“Võis arvata, et asja “köögipool” on teistsugune ning pole nii mugav, kui kodus televiisori ees vaadata. Nii ta ka oli – sebimist oli rohkem. Muljet see aga ei rikkunud, vastuvõtt oli meeldiv ning üldpilt väärikas,” ütleb Erika.

Teda kõnetas presidendi kõne rohkem kui eelnevatel aastatel, ent ta arutles, kas põhjus võib olla selles, et nüüd viibis ta kohapeal.

“Iga aastaga läheb presidendi kõne kurvemapoolsemaks ja traagilisemaks. See, kuidas ühelt poolt on hästi, aga teisalt, kuidas on palju abivajajaid. Võib ju küsida, kas seda peaks sel päeval tegema,” arvab ettevõtja, kes leiab, et üldiselt oli kõne isiklik ja südamlik.

Talle meeldis, et president ka kergelt poliitikuid manitses, viidates, et need peaksid minema koju ja lugema lubadusi, mis nelja aasta eest anti.

Ühtlasi jäid Erika ja Aivar rahule kontsertetendusega.

“Etendus oli hästi arusaadav, sidus erinevaid ajastuid – seda, mille võtame kaasa ning seda, mille jätame maha,” ütles Erika, kelle arvates sobisid ka teemad, mis on Eesti laiemale pildile toonud nagu ülemaailmne prügikoristamine ning Eesti rohelisus.

Vähe ettevõtjaid


Ülejäänud õhtu täitsid suhtlemine ning sabasseismine, kus sai muuhulgas visatud talongiaega meenutavaid võllanalju.

“Kellel tassis näiteks noormees kingi kaasas või võeti muudmoodi asja naljaga. Kelnerid ja kokad turgutasid inimesi erinevate suupistetega. Läksime kella üheteist aegu ära, siis käidi tantsusaalis veel kandikutega ringi. Ei kuulnud küll, et sel aastal toit otsa oleks lõppenud,” ütleb Erika.

Ta räägib, et vastuvõtul oli ettevõtjaid vähe ning põllumehi veel vähem. Kui kuuldi, et Erika ja Aivar on ettevõtjad, tunti huvi nende murede kohta ning uuriti, mida peaks riik teisiti tegema.

“Kui saadi aru, kust farmist me pärit oleme, saime päris palju endast rääkida. Õnneks või kahjuks Andre juustuarm kellelegi uudisena ei tulnud, öeldi, et söövad meie juustu,” räägib Erika. “Ettevõtjana kriibib hinge see, et ettevõtjate osakaal vastuvõtul järjest väiksemaks jääb. Paratamatult on ettevõtjad need, kes üldse raha toodavad, mille pealt riik toimib.”

Tänavu näis kohal olevat palju sotsiaalvaldkonna inimesi, kellele kahtlemata on ka tunnustust vaja, leiab Erika.

“Kui traditsioon jätkub, võiks see ju kuidagi rahvale lähemal olla. Poliitiline areen suhtleb ju koguaeg omavahel ning on nähtaval, võib-olla peaks mõtlema osakaalule, kelle jaoks see pidu on," ütleb naine.

Õhtul peolt hotelli jõudes arutasid aga Erika ning Aivar, et nad päris hästi ei saa aru inimestest, kes igal aastal vastuvõtul käivad.

“Ise pigem igal aastal seda tralli kaasa ei teeks. Samas võiks ju iga presidendi juurest korra läbi käia, kui traditsioon jätkub,” ütleb juustufarmi perenaine.