri Jaansoni sõnul annab kahte silda ületav ja kahel pool jõe kallastel kulgev kergliiklustee koos ülejäänud võrgustiku valmimimisega lähitulevikus pärnakatele ja külalistele võimaluse märksa tervislikumaks liikumiseks ja sportimiseks kui seda praegune linnaruum lubab.

Samal teemal: