Esimene hinnatõus oli augustis, järgmisest nädalast tõstavad nad kohalikele leivatööstustele müüdava jahu hinda 10–15%. Nii et sel sügisel muutub jahu kokku veerandi võrra kallimaks.

“Nisujahu hind tõuseb natuke rohkem, rukkijahu hind vähem, kuna rukki hind ei ole nii palju seotud maailmaturuhinnaga,” märgib Jaarman.

Pagarid ei tõtta leiva-saia hinda kergitama.

“Millal ja kui palju tõuseb, see on veel lahtine,” tunnistab ASi Eesti Pagar juhataja Veikko Vaarja.

“Kuna konkurents on hästi tihe, ei saa hinda tõsta. Ootame ja vaatame, mis hakkab toimuma,” nendib Eesti Leivaliidu president ja ASi Lõuna Pagarid juht Uno Kaldmäe.

Lisaks jahu hinnale on oodata ka kütte ja palkade tõusu. Seega ei ole mõtet leiva hinda jupikaupa tõsta, vaid teha see ühe raksuga, kui kasvavate kulude suurus on teada.

Seevastu jahu hinnatõus on kauplustel ukse ees. Rimides ja Säästumarketites pole jahu lõpliku hinnatõusu suurus praegu selge, sest läbirääkimised veel kestavad, ütleb Rimi Eesti Food ASi avalike suhete spetsialist Katrin Bats.