- 2 kg patissone

- 1 l vett

- 2 sl soola

- 2 tl suhkrut

- 4 sl peenestatud mädarõika-, tilli-, selleri- ja petersellilehti

- 2 sl äädikat

- 10 tera musta pipart

- 1 tl sinepiseemneid

- 4 tšillipipra kauna

Peske patissonid soolase veega, eemaldage varred, laduge koos maitseainetega purki, valage peale kuum marinaad, tõstke purgid kuumaveenõusse, kuumutage 80 kraadi juures 15 minutit ja seejärel kaanetage.

VAIKE PÄRN

Autor on lõpetanud Olustvere ST 1977. aastal ning aastaid tegelnud köögiviljade kasvatamisega ja nendest hoidiste valmistamisega.

Tomatimarmelaad

- 1 kg küpseid tomateid

- 650 g moosisuhkrut

- 150 g mett

- 1 sidruni koor riivitult ja mahl

Peske tomatid, eemaldage varrepoolne ots ja viilutage ülejäänu. Tõstke tomatid teraspotti, lisage suhkur ja mesi, laske külmkapis üle öö maitsestuda. Peske sidrun ja riivige koor tomatisegu hulka. Pressige sinnasamasse ka mahl. Kuumutage segu keemiseni (mina kurnasin pärast seda segu läbi sõela, et ei jääks tomatikoort ja -seemneid) ning keetke edasi tasasel tulel, kuni segu muutub paksemaks (45–60 min). Tõstke segu kuuma purki ja sulgege õhukindlalt.

Ämma lemmik-tomatisalat

- 1,4 kg tomateid

- 0,6 kg õunu

- 4 suurt sibulat

- 3 tl soola

- 1 tl punase paprika pulbrit

- 6 tera pipart

- 6 nelki

- 2 sl suhkrut

- 2 sl äädikat

- 100 g tomatimarmelaadi (see, mis jäi tomatimarmelaadi kurnamisest järele)

Tükeldage tomatid, koorige õunad ja riivige jämeda riiviga, viilutage sibulad, pange kõik potti, lisage maitseained ja hautage, lõpuks lisage äädikas, kuumutage. Pange valmis salat kohe kuumadesse purkidesse ja kaanetage.

Seenesalat (seeneseljanka)

- 500 g eeltöödeldud seeni

- 300 g sibulat

- 300 g tomateid

- 200 g porgandeid

- 100 g õli

- 50 g tilli

- 1 sl soola

- 1 sl suhkrut

- 1 dl äädikat

- vajaduse korral vett

Riivige porgand ja viilutage sibul. Hautage mõlemad õlis, lisage seened (suuremad tükeldatult), tükeldatud tomatid, till ja maitseained. Kuumutage, kuni tomat on lagunenud. Kui segu on liiga paks, lisage vett. Lõpuks lisage äädikas. Tõstke kuumalt kuumadesse purkidesse ja kaanetage.
Väga hea salat, millest võib ka suppi teha, ja kes on pitsasõber, saab maitsva pitsa.

MARIKA PEDANIK

Autor endast: “Mulle meeldib palju küpsetada ja hoidiseid teha. Minu jaoks ei eksisteeri üht ilma teiseta. Kui talvel tuleb tuju küpsetada, siis moosid ja muud hoidised on omast keldrist võtta. Kuna olen ka küllaltki vana, siis hoidiseid olen teinud oma nelikümmend aastat. Vanasti sai tehtud ka palju selliseid hoidiseid, millest oli hea suppi teha. Nüüd on lapsed suured ja palju sa ikka kahele inimesele talveks varud.”

Seene-peedisalat

- 1,5 kg keedetud seeni (pilvikuid, riisikaid, kitsemampleid jne)

- 1 kg keedetud punapeeti

- 0,5 kg mugulsibulat

- 4 küüslauguküünt

- 1 klaas õli

- 4 sl õunaäädikat

- 2 sl suhkrut

- 1 liiter tomatimahla

- maitse järgi soola ja veidi purustatud musta pipart

Hakkige sibul ja kuumutage õlis klaasjaks (soovitatavalt suuremas kastrulis). Ajage peet ja seened läbi hakklihamasina ja lisage sibulale koos tomatimahlaga. Maitsestage ja keetke vaiksel tulel pool tundi. Purustage küüslauguküüned ja lisage enne keetmise lõppu. Valmis segu pange purki ja kaanetage purgid.
Sellest kogusest saab ~ 3,5 liitrit salatit. See sobib paljude toitude kõrvale.

PILVE PILLER

Salati autor on 43aastane seenesõber, kellele meeldib katsetada mitmesuguseid retsepte kõigi kodumaiste toorainetega.

Adžika

- 2,5 kg tomateid (kooritult)

- 250 g mädarõigast

- 250 g küüslauku

- 2 punase pipra kauna

- maitse järgi värsket tilli, peterselli, koriandrit, soola

Ajage pestud ja puhastatud ained läbi hakklihamasina, lisage soola, laske segul seista, proovige ja lisage soovi korral veel soola ja/või rohelist.
Pange purkidesse.

Nipp: tomatitele tehke sisselõige ning laske kuumast veest läbi — see teeb koorimise tunduvalt lihtsamaks.

MARINA KOPTI

Autor endast: “Olen kahe lapse ema ning töötan praegu Tallinna Tervishoiu Kõrgkoolis. Põhitöökoha kõrvalt annan joogatrenne. Suvel veedan aega meie pere suvilas, kus tuli ka mõte ise proovida adžikat teha. Õnneks kingib aed pea kõik koostisosad ning tuleb kindlasti odavam, tervislikum ning maitsvam kui poest osta.

Retsepti soovitan just nimelt maitseelamuse ja ülima tervislikkuse pärast. Sobib väga hästi liha, kala ja juurviljadega, kuid meie pere armastab seda ka lihtsalt leiva peale määrida ning talvel üks tervislik amps teha.”