Eriti hea on rohkesti rauda, kaltsiumi, B1- ja C-vitamiini sisaldav kress-salat. See kasvab kiiresti, pealegi ei vaja ta sellist aeganõudvat hoolt kui idandite kasvatamine. Asetage madalasse laiapõhjalisse nõusse hõredast riidest või 2–3kordsest marlist lapike, külvake sellele seemned ja hoolitsege, et vesi aluselt otsa ei lõpeks.

Vees tekib seemnetele limane, riidele kleepuv kest, juured kasvavad läbi riide ja ammutavad kasvuks vett. Toas saate juba nädala pärast tarvitamiskõlbliku rohelise. Seda teades võite korduskülvi aja ja paraja koguse ette planeerida, ilma et midagi raisku läheks. Kress-salat sobib igasuguse toiduga, eriti maitseb ta kohupiima ja munaga.

Borš värske kapsaga

- 1 ½ l vett

- 500 g punapeeti

- 1 kartul

- 1 porgand

- 2–3 sellerilõiku

- 2–3 tükikest peterselli

- 2 sibulat

- 200 g värsket peakapsast

- 100 g tomatipüreed

- 2 loorberilehte

- 2 sl õli

- 2–3 küüslauguküünt

- 2–3 sl õunaäädikat või sidrunimahla

- 2 tl soola

- 1 tl mett

- 1 sl suhkrut

- ½–1 tl purustatud musta pipart

- hapukoort või sojapiima

Riivige kooritud peedid ja porgand, peenestage sibul ja küüslauk. Valage keedunõusse õli ja kuumutage kergelt segades riivitud peet, porgand, sibul ja küüslauk. Valage peale tuline vesi, lisage seller, petersell, peeneks tükeldatud kapsas ja veidi hiljem kuubikuteks lõigatud kartul. Keetke, kuni kõik poolpehme.

Siis maitsestage õunaäädika, soola, suhkru ja tomatipüreega ning lisage loorber. Keetke, kuni kõik aedviljad täiesti pehmed. Lõpuks maitsestage purustatud pipra ja meega. Jätke valmis supp umbes 10 minutiks n-ö järelvalmima.

Särtsakas lõhesupp ubadega

- 1 ½ l vett

- 200 g kuumsuitsulõhe tükikesi

- 6 kartulit

- 1 petersellijuur

- 1 sibul

- 1 punane tšilli

- 3 l õli

- 1 purk purustatud tomateid (240 g)

- 2 purki valgeid ube (ca 400 g)

- soola

- musta purustatud pipart

- 1–2 tl kuivatatud koriandrit

Peenestage kooritud sibul, poolitage tšilli (võtke seemned välja) ja hakkige hästi peeneks. Valage õli keedunõusse. Kuumale õlile lisage sibul, koriander ja peenestatud tšilli. Natukese aja pärast lisage kooritud ja kuubikuteks lõigatud kartul. Kuumutage kõiki segades. Viie minuti pärast kallake vesi ja purustatud tomatid peale.

Keetke, kuni kartul pehme, siis lisage vedelikust nõrutatud oad ja lõhetükikesed. Hoidke veel 2–3 minutit tulel ning maitsestage soola ja pipraga. Jätke valmis supp kuni 10 minutiks sooja kohta seisma, enne kui lauale annate. Soovi korral võite leemele keetmise ajal lisada kalapuljongikuubiku.

Läätsehautis

- 3 dl rohelisi või punaseid läätsi

- 4–5 dl vett

- 1 punane paprika

- 1 tükike tšillit

- 4 sl õli

- 3 sl tomatipüreed

- 1 sl karrit

- 2 tl jahvatatud kardemoni

- 1 tl kollajuurt

- 3 sl sidrunimahla

- 1–2 tl soola

- 2 dl kookospiima

Peske läätsed ja nõrutage. Paprika puhastage seemnetest ja lõigake väikesteks kuubikuteks, peenestage tšilli. Pange need keedunõusse kuumaks aetud õlisse, segage 2–3 minutit. Siis lisage tomatipüree, kollajuur, kardemon ja sool. Vähendage kuumust ja hautage maitseaineid veel umbes 3 minutit. Seejärel valage peale vesi, kookospiim ja lisage sidrunimahl ning pestud nõrutatud läätsed. Hautage tasasel tulel umbes 40 minutit. Kontrollige valmis toidu maitset ning vajadusel lisage veidi vett või soola.

Punane hautis

- 1 keskmine punapeet

- ca 200 g punast peakapsast

- 1 punane sibul

- 2 dl punaseid konservube

- 3 sl riivitud ingverijuurt

- 3 sl õli

- 1 dl hapukoort

- 1 tl soola

- 3 sl sidrunimahla

Lõigake sibul ja kapsas ribadeks, peet riivige jämedalt. Kuumutage õli keedunõus, hautage selles sibul ja ingver, kuni sibul klaasjaks muutub. Lisage kapsas ja peet, kuumutage segades umbes 5 minutit. Siis lisage vedelikust nõrutatud oad ja kuumutage veel 5 minutit. Maitsestage soola ja sidrunimahlaga.

