Foto: Argo Ingver

Sel nädalal kirjutab Maaleht pikalt ja laialt süldist. Anname süldi ajaloost, retseptidest, kultuuriloolisest tähendusest ja isegi süldimuusikast tervikliku ülevaate.

Süldijuttude juurde sobib täiuslikult ka sültide maitsmine. Tahame abiks olla - poesültide seast on valikut puhtalt väljanägemise järgi keeruline teha, sest riiulitel on sültide valik nii lai ning lisaks sealihasültidele pakutakse ka hulka linnulihast sülte.

Meie valisime välja 15 sealihasülti ning palusime neid maitsma ning arvustama neli eri vanusest ning eri soost inimest, kes igapäevaselt söömisega tegelevad. Palusime neil sülte igakülgselt arvustada, kümnepallisüsteemis sültidele hinne anda ning valida välja lemmik.

Leidsime, et süldi osas lähevad inimeste arvamused kaheks. Üks osa soovib tummist, kamara ja rasvaga sülti ning teise osa jaoks on kamar ebameeldiv. Tummisema süldi nautijat esindab hindaja A, kes ühe sellise süldi ka oma lemmikuks valis. Ülejäänud kolm vastajat olid kamara suhtes vähem või rohkem skeptilised.

15. koht. Nõo Eesti 100 sealihasült, 14 punkti.

A: Rohkelt kallerdist, sees kurgitükid, liha üle keenud, mage. Kurk jäägu mujale, mitte süldi sisse. 4 punkti.
B: Rasvavaba ja peaaegu lihavaba, see-eest sisaldab hapukurki. Tooteuuendus missugune! 3 punkti.
C: Hapukurgid sees teevad hapukurgi lõhna. Kurk ei sobi, maitse on jube. Liha-kallerdise suhe halb ning liha, mis kõik põhja on vajunud, on üsna hakklihane. 2 punkti.
D: Kurk teeb maitse pigem kehvemaks. Paistab, et ükski katse, mis tehased süldi maitse uuendamiseks teevad, ei õnnestu. 5 punkti.

14. koht. Saaremaa kodune sült, 15 punkti.

A: Hakklihamaitseline ja hakklihast tehtud. See ei ole sült, vähemalt ei tundu süldina. 3 punkti.
B: Rasva pole, kuid sült näeb välja nagu hakkliha tarrendis. 5 punkti.
C: Lõhnatu, liha on väga kuiv ja meenutab hakkliha. Halb maitse, liha palju. 3 punkti.
D: Hakkliha teeb asja "süldilaadseks", mitte süldiks. Maitse ka teistest erinev. Kas just halb, aga hea ei saaks ka öelda. 4 punkti.

13. koht. Rannarootsi Maarahva sült, 16 punkti.

A: Üks rasvasemaid, meeldib, et ei ole ühtlane mass. On enamikest tükilisem, mis pole ka halb. 7 punkti.
B: Paks rasvakiht, sees kamaratükid, maitse soolane, värvus eemaletõukav. 4 punkti.
C: Väga halb, jube lõhn. Kõige rasvasem. Kõvad tükid on halvad. 2 punkti.
D: Tummiseim oma kamaraga. Tahaks olla nii kõva mees, kes seda sööb, aga linnaelu on muutnud pirtsakaks. Palju liha ja muidu hea, aga kamaratükkidega on tegemist. 3 punkti.

12. koht. Selveri pidulaua lihasült, 19 punkti.

A: Kallerdist parajalt, kuid sisu liig pudrune ja liig pehme, ei ole närida miskit. Mage on ka. 4 punkti.
B: Rasvavaba, kuid liha paistab kallerdise seest imelike tükkidena, nagu "pusadena". 6 punkti.
C: Maitsetu, hea liha-kallerdise suhe. Liha meenutab hakkliha. Lõhn hea. 5 punkti.
D: Maitselt mage ning tuleb mingi peen kõrvalmaitse, mida ei oska tuvastada. 4 punkti.

11. koht. Oskar sealihasült, 19 punkti.

A: Parajalt matsestatud ja kallerdist ka. Üle keskmise hää. 7 punkti.
B: Rasvakiht väga õhuke, kuid maitse on väga rasvane ja soolane. 2 punkti.
C: Hapukas maitse ja üsna lõhnatu. Liha-kallerdise suhe okei. 4 punkti.
D: Erinevalt teistest sültidest, on see isend väga hapukas. Omajagu veider, aga ootamatu innovatsioon, mis on peaaegu õnnestunud, sest maitsepuudust ei saa kurta. 6 punkti.

A lemmik: Meenutab õiget Eesti sülti, ei ole ühtlane lihamass, vaid tükiline ja krõmpsuga. On nii taid kui kamarat ja pekisemat. 9 punkti.
B: Rasvakiht on peal, ei ahvatle. Sees on vist kamaratükid, mis pole üldse meeldivad. 4 punkti.
C: Ei maitse hea süldi moodi, rasvane, lisaks ka kamar, mis ei ole meeldiv, lõhnab halvas mõttes sea järgi. 4 punkti.
D: Palju lihakraami. Palju niinimetatud ilma kamarata eurosülti süües harjud ära ja ei tahagi enam kamarat või kõrva närida. Samas kamar teeb maitse mitmekülgsemaks, iseasi kellele see meeldib. 3 punkti.

9. koht. Nõo vanaema kodune sült, 21 punkti.

A: Liig hele sisult, pudrune, ei ostaks. 5 punkti.
B: Natuke rasva, tublisti soola, on ka kallerdist ja liha. 5 punkti.
C: Okei maitse, hea liha-kallerdise suhe. Liha veidike liiga peeneks aetud. 5 punkti.
D: Lihatükid väikesed ja maitset vähe. Aga vahest ongi hea, kui süldil pole liiga esiletungivaid maitseid. 6 punkti.

8. koht. Rakvere sealihasült, 23 punkti.

A: Kallerdist parajalt, sisu emotsioone ei tekita. 6 punkti.
B: Rasva natuke, kallerdist küllaltki palju, maitset liiga vähe. 5 punkti.
C: Võiks olla rohkem maitset. Hea suhe, lõhn hea. 6 punkti.
D: Esile tulevad lihakonservidest tuttavad maitseained, ent tekstuur on hea ja lihatükk parajalt suur. 6 punkti.

7. koht. Otepää talu sült, 23 punkti.

A: Paraja rasvasusega, kuid kallerdis tumedavõitu. Võiks maitsestatum olla. 7 punkti.
B: Õhuke rasvakiht, sees kamaratükid, maitse soolane, värvus eemaletõukav. 4 punkti.
C: Hea maitse, natuke rasvane aga hea. Hea liha-kallerdise suhe ja üsna lõhnatu. 6 punkti.
D: Kamarat ka, aga mõõdukal määral. Lihane. 6 punkti.

6. koht. Linnamäe lihane sült, 25 punkti.

A: Kallerdist piisavalt, kuid lihaosa liig liistuline. 5 punkti.
B: Rasvavaba, kallerdist palju, kuid maitse on hea. Välimus ei ahvatle. 7 punkti.
C: Maitse okei, lõhna on vähe.. Peal on palju kallerdist, mis on võrdluses teiste kallerdistega üks kõvemaid. Lihal hea tektuur. 6 punkti.
D: Midagi silma või keelt ei torgi, täitsa meeldiv tagasihoidlik sült. 7 punkti.

5. koht. Nurme kulinaaria sealihasült, 25 punkti.

A: Üsna hea. 7 punkti.
B: Porgand ja petersell toovad värvi, kuid maitse ei ole suurem asi. 4 punkti.
C: Ainuke, millel on kaunistus – porgandid ja maitserohelist. Välimuselt ilus, maitset väga pole, liha rasvasem. Liha-kallerdise suhe on hea, kallerdis on üsna vedel. 5 punkti.
D: Mõnus liha, millel ka maitset on. Kamarat ja rasva on pandud sisse hea maitse piirides. 9 punkti.

4. koht. Karni delikatess sült, 27 punkti.

A: Liig hele, kiuline, magedavõitu. See-eest selge kallerdis, üks läbipaistvamaid. 6 punkti.
B: Kallerdis on läbipaistev nagu vesi, liha paistab läbi selle osaliselt roosa ja osaliselt hall. Maitse normaalne. 7 punkti.
C: Kallerdis väga läbipaistev, liha ilusti rebitud. Maitset võiks rohkem olla, saaks kõrgemad punktid. Lõhn pole parim. 7 punkti.
D: Eurosültidest tummiseim. Lihatükid parajalt suured ja liha päris palju. 7 punkti.

3. koht. Saaremaa Öige talusült, 28 punkti.

A: Eripäraks porgandilisand, veidi annab kõrvalmaitset, mis ei häiri. 7 punkti.
B: Paks rasvakiht ja räige rasva maitse. Sisaldab ka porgandit, mis annab tsipa ilusama välimuse. 5 punkti.
C: Hea lõhn, lisatud porgandit. Okei maitse, kuid kamara tükid – halb. 6 punkti.
D lemmik: Parajalt rikas maitse. Porgand annab kindlasti midagi juurde nagu ka väike rasvakiht. Palju liha. Esimest korda tunnen, et poesült on õige, koduse maitsega. 10 punkti.

2. koht. Rannarootsi sealihasült, 30 punkti.

A: Harju keskmine. Ei väga hea ega ka halb. 7 punkti.
B: Õhuke rasvakiht, teistest rohkem kallerdist ja maitset. 8 punkti.
C: Lõhn hea, kallerdist peal palju, liha hea tekstuuriga. 7 punkti.
D: Palju suuremakiulist liha, tuntav maitse, samuti on vist juures nii-öelda konservimaitseaineid. Midagi ei häiri. 8 punkti.

1. koht. Saaremaa delikatess sült, 32 punkti.

A: Paras soolasus. Kallerdist võiks veidi enam peal olla. Natuke igav, liiga ühtlane tailihamass. 7 punkti.
B lemmik: Palju liha ja rasva pole üldse, seda võib kohe rohkem süüa! 9 punkti.
C lemmik: Klassikaline maitse, paras soolasus, hea liha-kallerdise suhe, hea taine. 8 punkti.
D: Kõik maitsva süldi tingimused on täidetud. Muidugi on välditud kamarat ja rasva, mistõttu võiks öelda ka eurosült. 8 punkti.