Pärnu Noorte Vabajakeskus asub aadressil Noorte-Väljak 2

Ülejõe linnaosas üsna Uus-Sauga tänava alguses asub suurte hoonete kompleksis ja tänavajoonest kaugemasse õueserva jääv valgusküllane klaasvitriin, mis kõigil nädalapäevadel on kuni kella kümneni õhtuti kutsuvalt valgustatud. Just sealt pääseb avaratesse ruumidesse, kus leidub väga erinevas vanuses noortele palju meelepärast tegevust. Tööpäevadel on noored oodatud alates 15.00-st, aga laupäeval juba keskpäevast ja pühapäeval koguni kella kümnest.

Uksest sisenedes astus esimesena vastu rõõmsalmeelne vabaajakeskuse juhataja Ene-Eke Liiv. Nagu hiljem jutuajamisest selgus, töötab kogu olemuses väga noorusliku ja vilka liikumisega naine Pärnu noortega alates läinud aasta aprillist. Alguses usaldas ta esmakordselt maja külastama tulnud „vanamehe“ täiesti omapäid takseerima. Seda vabadust kasutasin siis ka täiel rinnal, et kõigest paremat ülevaadet saada.

Sünnipäeva tähistamise esimest tundi olid tulnud sisustama Pärnu noorsoopolitseinikud Karin Uibo, Jekaterina Kütt ja Kristi Vahi, kes tutvustasid huvitava vestluse, õppefilmi vaatamise ja põneva käelise tegevuse vahendusel helkurite kandmise vajalikkust. Ilmset elevust tekitas valgete õhupallide puhumine piisavalt suureks, et sai võimalikuks neile kleepida helenduvaid kleepse. Loomingulise tegevuse tulemusena kujundati õhupallile nii silmad, suu kui nina, mis pärast tulede kustutamist taskulambi valgusvihus kenasti inimnägu vastu peegeldasid. Omandatud teadmiste põhjal oskasid noored hiljem kontrollküsimustele õigeid vastuseid anda. Kõige õigemini vastanutele kingiti väikseid meeneid autasuks ja kõigile jagasid politseinikud helkureid.

Aktiivne tegevus läbib noortekeskust vertikaalses suunas erinevatel korrustel liikudes ja paljusid ruume külastades. Siiski pole vabadus piiritu ja mõnigi asi saab tulijale selgeks juba kaugelt lähenedes. „Tähtis on teada, et me ei tarbi siin alkoholi, narkootikume, vägivalda,“ teavad väiksemad ja suuremad nagu päheõpitud värsiridasid. „Me tarbime siin parimat, mida inimene suudab toota, see on looming,“ selgitas Läänemaalt saabunud Ene-Eke Liiv, kes ise eelistab tarbimiskultuuri asemel olla rohkem looja sündmuste korraldamisel, lauldes ja lavastades. Viimase osas on mõtted juba liikumas, sest Tallinna Pedagoogiline Seminar on andnud tarmukale naisele lisaks noorsootöö ettevalmistusele ka draamatundide õpetaja ja lavastaja kogemused.

Politseinike lahkumise järel said sünnipäevalised suu magusaks suurest ja maitsvast kringlist ning siis jäädi ootusõhinas ootama juhataja sünnipäevakõnet, mis juhatas ühtlasi sisse ka oma maja ansamblite esinemise. „Järjest rohkem kogub see maja tuntust ja üha enam leitakse tee meie keskele,“ tundis juhataja avasõnades heameelt sellest, et noortekeskuse töö selle mitmekülgse sisuga on olnud viljakas ja arenev. Ta rõhutas, et väga paljudele lastele ollakse teiseks koduks. „Üksi ei suudaks ma siin majas midagi, nagu näete, teeme me koostööd politseiga, teiste noorteorganisatsioonidega, aga kõige suurema kummarduse teen ma kahe selle keskuse noorsootöötaja ees, kellest üks on muusik ja teine kunstnik,“ tänas Ene-Eke Liiv abilisi. Siirast heameelest embas juhataja lavale kutsutud koosseisulisi töötajaid Dago Siimu ja Olle Nõmme. Samaväärse tänu olid ära teeninud ka aktiivsed vabatahtlikud Mark Kostrov, Erki Lipand ja Reelika Maiste. „Kas saab olla veel paremat kooslust?!!!“, sõnas peokõneleja ja kirjeldas rõõmsat koostööd, mis vaheldub asjaliku asjaajamise ning kuni valuliste naerukrampideni muutuva lõbusa seltskondliku tegevusega.