Kui soovite veidi krõmpsuvat kapsast ja toidu erksat värvi nautida, lisage koor ning pärast paariminutilist segamist on hautis laualeandmiseks valmis. Kui toidu väljanägemine pole esmatähtis, vaid soovite täiesti pehmeks haudunud kapsast, lisage hautisele pisut vett ja kuumutage kaane all 30 minutit. Kauem kuumutades kaotavad kapsas ja peet oma esialgse tugeva värvuse. Maitsestage pärast hautamise lõppu, lisage koor, segage läbi ja hoidke veel umbes 10 minutit kaane all, kuni maitsed aedvilja imbuvad. Juurde andke keedetud riisi. Pidulikul juhul kaunistage toit punase basiiliku lehtedega.

Roheline oa-kapsasalat

Salat

- 150 g rooskapsa peakesi

- 1 väike spargelkapsas

- 100 g rohelisi aedoakaunu

- 50–100 g rohelisi salatilehti

Aurutage või keetke aedviljad ja kastke nad hetkeks jääkülma vette, et ei kaoks nende ilus värvus. Külmutatud oakaunad pole kahjuks nii värvikad kui värsked. Murdke spargelkapsas väiksemateks õisikuteks, rooskapsad poolitage. Oakaunad võite poolitada, aga ka terveks jätta. Laduge need kõik katkirebitud salatilehtedele, peale valage petersellikaste või andke juurde eraldi nõus mahe avokaadokaste. See salat avokaadokastmega maitseb hästi keedetud spagettidega.

Petersellikaste

- ½ dl õli

- 3 sl sidruni- või laimimahla

- 1 dl hakitud petersellilehti

- ½ tl soola

- ½ tl purustatud musta pipart

- suhkrut

Loksutage õli ja mahl segamini, maitsestage ning lisage peenestatud petersell.

Avokaadokaste

- 1 väiksem avokaado

- ½ väiksemat salatikurki

- 2 purustatud küüslauguküünt

- 1 sl hakitud petersellilehti

- ½ tl soola

- 2 sl sidrunimahla

- ½ sl purustatud musta pipart

- 1–2 sl vett

Koorige ja tükeldage avokaado, lisage kooritud või koorimata tükeldatud kurk, purustage need saumikseriga, maitsestage, lisage vesi ja mikserdage veel veidi. See avokaadokaste asendab tavapärast koorekastet ja sobib nii salatile kui mõnele teisele toidule lisamiseks. Valminud kastet ärge jätke kauaks seisma, vaid tarvitage kohe ära.

Roheline võie

- 100 g võid või margariini

- 1 sl sidrunimahla

- 1 hakitud küüslauguküüs

- peotäis kress-salatit

- näputäis petersellilehti

- hernevõrseid

Peenestage salat ja petersellilehed, segage pehme võiga, maitsestage sidrunimahla ja hästi peeneks hakitud küüslauguga. Määrige roheline võie täisteraleivale. Kaunistage väikeste hernevõrsetega.

Küüslaugukaste

- 1 väiksem küüslauk (8–10 küünt)

- 1 soolakurk

- 1 sl sidrunimahla

- näputäis basiilikut

- 1 dl vahukoort

- 1 dl sojapiima

Hakkige soolakurk, küüslauk ja basiilikulehed hästi peeneks, vahustage koor ja sojapiim ning segage need kokku, maitsestage sidrunimahlaga. Selline kaste sobib hautatud aedviljale, kuid ka ahjukartulite kõrvale.

Astelpajuvaht küpsistega

Vaht

- 1 ½ dl külmutatud marju

- 1 dl vahukoort

- 1 dl maitsestamata jogurtit

- suhkrut maitse järgi

- värskeid või külmutatud marju ja puuvilju kaunistamiseks.

Magustoidu valmistamiseks võite kasutada ka varem valmistatud marjapüreed. Kui teete vahu tervetest marjadest, pange enne püreestamist osa marju kõrvale. Neid on pärast hea võtta kaunistamiseks. Vahustage koor, segage jogurti ja marjapüreega. Murdke küpsised suurteks tükkideks, pange magustoidupokaali ja tõstke marjavaht peale, kaunistage tervete marjade või puuviljatükkidega. Kui kodus pole küpsisevaru, võite need ise küpsetada.

Küpsised

- 3 muna

- 2 dl nisu- või kartulijahu

- 2 dl tuhksuhkrut

- 3 sl kaerahelbeid

- 1 sl astelpajujahu

- ¼ tl soola

Kui olete kuivatanud astelpajumarju, jahvatage neid retseptis näidatud koguses jahuks. Vahustage munad ja suhkur tugevaks vahuks. Lisage sellele jao kaupa ja ettevaatlikult segades sool, jahu, kaerahelbed ning marjajahu. Ühtlaseks segatud tainas kallake küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Küpsetage 180° juures umbes 10–15 minutit.

Ahjust võetud kuum küpsetuspaber tõmmake külma veega niisutatud rätikule, siis saate küpsetise paberilt kergesti eemaldada. Kui see on jahtunud, murdke väikesteks tükkideks.