Facebooki postitatud küsimusele: „Mida tegid 30 aasta eest Balti keti aegu?” vastas ta: „Olin folkloorikoolitusel Kihnus ja tegime seal oma väikese keti.”

Mis tähendab, et esimene Kihnu kett toimus tegelikult juba 30 aastat tagasi.

Maalehe palvel meenutas Painik lisaks: „Nädal oli tormine ja Kihnu saamisega paras tegu, loitsisime päikest välja. Keti moodustamine käis ainult oma seltskonnaga.”

Kihnus toonase koolituse korraldanud Ene Lukka meenutas : „1989. aasta 23. augustil olime pärimuskultuuri huviliste mängujuhtidega Kihnu saarel. Oli vihmane ja hämar ilm. Nii hämar, et tekkis mõte päikest paluda. Nii võtsimegi ringi ja keegi meist võttis üles Mulgimaalt pärit „Päevapalumise laulu” : "Tule vällä, päävakene, ma anna Sulle pätsi leibä, pääle selle koorukese..."

Meie suureks üllatuseks tuligi päike 4-5 minuti pärast välja. Olime lummatud. Meie Balti kett oli seega ringis. On, mida mäletada.”

Lukka sõnul oli koolitus Kihnu rahvamajas ja selle juures. Täpsustame 1989 oli Kihnus veel alles vana, 1959. aastal ehitatuid rahvamaja, mis 1999 seniteadmata põhjustel maani maha põles.

„Meid oli umbes 25. Tegemist oli Rahvuskultuuri Keskuse koolitusega ja mina selle tulihingeline eestvedaja. Koolitusel oli inimesi üle Eesti, mõni kihnlane oli ka. Pilti ei tehtud. See polnud tollal nii väga kombeks. Kahjuks,” mainis Lukka.

Tänavune Kihnu kett saab nii kihnlaste kui külaliste kaasabil teoks laupäeva 24. augusti hommikul kell 9.45 Kihnu rahvamaja ja Kurase keskuse vahel.