AS Trigon Agri ostis hiljuti Järvamaal majandusraskustes põllumajandusettevõte AS Väätsa Agro, seda 7,3 mln euroga.

Firma ühe omaniku Joakim Heleniuse sõnul ei kavatse aga Trigon Agri jätkata Väätsal vanas vaimus ja vanadel pindadel.

Plaanis on senise tootmise ühendamine mõnekümne kilomeetri kaugusel Raplamaal asuva moodsa Kaiu piimafarmiga.

“Me ühendame Väätsa ja Kaiu farmid ning laiendame need ettevõtted Euroopa suurimaks ja moodsaimaks kompleksiks,” avalikustas Joakim Helenius eile oma grandioossed plaanid Eesti piimanduses.

Juba lähitulevikus on loodavas kompleksis 4000 piimalehma ja 4000 noorlooma, selle ümber hakatakse haldama
u 6000 ha maid.

“See on sündmus, mis tõstab Eestimaa piimanduse maailmakaardile,” rõhutas Helenius.

20 miljonit eurot

Praegu on Kaiu–Väätsa farmides kokku 2300 lüpsilehma, nii et lisaks uute hoonete ehitamisele oleks vaja juurde veel 1700 lehma.

Moodsa farmimajanduse ülesehitamiseks plaanib Trigon Agri tütarettevõte Trigon Dairy Farming AS investeerida aastate jooksul ca 20 mln eurot.

“Viie aasta pärast tuleb sellest ühendfarmist üle 40 miljoni kilogrammi piima igal aastal,” kinnitas Helenius.

Lisaks piimatoodangu suurendamisele laiendatakse megafarmis ka teraviljakasvatust.

Uute laudahoonete kõrvale rajatakse moodne biogaasitehas, kalatiigid ja hakatakse kasvatama ka juurvilja.

Eeskujuks on Trigon võtnud Saksamaal tegutseva Euroopa suurima sõnnikul tegutseva biogaasitehasega farmikompleksi.

“Väätsa–Kaiu megafarm tuleb kuus korda võimsam, kui praegu on Saksamaa samalaadne biogaasitehasega ettevõte,” lubas Helenius.

Etteotsa Link

Ettevalmistavad tööd, planeeringud ja uute hoonete projekteerimine võtab üksjagu aega, nii et uute lautade rajamist alustatakse Väätsal alles järgmise aasta kevadel.

“Kui planeeringud on tehtud, siis hoonete ehitamine ei võta palju aega, kavandame valmis jõuda umbes 12 kuuga või isegi varem. Uue kompleksi avamine plaanitakse 2014. aasta algusesse,” selgitas Joakim Helenius.

ASi Trigon Agri tegevjuht Ülo Adamson täpsustas, et seniseid vanu majandilautu Väätsal nad mingil juhul enam kasutada ei saa. Kas uued laudad ehitatakse vanade asemele või hoopis uude kohta, selgub alles pärast insenertehnilist analüüsi

“Igal juhul tahame juba 2014. aasta algusest uutesse lautadesse loomad sisse tuua,” lubas ka Adamson. Esimese sammuna hakatakse OÜ Kaiu LT-d ja AS Väätsa Agrot juhtima kui üht ettevõtet, ühendades nii palju tegevusi kui võimalik.

Väätsa–Kaiu megafarmi ülesehituse etteotsa asub senine OÜ Kaiu LT tegevjuht Lenno Link, kes tõuseb tegevdirektori ametisse.

“Loomulikult tuleb Lingile appi kogu Trigoni meeskond, ega me Kaiu meest nüüd üksi ka ei jäta – meil on spetsialiste küll,” kinnitas Adamson.

AS Trigon Agri võttis koos ASi Väätsa Agro ostuga üle ka kõik Swedbanki, Swedbank Liisingu ja Hanseatic Capital Estonia võlanõuded.

“Hetkel on meil jäänud üles vaid üksikud nõuded, mis on seotud maaelu sihtasutuste ja mitme varasema kohustusega, neid võlanõudeid on ainult 600 000 euro eest,” selgitas Adamson.

Trigon lubab võlad maksta

Ta rõhutas, et uus omanik jätkab seni toiminud saneerimiskava täitmist, et kõik võlausaldajad oma raha tagasi saaksid.

“Me tahame maksta võlausaldajatele raha tagasi hoopis kiiremini, kui saneerimiskava ette näeb, sest juba järgmiseks aastaks on vaja viia Väätsa Agro tagasi normaalsesse keskkonda, alustada puhtalt lehelt. Meil on ju vaja alustada uute võimsate investeeringutega,” rõhutas Adamson.

Ka lahkub Väätsa Agrost kuu aja jooksul senine juhtkond eesotsas Tiit Tuuleveskiga, ametisse jääb vaid senine Väätsa Agro loomakasvatusjuht Urmas Juhvelt.

OÜ Estonia nõukogu esimees Jaanus Marrandi tõdes, et piimanduses on praegu tõesti hea seis. “Kes ise vähegi mees oli, sai mulluse aastaga ka varasemast tekkinud augud tasandada,” lausus ta.

OÜ Estonia grupis (koos OÜga Kabala Agro) on praegu 2200 lüpsilehma, nõukogu esimees ei välista ka loomade arvu mõningat suurenemist.

Estonia suurimasse farmi mahub 1100 looma. 



TEEL HIIGLASEKS

Trigon Agri praegu

- Trigon Agrile kuulub läbi tütarettevõtte Trigon Dairy Farming AS 4000 piimalehma: Kärlas 650, Kaius/Väätsal 2300, Venemaal Dobrutšis 850.

- Maad haritakse farmide ümbruses kokku 8700 ha.

- Piima kogutoodang on 28 mln kg aastas.

- Parimad lehmad lüpsavad 15 500 kg piima aastas.

Allikas: Trigon Dairy Farming