Saatejuht Markus Järvi märkis saate algul, et kuigi valijad EKREt toetasid, algas kohe laimukampaania uue parlamenti saanud erakonna vastu.

Martin Helme ütles, et kui tavaliselt antakse uutele jõududele enda tõestamiseks sada päeva, siis nemad said täpselt ühe päeva, misjärel läks lahti nõiajaht ja hüsteeria õhutamine, mida viimati võis näha nõukogude ajal.

„Me teadsime, et kerge ei ole, aga me ei olnud valmis, et nii alatult, nii küüniliselt valedega meile sisse sõidetakse,“ tunnistas ta. Helme sõnul võis näha selles eesmärgipärast tegutsemist, et EKRE edu edaspidi ei korduks. „See on nagu Mariupoli raketirünnak, kus ei hoolita kaasnevatest kahjudest,“ võrdles ta. Helme sõnul on neil teiste parteidega võrreldes teine standard ning sellest ei kavatse nad loobuda.

„Me kavatseme esitada eelnõu, mis riikliku rahastamise parteidelt ära võtaks, sest meie oleme nii harjunud,“ tõi ta välja.

Puhkenud natsiskandaalist rääkides ütles Helme, et ei EKRE ega Jaak Madison pole holokausti eitanud ega kavatsegi seda. Tema sõnul oli see ennast otsiva noore inimese arutlus elust üldse, mitte riigikogulase seisukoht.

„Meie erakond pole saanud veel parlamendi uksest sissegi, kui juba tõmmatakse tuli peale. Madison polnud blogipostitust tehes veel poliitikas ning täna talle selle pärast tuli peale tõmmata ja ta tasalülitada, see on lihtsalt ülekohtune,“ sõnas Helme.

Saatejuht Markus Järvi meenutas, et Valdo Randpere oli kunagi komsomolis propagandainstruktor. „Mis nägu ta teeks, kui tema tollased kõned praegu üles otsida,“ märkis ta.

„Meil on samas reaalselt riigikogus inimesed, kes on reaalselt töötanud totalitaarse režiimi ametnikena ja sellest täna isegi ei räägita,“ nõustus Helme.

Peale skandaalilahvatamist helistati tema sõnul Madisonile USA saatkonnast ja kutsuti kohtuma.

„Läksin temaga kohvikusse kaasa ja kõik oli väga viisakas,“ rääkis Helme. „Kõik kinnitasid, et keegi ei sekku Eesti sisepoliitikasse, et nemad ka ei usalda lehti ja tahavad otseallikast teada saada, mis siis on need tegelikud seisukohad.“

Helme sõnul käis siiski meeldivast õhkkonnast hoolimata korraks seest sähvakas läbi ja meelde tuli see aeg, mil kõige tähtsamad inimesed olid Moskvas. „Eks see kutse oli omamoodi ajastu märk,“ tõdes ta.

Saadet saab kuulata SIIT.

Jaga
Kommentaarid