Kõrgtehnoloogiline abipolitseinik

"Maanteede äärde paigutatud kiiruskaamerad seisavad paigal ega suuda peale pildistamise täita muid politseitöös ette tulevaid ülesandeid," selgitas politseikindral Valdur Rindkere.

"Seetõttu kuulutasime välja riigihanke saja kõrgtehnoloogilise abipolitseiniku saamiseks, kes suudaks teha ka muid toiminguid. Hanke võitis rahvusvaheline korporatsioon Global Creator Ltd, kelle tooted on läbinud pikaajalised katsetused, need on multifunktsionaalsed ja töökindlad.

Abipolitseiniku riistvara koosneb umbes kümnest triljonist "rakust", mis on ühendatud üheks "organismiks". Rakud on imeväikesed, kaaludes keskmiselt vaid ühe nanogrammi.

Kõrgtehnoloogiline abipolitseinik on varustatud ülikeeruka ajuga, mis annab talle võimaluse ümbritsevast keskkonnast infot vastu võtta, seda töödelda ning selle alusel teha kaalutletud otsuseid.

Aju, mis on võimsam kui ahvi või delfiini oma, koosneb kuni 100 miljardist omavahel seotud rakukesest, mis suudavad teha ligi 10 triljonit operatsiooni sekundis.

Et selle valmistamisel on kasutatud vaid looduslikke aineid - lipiide, proteiine, süsivesikuid, soola ja vett -, on seadme töö ökoloogiliselt puhas.

Kuna ka toote riistvara muud osad koosnevad orgaanilisest ainest, on selle töötamisel tekkivad jäätmedki orgaanilised ning seega loodusele kahjutud.

Kõrgtehnoloogiline abipolitseinik suudab lisaks kiiruseületajate pildistamisele nendega vestelda, selgitada neile rikkumiste asjaolusid nii riigi- kui ka vähemuskeeles, määrata trahve, vajadusel täita piirivalvuri või migratsiooniametniku ülesandeid ning erandjuhtudel asendada koguni munitsipaalpolitseinikke."

Rindkere sõnul on seadme riistvara biotehnoloogilise evolutsiooni viimane sõna. Hankega kaasneb ka tarkvaratugi, mis lubab seadmel alates teatud vanusest iseseisvalt tegutseda ning isikkoosseisu suurendamise eesmärgil ka paljuneda.

"Kahjuks võtab uue põlvkonna abipolitseinike arenemine aega vähemalt 20 aastat, seetõttu tuleb lähiajal korraldada mõned lisahanked," lisas Rindkere.

SERGEI KRAANA

Global Creator Ltd Eesti esindaja


KOKSTI

Haiku

kas herakleitos

saaks kaks korda astuda

ühte parteisse

A. ITSKOK



VILDE VAADE

ANTON VILDE

oravapartei juhatuse teotajaliige

Eestimaalasele kui põhjamaisele inimesele tuli ka tänavu lumi jälle ootamatult ja uskumatult.

Kuuldes, kuidas me siin lume saabudes hädaldame ja viriseme, tekib tunne, nagu oleksime lõunamaalased, kes näevad talve ja lund sama harva kui oma kõrvu.

Minu andmetel oli hiljutise lumetormi esilekutsumise taga kindlalt Reformierakond, kes püüdis nõnda tähelepanu enda probleemidelt kõrvale juhtida.

Püüdis mis ta püüdis, aga tolku polnud - paljudel on lumetormi tekitatud kaose kiuste endiselt oravapartei hambus.

Sõitsin ka mina nagu korralik põhjamaine eestlane lumetormi aegu suverehvidega - natuke ehk paar milli on Lõuna-Korea rehvidel veel mustrit all küll. Võin ka veel järgmisel talvel neid vabalt kasutada.

Sain oma sõidud turvaliselt sõidetud. Ah et kuidas? Asi on lihtne: mul on autos mitu kotti liiva. Seal kus libe, asun tegutsema.

