„Tuleb, istub õlale ja pakub hiirt süüa,“ rääkis Mart Ruul. Samuti on saagina nähtud oravat ja lindu, kuid need on harvad juhtumid. Lind oli kogu talve ära, kuid tänavu kevadel ilmus jälle välja, julge nagu varemgi, värske saak nokas.

Loodusemees Vahur Sepp pidas juhtunut erakordseks. „Händkaku puhul ootaks pigem sellist juttu, et tema käest on tappa saadud, mitte lind pole süüa toonud,“ muigas ta. Sepa sõnul võisid mehel kakuhuiked nii hästi välja tulla, et lind peab teda nüüd teiseks kakuks ja püüab kurameerida.

„Saagi toomisega näitab isaslind, et on tubli ja suudab peret ülal pidada,“ sõnas Sepp. Samal arvamusel oli ka maailma parimaks händkaku tundjaks peetud Pertti Saurola. Ta ütles, et on ise händkakkudega maha pidanud pikki vestlusi, mis tavaliselt lõpevad sellega, et vihased isaslinnud üritavad teda kui konkurenti oma alalt minema ajada. Emaslinnud ja noored kakud aga tulevad uurima, kas saaks toitu lunida nagu isaskaku käest.

„See on väga huvitav juhtum,“ tõdes Saurola. Ka tema arvas, et kui händkakule vastati heledama huikega, tuli ta uurima, kas oleks lootust endale paariline leida. „See on julge oletus, kuid tõenäoline, kui juhtum leidis aset kevadel või suvel, mil isaslinnud emaslindudele saaki kannavad.“

Vahur Sepp rääkis, et tal on endal olnud juhus, mil händkakk pesitses majast mõnekümne sammu kaugusel. „Aiapidajale on ta väga meeldiv naaber, hoiab aia mügridest puhta,“ sõnas Sepp.

Ta lisas, et muidu end meil hästi tundvatele händkakkudele oli raske viimatine suure lumega talv, kui külmad kasvatasid lumele mitmekihilise kooriku. „Hiired lumele ei tule,“ selgitas Sepp. „Lume alt suutis kakk saagi välja peilida, kuid läbi mitme kooriku seda kätte ei saanud ning paljudel oli nälg varuks. Osa kakkusid sättisid end ilvesele sappa ja said süüa nende saagist, aga üldiselt kahandasid kehvad olud kakkude arvukust tõsiselt.“

Lugu inimest hiirega endale paariliseks meelitavast händkakust pidas Sepp üsna eriliseks ja arvas, et kui pilti poleks tehtud, võiks seda julgelt väljamõeldiseks pidada.

„Looduseski on vahel segadust, aga see lugu on midagi uut,“ märkis ta.