Häädemeeste vallavanem Urmas Aava ja Massiaru algkooli õpetaja Ly Põldur vangutavad pead ja laiutavad käsi.

Jah, lapsi tõesti pole, aga kool töötab! No mis ime see tänapäeva Eestis siis on. Vaat kui palju on elaniketa külasid, egas neid hakka keegi maa pealt ära kaotama!

Pealegi on Massiaru algkool valmis kohe alustama, kui õpilasi peaks ilmuma.

Kõik vajalik on olemas: riigilipp lehvib peaukse kohal, ruumid on soojad ja puhtad, õpikud riiulis ja kriit tahvli serval.

“Olukord on juba pikalt piiri peal. Siiani on aga igal aastal ikka lapsi olnud ja kool saanud sügisel tööd alustada,” räägib Urmas Aava.

Veel kevadel läks Massiarust suvevaheajale kolm õpilast. Kaks otsustati hiljem panna Häädemeestele, kolmas oli õpetaja enda tütar Egle.

Kuna kooli sulgemisest tuleb teavitada viis kuud enne tegevuse lõpetamist, seda aga aprillis ei tehtud, ei saa praegu õpilaste puudumisest hoolimata uksi niisama lukku keerata.

“Aga kui õpetaja oleks jäänudki siia majja oma tütrega kahekesi ja teda üksi õpetanud?”

“See oleks ilmselt olnud üleriigiline skandaal,” oletab Põldur.

“Miks skandaal? Eestis on palju õpilasi koduõppel!” vastab vallavanem, kuid nendib samas ka, et iseasi, kas vald seda siis kinni peaks maksma.

Koolimaja aimas halba

Kujutluspilt kahest inimesest 150-le ehitatud koolimajas on tõesti veidravõitu. Ning kolmanda klassi tüdruk Egle on seltsiv laps, kes tunneb end paremini teiste laste hulgas kui tühjas majas uidates.

Sellega, et seni oleks Massiaru lapsed kooli väiksuse tõttu millestki ilma jäänud, ei taheta nõustuda.


Lisatud fotodel on kooliruumid, millest enamik ei ole enam aastaid kasutusel. Remonditud ja uuendatud on tualettruum, garderoob, köök ja söökla.