Jätan auto seisma, võtan turvavöö maha, tulen autost välja, lähen pagasiruumi juurde, avan selle, vinnan liivakoti pagasiruumist välja, avan liivakoti suu, panen labida sisse, kõnnin auto ette ja kühveldan kotist liiva välja ning viskan selle esirataste ette. Kõik turvalisuse huvides.

Paarikümne meetri jagu viskan liiva maha, vahel ka rohkem, seejärel ruttan auto juurde tagasi, panen liivakoti pagasiruumi, pagasiruumi kinni, avan juhipoolse ukse, panen selle kinni, panen turvavöö peale ning edasi järgneb sõit.

Kui jälle libedus tuleb, kordan sama protseduuri. Mulle selline liiklusohutus meeldib, soovitan soojalt.

Kui nüüd ebamaistest asjadest rääkida, siis kas ka teid häirib see, et Eesti Energia elektrituru avanemise ja elektripaketi valimise telereklaamis räägib pesueht kana (milleks muneda, vali pakett ära!) pesuehtsa mehe häälega? See on sama ebaloogiline ja mõistmatu kui elektrituru avanemine.

NB! Lugupeetud liberaal K. Lillo! Mida ma jälle sulaga teen? Kuhu ma kilekotid seekord jätan? Postkasti? Anna teada. Kiire! Käesolevaga esitan aasta kodaniku kandidaatideks Lillo, Pallingu, ministri, ämmad ja teised liberaalid.

PS. Mupo otsib maskotti. Teen konstruktiivse ettepaneku esitada ainukandidaadiks P. Toobal.


VAATAKS TÕTT

RAIN ROSIMANNUS: "Võtke Exceli tabel ja lööge sinna sisse kõik valimised, mis meid järgmisel 100 aastal ees ootavad. Ja saate tulemuseks, et järgnevast 100 aastast tervelt 69 on valimisaastad, ülejäänud 31 aga valimiseelsed aastad."

Eesti Päevaleht, 28. jaanuar 2010



TÕRRE PÕHJAST

Poliitika on peen kunst, kuidas saada hääli vaeselt rahvalt ja kampaaniaraha rikkalt, lubades kumbagi teise eest kaitsta.

OSCAR AMERINGER



TÕSI TAGA

- Meedikud said rahasüsti.

JÜRI PAET

- Marukarsklasel sai peolauas hing täis.

HEIKI MAIBERG

- Tuleval aastal saab tallinlane trahvi, kui ta trammis tasuta ei sõida.

TÕNU PLOOMPUU

Võimu juurde trügides kinnitab iga erakond, et just tema moodus rahvast pügada on kõige õiglasem.

NETI RENT



AMET EI RIKU

- Logistikul kruvid logisesid.

- Käsitööline tegi tuska.

- Toreadoor näksis härjasilma.

- Tallalakkuja sõi kingalusikaga.

- Vabatahtlik oli pahatahtlik.

ANDRES ÜLVISTE



KIIL JA KERJANDUS

"Naeris" tervitab sõbralikult noorte luulevõistluse "Mis maa see on?" puhul Eduard Vilde muuseumi ja ilmutab žüriile ergutuseks kaks asjakohast limerikku.

Kord pärinud Peeter Volkonski:

"Mis maa see niisugune onski,

   kus puuduvad mäed,

   kuid vaenlase väed

lööb mättasse maarahva jonnski?"

 

Kord Võllamäe Päärn viskas viina:

"See maa mulle valmistab piina...

   sest mägesid pole

   ja rahvas on kole...

kaks erandit: mina ja Miina."

MARTIN VON HINTERFELD



SÕNAD POOLEKS

- Eelis-tungid

- Hakk-ajalikkus

- Kõnetu-vastusprogramm

- Lõbusa-maks

- Pitsaplikats-ioon

- Relval-uba

TIIA SOASEPP