Väga huvitav oli kuulata Pärnu Muuseumi direktorit Aldur Vunki, kes rääkis peatselt avatavas muuseumis 14. sajandi jõe väravast mille kaudu toimus kaubavahetus Euroopaga. Kuid Pärnu linna ajalugu on veelgi vanem ja ulatub aastasse 1251, mil Saare-Lääne piiskop Henrik Peronat (nüüdne Vana-Pärnu) ajaloolistele ürikutele toetuvalt esimest korda linnana nimetas. Siiski on Pärnu Päeva tähistamine seotud hoopiski 1265. aasta ülestõusmispühaga kui Saksa ordu Liivimaa haru meister Conrad v. Mandern kinkis tol ajal nimetatud Emajõe (Embecke) vasakkaldal kuni Reiu jõe suudmeni ulatuvalt Uus Pärnu linnale maad, samuti kauplemis- ja kalastamisõigust ning kolmandiku komtuuri kohtupidamiselt saadavatest tuludest.

Linnale antud privileegi meenutasid tollased pärnakad igal ülestõusmispühal mitme sajandi vältel suurpäevane. Nüüd on Pärnu raad elustanud ammuse tava ja linnakodanikud ning külalised tähistasid selle kevade 1. ülestõusmispühal teist korda Pärnu Päeva paljude meelelahutuslike ettevõtmistega.

Sisutihe perepäev "Pärnus on palju teha!" läks käima väljakuulutatud keskpäevast palju varem. Veel enne spordihalli sisenemist astus rõõmsas meelolus pika sammuga vastu Anneli Rabbi, kes argipäeviti on Pärnumaa Kutsehariduskeskuses meeldiv avalike suhete juht kuid pühapäeval jagas tuliseid kartuli viilakaid. Tulel küpsetatud ja oskuslikult maitsestatud kartul on tõepoolest väga maitsev suupiste, millega Hea Toidu Festival – Grillfest korraldajad Pärnu Päeva

külalisi kostitasid. Möödunud aasta augustis allkirjastasid Pärnu linnapea Toomas Kivimägi ja Hea Toidu Festival – Grillfest korraldaja Auris Rätsep lepingu, mille alusel peetakse Pärnus 8. ja 9. juunil toidukultuuri festival. Linnapea Toomas Kivimägi avaldas heameelt suurte sündmuste Pärnusse tagasi tuleku üle ja toona lepiti Rüütli platsil kokku, et toidufestivalile sissepääs on jätkuvalt eranditult kõigile prii. Selle tunnistuseks jagati ka eile kõigile tasuta maitsvat küpsekartulit, mis oli tuisustelt tänavatelt tulijatele igati meeldiv üllatus.

Hoolimata kõledast tuulest ja lumesajust tallas Venuse bastioni sepikoja sepp Gunnar Vares ääsitulele tugevamat sädet ja vermis 2012. aasta Pärnu Päeva mälestusmünte. Suurt haamrit võisid ka külastajad alasi kohal vibutada ja ise toorikule mündi reljeefi peale lüüa.

Perepäeva juhatas sisse Pärnu Ülejõe Gümnaasiumi Puhkpilliorkester, mida dirigeerib Rein Vendla. Päeva juhts näitleja Meelis Sarv.

LC Pärnu Strand korraldas heategevuslikku munaveeretamist, mis maksis 1 €. Kes soovis ka koos munaga kuldse märgi omanikuks saada, loovutas heategevuseks 5 €. Iga annetusega toetati vähekindlustatud perede laste osavõttu rahvusvahelisest suvelaagrist 2012. a. suvel.

Oma tegemisi tutvustasid Pärnu Raeküla Vanakooli Keskus, Nooruse Maja, Vana-Pärnu Kultuuriselts, Pärnu Ingerisoomlaste Kultuuriselts, Maarja-

Magdaleena Gild, Pärnu Aianduse-ja Mesinduse Selts. Näiteks Maarja-Magdaleena Gildi abiga valmisid huvilistel savist kujukesed, millega võis päeva lõpul suure rahuloluga koduteele asuda.

