„Fakt on see, et pesad seal olid ja kõigil neljal pesal haudus ka vanalind mune. Nüüd on aga alles ainult üks paar pütte, mõned on näinud ka teist paari ühe-kahe pojaga. Kuid pütil ei ole mitte nii vähe mune pesas,“ kirjutab Unus oma Facebooki seinal.

Sarvikpütt on Eestis II kategooria kaitsealune lind ning neid ei pesitse siin palju.

„Üks paar asus siin pesitsema kuskil maikuu keskel ning nemad olid ainsad, kes jõudsid oma pojad või vähemalt osa neist välja haududa. Teised kolm, kellest viimane ehitas pesa juuni alguses, hävitati nii, et silm ka ei pilkunud,“ ütleb Unus.

Üks pesa olnud kaldalt viie meetri kaugusel ning kaldal olevast inimesest ei teinud mune hauduv vanalind väljagi.

Mees helistas keskkonnainspektsiooni ning inspektorid käisid täna asja uurimas. Tööde teostaja oli selleks ajaks niitmisega lõpule jõudnud. Unuse sõnul rääkinud töömees inspektoritele, et järgmine etapp on vallikraavis vohava vetikamassi välja vedamine. Tööde teostaja lubas edaspidi ettevaatlikum olla ning jälgida, et ta rohkem pesasid ei kahjustaks.

„Kõige jaburam on asja juures see, et seal, kus pesad asusid, ei olnud veepiirist kõrgemal kasvamas mitte ühtegi taime,“ ütleb Unus. „Ühel paaril oli kaks tibu kaasas, aga pütil on pesas üldiselt rohkem mune, mis annaks justkui vihje, et osad just kooruvad tibud said lihtsalt hukka.“

Esimeselt pildilt näeb sarvikpüti pesasid, teisel pildil pesasid enam pole.
Kahe nädala eest tehtud pildil on foto autor märgistanud neli sarvikpüti pesa ning juhib tähelepanu, et antud kohtades pole veepinnalt midagi niita.
Täna tehtud pildil on pesad kadunud.