Neid on markidega ja markideta, vigadega ja vigadeta, enamasti kenasti kaunistatud ning saatja nimega hoolikalt varustatud.

Jõuluvana kirjad kuulutavad Eesti Posti sorteerimiskeskuses pühadeaja algust.

“Praegu tuleb veel kaarte ja kirju tasapisi, aga eestlasi tundes võib öelda, et suurem osa sõnumeist pannakse teele vahetult enne pühi,” sõnab kirjasorteerimise osakonna vastutav postitöötleja Heli Penno.

Enamasti teeb kogu töö ära masin, kuid inimkäed ja -silmad tulevad appi seal, kus on vaja indeks tuvastada või on aadress vigaselt kirjutatud. Iga päev leidub ka paarsada kirja, mille adressaat jääbki teadmata.

“Praegu valmistume pakkidega tegelemiseks, oleme natuke ärevil,” tunnistab Anastassia Novitskaja, pakkide sorteerimise osakonna vahetusjuht.

Kui tavalises kuus käib tema osakonnast läbi 400 000 pakki, siis eelmiste jõulude ajal tõusis see arv 600 000ni. Tänavu tuleb ilmselt veelgi enam pakke. “Siis tulevad appi ka kontoritöötajad ning samuti võtame lisatööjõudu, siiani pole me hätta jäänud,” räägib Novitskaja. Muiates lisab ta, et pole vist asja, mida poleks postiga saata püütud.

Pilk pakkidele näitabki, et posti teel liigub pea kõike. Siin veab näitsik kärul postiga tellitud rehve, teisal tõstetakse suurt soojapuhurit. Oma koha on võtnud hiiglaslik laste liumägi.

Pakid kiirustavad sorteerimisliinil, nagu tahaksid nemadki kiiremini adressaadini jõuda. Pole kahtluski, et jõuluvana kingikott saab siit iga päevaga raskust juurde.