Haifa laadal osalenud Vahemere ranniku taustal. Foto: Mari Suurväli

Paarikümneaastane kogemus

Mari Suurväli on olnud tegev Junior Achievement Eesti tegemistes ja noorte ettevõtlushariduse edendamisega üle paarikümne aasta. Selle ajaga on terves riigis ettevõtluskogemusi omandanud üle 10 000 õpilase ja loodud ümmarguselt 2000 õpilasfirmat. Euroopa laadad toimuvad jaanuarist maini üle Euroopa. Osaledes Euroopa laatadel saavad Eesti noored omandada ka rahvusvahelisi müügikogemusi ja võivad tutvuda oma eakaaslastega kümnetest riikidest.

Juhendajatele annavad sarnased laadad võimaluse vahetada mõtteid ja kogemusi oma eriala valdkonna inimestega kogu Euroopast. Maailmas on väikeettevõtlus väga laialt levinud äritegevus, millega püüab lapsekingadest väljuv Eesti kauem tegutsenud maadega ühte sammu seada. Seni on sellega tõusvas joones hakkama saadud. Suurväli on oma õpilasi saatnud ärireisidel välismaal sedavõrd palju aastaid, et ei oskagi ootamatule küsimusele täpset kordade arvu kohe nimetada, aga kindlasti on neid olnud üle kümne.

Üksteist toetav Iisrael

Tallinnast tõusis lennuk õhku 31. märtsil, pardal 22 noort Eesti ettevõtjat, lisaks õpilasfirmade juhendajad-õpetajad ja Junior Achievement Eesti töötajad. Riias tehtud vahemaandumise järel võttis lennuk suuna Jeruusalemma lennuväljale. Koju tagasi jõuti reede öösel vastu laupäeva, 5. aprillil. Iisraelis viibitud mõne päeva jooksul jätkus aega äri ajada ja märgata mõndagi mitmetuhande aastase ajalooga maa iseärasustest. Suurväli ütles, et mõnikord polegi muud näinud kui kaubalette ja juhendajate vahelist kohtumist seminaritöös.

„Jeruusalemmas oli meid giidina saatmas Moonika Seiler, kes elab Iisraelis juba neli aastat. Tema tegi meile täiesti tasuta tutvumisringkäigu huviväärsetesse paikadesse. Käisime mööda Kolgata teed, nutumüüri ääres ja mujal,“ jutustas Suurväli. Kõikjal võis näha relvastatud sõdureid, mis oli rahus elama harjunud eestlastele väga harjumatu. Raudteejaama sisenedes kontrolliti inimesi sama põhjalikult nagu lennureisile minekul. Suurväli ütles, et vaatamata arvukatele sõduritele olid tema poisid tajunud ohtu algselt arvatust palju vähem ja relvadega sõjaväelased olnud loodetust hoopis sõbralikumad. Kuuldavasti olevat mitmete riikide esindused jätnud Iisraelisse minemata just seepärast, et kardeti sealse turvalisuse pärast. Eestist minejatel polevat aga kordagi tulnud pähe mõtet mingisugusest kõrgendatud ohust.

„Iisraelis osatakse elada väga kokkuhoidvalt ja üksteist toetavalt, abistavalt, mis hakkas kohe ühe esimese asjana silma. Kõikjal püütakse olla võimalikult palju koos peredega. Käisime ärasõidupäevale eelneval õhtul ühes kohvikus. Meie üllatuseks olid kõik külastajad laudades istumas koos lastega,“ tõi Suurväli kujuka näite. Iisraeli rahva kultuur on tihedalt põimunud usuliste ja perekondlike tavadega.

"Kõik, mida kogesin, oli väga meeldiv, ka toit. Kui liha leidus menüüdes tagasihoidlikult, siis näiteks salatid olid hämmastavalt maitsvad. Roheline ei koosnenud üksnes eksootilistest taimedest. Petersell ja purustatud nisuteradki olid väga maitsvalt serveeritud. Magustoiduks söödi palju halvaad, mida valmistatakse pähklite või seesamiseemnetega,“ rääkis Suurväli.

Pärnakad laadal

Õpilaslaada avamisel sai esinemiseks sõna Malle Talvet-Mustonen, Eesti suursaadik Iisraelis, kes rääkis piiriülese koostöö tähtsusest.

„Pärnu Koidula Gümnaasium oli Haifas esindatud kahe õpilasfirmaga, aga esineti ühisnimetusega Kullerkutid,“ tutvustas Suurväli oma õpilasi. Üheteistkümnenda klassi noormehed Patrik Peremees, Alexander Puussaar, Kert Koplus ja Siim Sepp asutasid kullerteenust pakkuva õpilasfirma Kullerkutid ja tegutsevad Paikusel, Sindis, Pärnus. Noormeestelt võib tellida lõikelilli, bukette, käsitööna valmistatud trühvleid ja teisi maiustusi, mida ärimehed adressaatidele kohale toimetavad.

Koidula gümnaasiumi õpilasfirma Videmere Advertising äriliseks tegevuseks on kasutatud nutiseadeldiste e-müük. Vajadusel remonditakse nutiseadeldisi. Tootevalikus leidub rohkelt ka uusi telefoniümbriseid ja kõrvaklappe. Vahemere äärde lendas õpilasfirmat esindama 11. klassi õpilane Taavi Altpuu, kes on Videmere Advertisingu tegevjuht. Lisaks Altpuule kuuluvad meeskonda sama gümnaasiumi 12. klassi õpilane Risto Pärnapuu ja Pärnumaa Kutsehariduskeskuse IT-eriala õpilane Kristo Köster.