Spordihalli malesaalis oli linnakodanikele avatud vestlusring. Tooliridade ette asetatud pika laua taga istusid linnapea Toomas Kivimägi, abilinnapead Romek Kosenkranius, Jane Mets ja Meelis Kukk. Esimese küsimuse esitas Riigikogu liige Jüri Jaanson, kes tundis muret Esplanaadi 10 kohtuvaidluse tulemuse pärast ja millist mõju see avaldab linnakassale. Toomas Kivimägi vastus oli kuulajaid austavalt pikk ja põhjalik. Linnapea kahtles sügavalt Esplanaadi 10 omanik OÜ Herderi teadmatuses nagu poleks ta olnud teadlik kinnistul olevatest muinsuskaitselistest piirangutest, aga seda tõendada olevat väga raske. Võimaliku tagasiostu korral

ületaks linn laenukoormuse kriitilise 60% piiri. Sundostuga tehtavat väljaminekut kompenseeriks vähesel määral uus müük, mis kindlasti saab olema kordades odavam. Kaalumisel on olnud ka Estonia ja Paikre müük, mis tekitas kodanike poolt elava mõttevahetuse.

Asjaliku vestlusega samaaegselt käis suurel põrandal kaasakiskuv rahvapidu.

Esinemisjärjekorda jagasid võimlemisklubi Rüht, Laine Mägi Tantsukool, Tantsuansambel Pärlike, Pärnu Kunstide Maja Janne Ristimetsa Tantsustuudio, Gabriele Moe- ja Tantsukool. Kell 13 jättis linnapea väikese hulgakesega peetava vestluse viivuks katki ja tuli Pärnu Päeva avamisele tervitussõnumit tooma.

Kell 13 pidanuks algama ringkäik Alevi

kalmistul, et avaldada austust Pärnu endistele linnapeadele. Kuid tuisune ilm ja lund täis sadanud teerajad sundisid meelt muutma. Ringkäiku juhatama pidanud Linnakodaniku maja perenaine Hilja Treuberg lubas, et jalutuskäik saab loodetavasti teoks võidupühal.

Spordihallis sai kuulda ka kõvemat mürtsu kui esinema asusid Pärnu linna ja maakonna noortebändide konkursil Bändomaania 2012 eripreemia saanud bändid A3 ja Voice of Voices. Samal ajal tegi kõrvalruumis pikalt eelsoojendust rahvatantsurühm Tuurit-Tuurit, et pärast noorte pärnakate musitseerimist vallutada pooleks tunniks lustlike liikumistega suur saalipõrand. Vaasa ansambel Souvlaki Orchestra esitatud kreekapärane muusika oli midagi täiesti eripärast ja kellel huvi, võis neid veel hiljem kuulata Kentuki Lõvis, kus kõrvuti

soomlastega esines ka Pärnu Mr. Buzuki & Rembetes. Kuid enne pidi kindlasti nägema ka Pärnu Kunstide Maja Kersti Adamsoni Balletistuudio tantsijaid, kes varvastega vaevu põrandat puudutades pigem lendlesid kenade inglikestena õhulistes riietes. Väga armsad olid aga väikesed ettevalmistusklassi baleriinid.

Üle viie tunni kestnud pidupäeva lõpetas Pärnu linnaorkester, mida juhatas ja soleeris viiuldaja Maano Männi. Publikut üllatas linnavolikogu esimehe Vahur Mäe kutsumine orkestri koosseisu. Vahur Mäe andis siiski mõista, et ainult ühe loo esitamisel abiks olemine ei tähenda veel linnaorkestri pärisliikmeks hakkamist. Pärnu linnaorkestri direktor Tõiv Tiits ütles, et Josef Straussi „Sepa polka“ on oodatud pala näiteks Viini uusaastakontserdil kuid seda võib mängida ka mitme muu sündmuse puhul.

Tõiv Tiits selgitas, et kuna „Sepa polkat“ mängitakse üsna harva, siis on tavaks kutsuda alasi juurde vasarat taguma keegi tuntud ja silmapaistev inimene. Kui viimati 2006. aasta suve avamisel tagus alasit eelmine linnapea Mart Viisitamm, siis sedakorda langes valik volikogu esimehele. Direktori sõnul valmistas eelvestlus Vahur Mäega orkestrile üllatuse sellega, et mees on lõpetanud klarneti erialal Pärnu Muusikakooli. Teadasaamine tuli üllatusena seepärast, et spordilembeline mees pole pärast kooli lõpetamist 15 aastat pilli puhunud.

Tõiv Tiits jälgib ülevalt orkestri ja Maano Männi esinemist

Samal teemal: