„See on Kodukandi kingitus kõigile küladele ja ühtlasi lõpuakord ligi kolm aastat kestnud EV100 sündmustele ja projektidele,“ ütles Eesti Külaliikumise Kodukant juhatuse liige Krista Habakukk. Ta lisas, et kontserdil on oodata ka toredat üllatust. Korraldajad on tänulikud annetuste eest, mida saab teha kohapeal noorte muusikute ja kiriku toetuseks.

Eesti Külaliikumise Kodukant korraldataval Maapäeval osaleb ligi 400 inimest – enamik neist maakondade delegatsioonides, aga paljud tulevad kaasa elama ka oma kodukülale, sest kõigi maakondade Aasta küla kandidaatide seast saab vaid üks üleriigilise Aasta Küla 2019 tiitli. Mitmed organisatsioonid annavad küladele ka eriauhindu, lisaks pärjatakse Maapäeval seekord ka Põlvamaa kaunimate kodude omanikud.

Teisel päeval annab Sulev Valner ülevaate haldusreformi tulemustest ning riigi, valdade ja külade esindajad arutlevad teemal „Tugev küla ja tugev omavalitsus loovad tugeva riigi“. Sellele järgnevates teemakodades kirjutatakse üles tähtsamad mõtted Maapäeva manifesti jaoks.

Pühapäev toob Räpinasse maaeluministri Mart Järviku ning riigikogu liikmed valitsuskoalitsioonist, kes koos teemajuhi Urmas Vainoga vaatavad läbi mais vastu võetud valitsuse tegevuskava maaelu arengut toetavad tegevused. Päeva lõpuks annab Kodukant maaeluministrile üle Maapäeva manifesti.

Põlva maakond võõrustab Maapäeva esmakordselt. MTÜ Kodukant Põlvamaa ja Põlvamaa külavanemate seltsi liikme Ahti Bleive sõnul on see maakonna küladele hea võimalus oma tegemisi teistele maakondadele tutvustada – nimelt on Põlvamaa külad iga maakonna jaoks koostanud omanäolise külastusprogrammi, mis läbitakse veel enne Räpinasse jõudmist. Ka Räpinas aset leidva kultuuriprogrammi pani kokku Põlvamaa Kodukant.