Kuna Iisraeli laadal kauplemine tähendas arvestatavalt suuri kulutusi, siis poleks olnud osalemine mõeldav ilma toetajateta. Sellepärast palus Suurväli tingimata nimeliselt nimetada häid abilisi: Paikuse Vallavalitsus, Pärnu Linnavalitsus, Koidula gümnaasium, Metaprint AS.

Noorukeid juhendav Suurväli ütles, et õpilased väärivad tunnustust üksnes selle eest, et tugevas konkurentsis üldse pääsesid rahvusvahelisele laadale. „Nende stendid olid stiililt asjalikud ja Euroopa tasandil konkurentsivõimelised. Väga hea inglise keele ja suhtluse oskus!“ Laadal kasutati kolme keelt. Peamiselt inglise keelt, aga Haifas on palju ka vene keelt valdavaid inimesi. Loomulikult räägiti heebrea keelt.

Tallinn ja Haapsalu

Ka Tallinna 21. kool oli esindatud kahe õpilasfirmaga. EasyClipi naiskond koosneb viiest 11. klassi neiust, kes on oma kätega välja töötanud kõrvaklappide juhtmete puntrasse mineku vältimiseks vajaliku nahast vidina. Õpilasfirmas töötavad Sylvia Krupp, Liis Nesler, Pille-Riin Paas, Anette Lilje ja Mari Helen Štarkov. Rapla õpilasfirmade laadalt võideti kõige mobiilsema ja parima müügistrateegiaga toote nimetus. Eesti Õpilasfirmade laadal premeeriti õpilasi parima toote ja suurima käibega õpilasfirma tiitliga. Lisaks Rocca al Mare keskuse edukaima müüja preemiale sai õpilasfirma veel Intellektuaalomandi Teabekeskuselt tahvelarvuti. EasyClip on saanud toetust eelkõige nõustamisega ja teenuste abistamisega, mida on osutanud haridusasutused, ettevõtted, eraisikud.

Teine Tallinna 21 kooli õpilasfirma oli Solar. Nemad läksid turule mobiililaadijatega.

Haapsalust käis Haifas kuus Innovatsiooni-keskuse noort õpilasfirmast Hapsal: Martin Nerman, Britta Sool, Brita-Maria Alas, Elisabeth Fofilov, Kaspar Karja ja Kerli Neljas, saatjaks Kristi Karm. Hakkajate õpilaste Haapsalu Aabits polnud küll veel päris valmis, aga see ei takistanud tutvustada Läänemaad ja kodulinna Haapsalut. Laadal olid meremudaseebid, Haapsalu sallid, puidust esemed ja muud.

Edukalt esinesid Värska neiud

LUXvalgus tõi Haifast koju Euroopa õpilasfirmade konkurss-laada parima boksi kujunduse auhinna (best stand award), milleks on Iisraeli Turismiministeeriumilt kingiks saadud Iisraelit tutvustav DVD. Lisaks saadi suure plakati formaadis tunnuskirja. Suurväli vahendab ÕF LUXvalgus tegevjuhti  Elis Raudketti, kes olevat konkurentide stende nähes olnud juba kohe alguses veendunud oma firma headuses. „Ütlesin juba laada alguses, et sellel aastal peab Eestile preemia tulema, pole võimalik, et Värska tütarlapsi ei märgataks – ja nii läkski,“ meenutas Suurväli ka enda öeldud ennustussõnu. Kui teised kasutasid valdavalt prinditud stende, siis LUXvalguse juures hindasid kohtunikud neidude endi käelist tegevust nii toodete kui stendide valmistamisel.

LUXvalgus toodanguks on dekoratiivsed lambid ja pitsist lambivarjud. Facebookis ütlevad noored suure aitäh oma sponsoritele, sest just tänu nende toetustele avanes firmal võimalus üldse osaleda sellel sündmusel! Lisaks juba nimetatud tegevjuhile kuuluvad firmasse Laura Tillo ja Anet Suure. Õpilaste juhendaja on õpetaja Helena Kudre. Loomulikult on hakkajad neiud juba varemgi kogunud rohkelt tunnustusi. Näiteks mullu detsembris toimunud laadal „Pärnumaa jõulud“ sai firma parima toote nimetuse omanikuks. Ülemöödunud aastal tegutseti Reklama nimetuse all ja siis saadi samal laadal parima teenuse auhind. Jõulukuul neidudega kohtumisel ütlesid nad meeldejääva mõtte, mida on kunagi väljendanud kirjanik George Eliot: „Kui te ei saa olla täht taevas, siis püüdke olla vähemalt lambike kodus.“

Venemaad esindasid setod

Hästi läks ka lõunanaabritel lätlastel. Nemad said keskkonnasäästliku preemia. Üldvõitjaks tunnistati Austria firma, kelle tooteks oli jook. Aga üllatajaks oli Venemaa. Neid esindasid setode rahvariietes Petseri kooli õpilased.

Junior Achievement Eesti direktor Epp Vodja võttis Eesti esindatuse delegatsiooni juhina toimunu kokku sõnadesse, et meie noorte südikusest saab rääkida üksnes ülivõrdes. Vodja põhjendas väljaöeldut kujuka näitega sellest, et Iisraelis osalenud 32-st firmast oli Eesti riik esindatud koguni viie õpilasfirmaga. „Seega pole põhjust imestada, kui tänavu juulis korraldab Euroopa Õpilasfirmade Võistluse Junior Achievement Eesti ja siis näeb meie maailmajao edukamaid õpilasfirmasid Tallinnas,“ rääkis Vodja Eesti noorte edust, mida märgatakse terves Euroopas.

Samal teemal: