Tule ääres maitsti pühadetoitu. Peamiseks toiduks oli sõir (Lõuna-Eestis), manna- või kohupiimakorbid, piimatoidud. Väga tähtis oli jaaniõlu ehk vanapäraselt jaanikahi ning kali.

Tänavugi võiks jaanikule kaasa võtta toitu eesti rahvuslikust varasalvest. Pigem ikka suutäis soolast kui vatsatäis magusat!

Vürtsikilu-kartulisalat

- 1 karp (250 g) vürtsikilu
-300 g keedetud kartuleid
-3 keskmist mugulsibulat
-3 marineeritud kurki
- 100 g värsket kurki
-5 keedetud muna

Salatikaste:

- 150 g hapukoort
-150 g majoneesi
- hakitud tilli
-soola

Kaunistuseks:

- vürtsikilurullid
- tillioksake

Vürtsikilud fileerida. Kartulid, kurgid, munad ja pooled kilufileed tükeldada kuubikuteks. Sibul koorida ja hakkida. Hapukoorest ja majoneesist valmistada salatikaste, mis maitsestada tilli ja vähese soolaga. Salatikomponendid segada kastmega ning kaunistada vürtsikilurullide ja tillioksaga.

Odrajahu-kohupiimakarask

1 piklik keeksivormitäis

- 125 g kohupiima
- 250 g (2 ½ dl) piima
- 1 muna
- 1 tl soola
- 1 sl suhkrut või mett
- 2 sl (50 g) võid
- 2 ½ dl odrajahu
- 1dl nisujahu
- ½ tl söögisoodat

Kohupiim segada lahtiklopitud muna, piima, soola ja suhkruga. Lisada sulatatud või ja soodaga segatud jahud. Taigen panna kohe võiga ja jahu või mannaga ülepuistatud vormi ning küpsetada eelsoojendatud ahjus +180 kraadi juures 30–40 minutit.

Karaski küpsust kontrollida küpsetise keskosast puutikuga. Ahjust võttes lasta veidi jahtuda ja kummutada vormist välja. Süüa kohe. Soovi korral säilitada fooliumis ja enne söömist lasta uuesti soojaks.

Selle karaski maitset võite ise reguleerida soolaka maitsega, lisades pitsamaitseainet või muid värskeid ürte, soolaseeni, suitsukala, -liha, röstitud metsapähkleid jms.

Magusat maitset saab anda marjade ja puuviljadega, marmelaaditükkide ja piparmündiga jms.

ANNE KERSNA
Kehtna majandus- ja tehnoloogiakooli majutamise ja toitlustamise valdkonna juhtõpetaja