Tegelikult aga on libamaaklerlus ja müügikuulutuste piraatlus ohtlikud eelkõige kinnisvara omanikule ning potentsiaal-
sele kliendile.

Kuidas koostab libamaakler oma “portfelli”

Kuidas peaks omanik suhtuma olukorda, kus tema müügis olev korter või maja on ühel hetkel kõikidesse portaalidesse üles riputatud?

Samas on maakleriks temale tundmatu isik, kellega tal mingit kokkupuudet ei ole olnud ning kelle kavatsused võivad olla ebaselged? Kinnisvaraportaalides tegutseb mitmeid kodanikke, kes võtavad mitukümmend kuulutust ning kopeerivad need jõhkralt enda “portfelli”.

Mismoodi ja kas üldse soovib selline “libamaakler” kliendi leidmisel tehinguni jõuda, on ebaselge, kuid kindel on see, et nii potentsiaalse ostja kui ka müüja huvid on sellise volituseta asjaajamise puhul ohus. Ebasoodsas olukorras on vaieldamatult ka legaalne maakler, kelle töö vilju selline tegevus proovib lõigata, kuid sellest on räägitud palju ja jätame tema siinkohal kõrvale.

Analüüsime olukorda, kus kinnisvara üüri- või müügikuulutus on reprodutseeritud ilmselgelt pahatahtlikult ning ilma omaniku loata. Kas sellisel juhul on võimalik hinnata, et isiku eesmärk on ainult tehingut vahendada või on tema soov klienti või omanikku petta?

Mis ohud varitsevad libamaakleriga asju ajades

Kui isik juba kord on omavoliliselt ja õigusvastaselt tegutsema asunud, ei saa olla kindel, et tema eesmärk ei ole potentsiaal-selt ostjalt või omanikult käsiraha, ettemaksu või vahendustasu välja petta. Või näiteks alternatiivina sokutada hubasesse korterisse mõneks ajaks elama oma sõpra, kes ei kavatsegi üüri maksta ning kelle hilisem õiguspärane väljatõstmine on vägagi pikk ja keeruline protsess.

Kuulutuse tekstist ei ole võimalik välja lugeda, kas maakleril on kliendiga kokkulepe kinnisvara müügi- või üüritehingu vahendamiseks või mitte. Sageli esineb ka olukordi, kus sama objekti müüb korraga mitu maaklerit ning ka omanik ise. Kui omanikul on maakleriga ainuesindusleping, hoiab maakler silma peal, et libamaaklerid sama objekti kuulutusi ei avaldaks.

Kui aga ainuesinduse kokkulepe puudub, peaks omanik aeg-ajalt pilgu peale viskama, et keegi ei oleks tema kuulutust ilma sellekohase volituseta reprodutseerinud, kuna see võib kaasa tuua ebameeldiva olukorra või koguni pettuse ohvriks langemise.

Mida peaks omanik tegema sellise omavolilise kuulutuse leidmisel? Eks libamaakler on harjunud, et teised maaklerid talle kirjutavad palvega selline tegevus lõpetada. Kui ta juba kord on teadlikult selle tee valinud, lähevad mõistlikud palved selles suunas kurtidele kõrvadele. Arvestades, et mõni kinnisvaraportaalides kuulutustega hullav kodanik on varem korduvalt kelmuste eest karistatud, peaks tegema inimesed oma vara müümisel ja üürimisel ettevaatlikuks.

Kuidas libamaaklerit karistada

Kuulutuste tekstide ja fotode kopeerimise näol on tegu autoriõiguse rikkumisega, mis on karistatav rahatrahvi või koguni kuni kolmeaastase vangistusega.

Samuti kasutavad ettevõtted oma kuulutuste fotodel firma kaubamärki, mille loata reprodutseerimine on samuti karistatav.

Kui sõbralik manitsus ei mõju, tuleks kaaluda ka politsei poole pöördumist. Lisaks sellele peaks ka portaal niisuguse kuulutuse eemaldama, kui ta on saanud vastavasisulise nõude, kuna tegelikult on ju autoriõiguseta teksti, fotode või mõnikord koguni kaubamärkide avaldajaks hoopis portaal.

Kõige pimestavam faktor usalduse küsimuses on kahtlemata sellise kodaniku lubatud kasu – olgu selleks siis madalam vahendustasu või muu eeldatav hüve. Muidugi eeldab kinnisvara müümine teatud usaldust potentsiaalsete klientide vastu ning ma ei soovi üles kutsuda kedagi oma ligimest kahtlustama, kuid kuulutusepiraatide suhtes tasub kindlasti võtta ettevaatlik positsioon.