Sindi Uue kalmistu uued väravad valmistas Sindi linna sepp Andres Grimm
Andres Grimm

Lehekuu viimane päev oli see tärmin, mis ajaks pidid Sindi linnavalitsuse tellitud metallväravad Sindi Uue kalmistu peasissekäiku kaunistama. Sindi linna oma sepp Andres Grimm on sõnapidaja mees ja kokkulepitud päeval võis ta kutsuda linna ametnikud tööd üle vaatama. Linnapea Marko Šorin selgitas, et meistri otsimisel sooviti eelistada eelkõige oma linna seppa. Kuna Muinsuskaitseameti Pärnumaa vaneminspektor Nele Rent soovitas

nimeliselt just Andres Grimmi, kelle head tööd on juba varemgi märgatud, siis polnudki õige kohaliku sepa leidmisega suuri raskusi.

Andres Grimm tegi nii joonised kui kogu töö. „Esitasin alguses kaks kavandit, mis järgisid värava ehitise kaari,“ rääkis sepp algsetest mõtetest. Kui Nele Rent linnapeaga kohtudes esmase ideekavandiga tutvus, soovitas ta mitte

järgida oletatavat originaali, sest täpsed joonised ja vanad jäljendid algsest väravast puuduvad. Sel juhul olevat tema sõnul mõttekam valmistada selgelt äratuntavad teistsugused väravad. Seda soovitust silmaspidavalt valmiski kolmas ja lihtsamat kujundust järgiv värav. Uus kalmistu pole küll muinsuskaitse all, aga seda rohkem hindab Nele Rent Sindi linna hoolt kõige vana hooldamisel konsulteerida ka muinsuskaitse spetsialistidega.

Uue kalmistu täpne vanus pole teada ja mõnede oletuste põhjal arvatakse seegi olevat Vana kalmistuga ühevanune. Ka väravaehitiselt loetav aastaarv 1896 on rohkem aimatav kui väga selgelt välja loetav. Üle saja aasta vanuse tellistest väravakaarte vajumised ja teatava kalde tekkimised on muutnud ka hingede asetust sirgetel joontel, mis omakorda raskendab väravate liikuma panemist. Seepärast ütles Grimm, et tahab veel värava juures pisiasjadega edasi nokitseda. Väliselt meenutavad needitud väravad endisaegset sepatööd kuigi on tehtud täiendava tugevduse andmiseks ka keevisõmbluseid. Kuid keevitus on tehtud lattmaterjalide liitmisel selliselt, et väliselt seda näha pole.

Töö maksumuseks kujunes 1800 eurot.

Andres Grimm: "Olen arvatavasti oma suguvõsa põlvkondadest esimene sepp."