Paikuse valla kultuuritöö spetsialist Ille Riivits ei arva, et kümmekond perepäeva aastas oleks ülemäära palju. Täna toimus Paikuse Põhikooli staadionil järjekordne kogupere päev suure suvelõpu tralliga, mis oli eelkõige mõeldud 7 kuni 15 aastastele, kes ülehomme koolipinki istuvad. Oodatud olid nagu tavaliselt ka sootuks nooremad ja tublisti vanemad. Emad ja isad tulid koguni sülelastega. Mõni võttis kaasa ka oma lemmiklooma, et pere oleks täies koosseisus esindatud.

Mirjam ja Katrin Kits ei astunud täna suure hulga publiku ette esimest korda. Kuigi Mirjam alustab mõne päeva pärast esimest kooliteed ja vanem õde Katrin rühib vaid ühe klassiga eespool, on mõlemad vaatamata oma noorusele juba ammu suurepäraste esinemistega kindlalt kuulajate südame võitnud.

Võistluselamusi pakkusid ühtviisi kõik 6 ala. Näha võis pisikeste rõngaste viskamist maha raputatud maiustuste püüdmiseks, samuti pimesi tennispallide kogumist, aga ka veepalli veeretamist. Viimane oli eriti põnev. Esimene julge emme oli Eve, kes koos pojaga püüdis vett täis õhupalli veeretada kuni purunemiseni võimalikult kaugele. Elevust tekitas ka paberist kõige pikema lindi lõikamine. Kiirust arendati tõuke- ja jalgratastega jooksurajal. Kokkuvõttes püüdis igaüks leida enda jaoks kõige põnevama viguri, milles edukas olla. Auhinnad olid magusast materjalist, mis ilmselt kellegil koju ei jõudnudki.

Külla tulid ka vanad sõbrad Margus Abel ja Raimo Aas, kellel seekord oli kaasavõetud näitemäng „Tark mees taskus”. Väikeste õekeste kõrval astus sama julgelt rahva ette Ervin Lillepea, et kitarri saatel saaks ka suure inimese laulu kuulda.

Päris osav trikimees oli Raimond Aasa poeg Karl, kes suutis vaatajad tõeliselt ära petta. Teadustaja jutu järgi pidi toimuma kahemehe võitlus ja nii vähemalt mina arvasingi kuni tasavägiste meeste riietest puges lõpuks välja vaid üks mees. Nii võitles mees sõna otseses mõttes iseendaga.

Lõpuks jõudis kätte kõige magusam perede ühisosa, kui lubati pika laua taha, kus eelnevalt oli mitu suurt kringlit paljudeks viiludeks lõigatud.

Järgmine perepäev peetakse saabuval sügisel, kui toimub Paikuse valla aastapäeva tähistamine. „Peame pidu nädal aega jutti, mille sisse mahub ka üks korralik kogupere päev,” tutvustas Ille Riivits eelseisvaid plaane. Käesoleval aastal saab noor vald 18 aastaseks. Ka jõulude aegu soovitakse pered kokku kutsuda. Aasta esimene perepäev korraldatakse tavaks saanud järjepidevuses vastlapäeval. Vastlatrallid toimuvad Seljametsa ja Silla külades eraldi. Seljametsal on hea liulaskmise võimalus. Jüripäeva jooksu ajal tulevad taas pered ühiselt kokku. Seejärel kogunevad pered jalgratastel. Jaanipäeva aegu on üks kindel osa samuti eraldatud perede ühistegemisele, kui toimuvad jaanimängud. Külapäevad on omamoodi perepäevad, millega tehakse algust mai lõpul ja jätkatakse juunis, juulis. Oma külapäevad toimuvad Põlendmaal, Vaskräämal ja Sillakülas.