„Aga mis ma siin pikalt lobisen kui esinejad ja kuulajad juba ootavadki kärsitult esimese etteastuja pillihääli,“ andis vaimukalt särav naine peojuhtimise üle ansamblitele. Pärnu Noorte Vabaajakeskuse üheks peamiseks omapäraks on ansamblite rohkus. Neid on tervelt 36. Esimesena võttis sünnipäeva õhtul laval koha sisse Tiffany’s Touch. Liikmed Georg Orover (kitarr/vokaal), Martin Mitt (trummid), Jürgen Ild (kitarr/taustavokaal) ja Rebecca Laaneväli (basskitarr) moodustavad rock’n’rolli ja grunge stiili viljeleva noortebändi. Nelik päästis valla käredalt kõlava lauluhääle ja rajult kulgevad kitarrikäigud. Nad on musitseerinud umbes pool aastat ja muusikalist mõju on neile ansambli liikmete sõnul avaldanud sellised tegijad nagu näiteks Foo Fighters Green Day, Nirvana ja teised taolised bändid. Loomulikult seisid agaramad toetajad otse esienejate ees rivis ja elasid igale kitarrikeele pingutusele, trummimüdinale ja sõnade jupikesele täie elavusega kaasa.

Bändidest teisena sai laval sõna samuti poole-aastase tegutsemisajaga Voice Of Voices. Nemad mängivad alternatiivset rokkmuusikat meloodiliste kitarrisoolode ja omapärase vokaaliga. Lühikese ajaga on bänd pälvinud juba tunnustust Päikeseraadio saates Äikeseraadio. Bändi liikmeteks on Scott Murro (vokaal), Armand Sutt (soolokitarr), Sten Varatu (rütmikitarr), Siim Rohtväli (basskitarr) ja Jürgen Ild (trummid), keda mõjutavad Olle Nõmme ütluse kohaselt suuresti kõik tuntuimad rokkbändid.

Külalisesinejana oli sünnipäevale kutsutud väga tunnustatud vokaalansambel Greip, keda sarnaselt eelnevate esinejatega seob väga ilus, hea ja armas kodulinn Pärnu. Ansamblisse kuuluvad Fred Rõigas (tenor), Karin Leetsar (sopran), Mari Holm (alto), Rauno Muttik (bariton/beatbox) ja Reimo Kiisk (bass).Kuigi Greip ei vaja erilist tutvustust, ütles Olle Nõmm, et Pärnu Ülejõe Gümnaasiumi vilistlased segavad a capella’t rütmika beatbox-iga. Kuue eduka tegutsemisaasta kestel on ansambel lisaks Eestile esinenud Soomes, Lätis ja Saksamaal. Leipzigis, 2009. aasta mais, kindlustati ülemaailmsel a cappella ansamblite konkursi finaalis koht esik-kümnes.

Viivuks viib majaperenaine Ene-Eke Liiv sündmust kajastava külalise vaiksemasse paika oma kabinetti, et põgusalt kõigest lähemalt vestelda. Kaasa tulid ka Dago Siim ja Olle Nõmm, aga pikalt aega polnud, sest pidulised vajasid noorte vabaajakeskuse klubi-kohviku In noorsootöötajaid rohkem endi hulgas. Kuid olulise sai kokku võtta ka väga lühidalt. Võimaluste poolelt kõneldes on peamine siiski ubaselt mõnus aja veetmine. „Kohvikus pakutakse jooke ja kerget einet näiteks kiirnuudlitega, mis ei vaja veel koka olemasolu, aga väikese kehakinnituse saab koolist tulles ikkagi,“ rääkis juhataja. „Kaks arvutit lubavad tasuta WiFi abil surfata Internetis, korraldame loenguid, koolitusi – näiteks DJ, filmi vaatamisi, igapäevaselt saab mängida erinevaid lauamänge, kasutada jõusaali ja mängida spordihallis kas korv- või võrkpalli,“ sain toimuvast kiire ülevaate. Samuti võivad noored kasutada ilma teenuste hinnakirjata konverentsiruumi, helistuudiot või lihtsalt prooviruumi.

“Pärast koolipäeva pakume hiliste õhtutundideni oma vahel aega jagades klubisisest tegevust ja peame korda,“ lisasid Dago Siim ja Olle Nõmm juurde. Kõigile linnakodanikele on maja avatud kontserdite ja näituste külastamiseks. Käsitöö, foto, joonistuse ja muud näitused asenduvad kuu või paari järel taas uutega.

Muusikalist tegevust suunav Dago

Siim ütles, et 36 kohalikku noortebändi peavad jagama vaid kahte proovisaali. Seni on sellega sõbralikult toime tuldud. Kontsertidega tulevad bändid klubi lavale kahel korral kuus.

Sünnipäeval ei saa kindlasti rääkimata jätta ka seda, mis alles sügiskuudel oli Ene-Eke Liivi ja naabruses asuva Pärnu Vabakooli seltsi eestvedaja Kauni Sillati ühistööna algusjärgus, kui üritati vabakooli ruumes lükata käima eeskätt Ülejõe laste jaoks mõeldud loovuskeskust. Nüüd ütles Loovuskeskuse juhataja Ene-Eke Liiv, et nende peamiseks sihiks on arendada õpilastes loovust, elamust ja elurõõmu: „Kõik me oleme erilised, kõik me oleme erinevad.“ Ent see on juba järgmine teema, mis väärib edaspidi  lähemat tutvustamist samuti nagu kolm aastat edukalt ja üha paremini arenev kolmeseks saanud Pärnu Noorte Vabaajakeskus.

Samal teemal: