Möödunud nädala Maaleht kirjutas, et kunagist põllumajandusministrit kahtlustatakse AS Tartu Agro huvides tegutsemises, kui ta üle 3000 hektari maid riigile jättis.

„Ainuke võimalus, kui kusagil on midagi piimaga ridade vahele kirjutatud. Peaks lepingu triikraua alt läbi laskma,“ naeris Padar.

Täna kella kolmest põllumajandusministriks saav Padar lubas, et ei hakka Tartu Agro kohta üles kerkinud probleeme summutama.

„Ükskõik kes oleks 1999. aastal olnud minu asemel põllumajandusminister oleks käitunud sada protsenti samamoodi kui mina,“ väitis Padar.

„Põllumajandus oli totaalselt põhjas. Kaos võttis maad, tuhandete kaupa viidi lehmi tapamajja, geneetiline potentsiaal oli välja suremas. 1999. aastal arutasime Isamaaliidu juhtkonnaga, mida teha. Mart Laari ja Isamaaliidu soovitus oli: kes ellu jääb, see ellu jääb.“

Padari sõnul oli Tartu riigimajandi riigile jätmisel kaks olulist nüanssi: tõukari ja heinaseeme. „Tegemist oli ELVI majandiga. Olukorras, kus põllumajandus kolinal kokku langes, hoiti seal geneetilist potentsiaali. Kui me täna räägime, et piimakvoot läheb üle, siis võib-olla on süü selles, et Tartu riigimajand pankrotti ei läinud,“ tõdes Padar.

„Tänaseks on Tartu Agros riigi vara kümnetes kordades kasvanud. Riigil on 3090 hektarit väga heas korras põllumajandusmaad,“ rõhutas Padar. 

„Ka mina käituksin samamoodi,“ tunnustas Padar  samas riigivanem Jaan Tõnissoni poja Heldur Tõnissoni jonnakust oma maade tagasisaamisel.

Pärast seda kui Eesti parimad juristid on oma sõltumatu arvamuse öelnud, kas tema toonast käskkirja saab tagasi pöörata, lubab põllumajandusminister Ivari Padar järeldustega valitsusse minna. „See ongi see, mida ma tahan Heldur Tõnissonile öelda."



Tartu Agro

15. augustil 1997 otsustas valitsus, et Tartu riigimajandist saab äriettevõte AS Tartu Agro.

Paar päeva enne ametist lahkumist, 23. märtsil 1999 otsustas Eesti Maarahva Erakonna liikmest põllumajandusminister Andres Varik jätta Tartu Agro riigi omandisse.

Variku järel kolis põllumajandusministri kabinetti erakonna Mõõdukad esindaja Ivari Padar.

Mart Laari valitsus tegi Padarile ülesandeks otsustada, kas Tartu Agro jätkamine riigi äriühinguna on ikka mõttekas.

14. detsembril 1997 teatas Padar, et mõttekas ei ole, kuid parema hinna teenimiseks tuleks ettevõte mõneks ajaks riigi omandisse jätta.