Kiire ja tihedana on see aeg neil siiani meeles.

See, et niisugune pakkumine tuli, neid sel ajal eriti ei üllatanudki, sest oldi juba harjunud, et tulebki lühikese etteteatamise peale kiirelt reageerida või alailma kuhugi esinema minna.

Laste vanemad olid üsnagi ärevil, tolle aja vaimus oldi valmis, et ettevõtmine võib noortele kaasa tuua hilisemaid probleeme — Eesti oli siis ju alles teel iseseisvusele.

„Kodus ikka arutati, mida siis teha ning kuidas toimida,“ sõnas Helen Lepalaan.

Pakilisem probleem oli küll see, kuidas lapsed nii riidesse saada, et nad end tornis ära ei külmetaks. Selleks, et nad kaamerate ees kenad välja näeksid, pidid nad tseremoonial olema oma koorivormides ning ilma üleriieteta. Nii püüti leida selliseid sooje alusriideid, mis pluuside ja ülikondade alt välja ei paistaks.

„Tüdrukutel oli soojem, kui meil ülikondades,“ arvas Madis Laansalu.
30 aasta möödumist lipuheiskamisest tähistavad nad erilisel moel — ronivad taas torni ning võtavad kaasa ka pered.

„Saame näha, kui heas vormis me nüüd oleme,“ sõnas Helen Lepalaan väikese muigega.

Ent mis nelikust tänaseks saanud on?

Kõik tegelevad siiani muusikaga, kes rohkem, kes vähem. Helen Lepalaan on metsosopran Estonia rahvusooperis, Madis Laansalu ja Rauno Tagel tegelevad ettevõtlusega, Sille Tamm ütleb enda kohta, et avastab Eesti loodust ja käib kooris laulmas.

„Korralikud keskealised inimesed,“ märkis Rauno Tagel kokkuvõtvalt.
Noorte käekäik on huvi pakkunud ka neile, kes 1989. ürituse korraldamise juures olid.

Nii Arnold Rüütel kui Vaino Väljas on vestlustes ajakirjanikega märkinud, et on püüdnud noorte käekäigul silma peal hoida ja sageli mõelnud, kuidas neil elus läinud on.

Mõte saata torni noored, tuli Vaino Väljaselt, kellele tundus, et selle võimaluse peaks saama just uus põlvkond.

„Nendest inimestest võiks meil rohkem rääkida,“ sõnas Väljas Maalehele. „Praegusel ajal räägivad paljud inimesed endast kui iseseisvuse toojatest, aga lipu heiskasid just need noored.“

30ne aasta möödumise rahvuslipu tõusmisest Pika Hermanni torni märkisid seekordsel lipuheiskamisel oma sõnavõttudes ära ka riigikogu esimees Eiki Nestor ja EELK peapiiskop Urmas Viilma.