Sarnaseid kaebusi on Kübarsepa sõnul maailmas varemgi ette tulnud, kuid temale teadaolevalt pole ükski ründaja lõpuks osutunud hundiks, vaid tegu on olnud koertega.

„Need on pigem ennemuistsed jutud, et metsikult elav hunt tuleb ja kedagi hammustab. Ajalooliselt on seda räägitud, aga need jutud jäävad sadade aastate taha. Pole ühtegi tõestus selle kohta, et tänapäeval midagi sellist oleks,” rääkis ta. Samas ei saa väita, et hundid inimesi rünnanud poleks – seda on juhtunud olukorras, kus hunte peetakse aedikus.

Pigem koer kui hunt või hübriid


Toetudes varasematele juhtumitele arvas Kübarsepp, et tegu oli pigem koera kui hundiga. Ehkki meediast on läbi käinud, et tegu võis olla ka koera ja hundi hübriidiga, pidas Kübarsepp seda vähetõenäoliseks.

"Kust need hübriididki sinna said? Lääne-Eestis ja Võrumaal on olnud, aga neid on pigem vähe ja nad on väga erandlikud,” ütles Kübarsepp ja lisas, et Hiiumaal polnud möödunud aastal ühtegi hundi pesakonda ja arvukus on suhteliselt madal.

Samas toonitas ta, et pole mõtet välja öelda midagi, milles ta veel kindel pole. Kübarsepp rääkis, et pelgalt ohvri sõnadele toetudes ja haavu vaadates ründajat välja selgitada pole võimalik. „Tagantjärgi võib ükskõik, mida rääkida – kas mind hammustas lumeinimene, koer või tont,” sõnas ta.

DNA analüüs tooks selgust

Selle, kas ründaja oli hunt, koer või hoopis keegi teine, saab selgeks teha DNA analüüsi abil. „Kui DNA analüüsi pole kohe võetud, võib see hiljem osutuda võimatuks,” ütles Kübarsepp ja lisas, et temale teadaolevalt pole käesoleva juhtumi puhul DNA analüüsi veel tehtud.

Hunt tuleb Kübarsepa sõnul inimese õuele harva. „Hundid käivad vahel koeri murdmas, vahel mõni isend koduõuele satub, aga see, kas ta inimesele tagumikku kargab, see on hoopis teine teema,” rääkis ta. Tema sõnul tuleb aastas ette paar-kolm juhtumit, kus hunt koera murrab.

Loe siit ka jahimeeste seisukohta seltsi ning siit rünnaku ohvriks langenud naise kommentaare.