Hinnad on püsinud üldiselt samad

Sama hinnaga, nagu mullugi, müüb kuuski ka Ardi Soovik, kes pakub enda kasvatatud kuuski ja nulgusid müügiks Raplamaal Härglas asuvas istandikus ning Maardus.

Nendelt, kes Härglasse ise kuuske välja valima lähevad, küsib Soovik 12 eurot, olenemata puu kõrgusest, nulgude hind on 20 eurot.

Rapla ja Kohila piires on mees valmis puid ka ise kohale viima, siis lisandub tellimusele, mida võib mehe kinnitusel teha ka kamba peale, viis eurot. Sama taks kehtib Saku valda kuuske transportides, ent sõidu võtab Soovik ette siis, kui tellitakse vähemalt kolm puud.

„Kui ma Maardus müümas käin, siis maksab kuuks 20 ja nulg 30 eurot, sest lisandub ju transpordi ja ajakulu,” nendib mees.

Euro-paari jagu tõusid hinnad tänavu osaühingu Puupõld e-poes jõulukuusk.ee, kus 1,5 kuni 1,8 meetrine puu maksab tänavu 20 (mullu 18) ja 1,8-2-meetrine kuusepuu 25 eurot (eelmisel aastal 24). Kõrgemate puude hinnad jäid samaks, näiteks kahe kuni kahe ja poole meetrine puu maksab 40 eurot.

„Tõstsime hindu natuke, kuna ostsime istandusse uusi masinaid,” selgitab ettevõtmise eestvedaja Kristjan Sepp, kes kasvatab jõulupuid Valgamaal Raavitsas.

Puu kohaletoimetamine maksab Eesti mandriosa piires 12 eurot.

Jõulukuuse müügi on e-poodi lisaks müügiplatsidele kolinud teisedki kuusemüüjad, alustades näiteks metsandusfirmast Artiston, lõpetades suurte kaubanduskeskustega.

1.50 kuni 1.75 meetri mõõdus hariliku kuuse saab Artistoni e-poes ostukorvi pista 24 euroga, 2-2,25 meetri kõrgune puu maksab 36 eurot. Lisaks veel transpordikulu, mis Tallinna ja Tartu piires läheb maksma 18, kaugemale mandri piires aga 24 eurot.

Lisaks tuleb arvestada transpordikuluga, mis Tallinna ja Tartu piires on 18, kaugemale mandrile 24 eurot.

Kesk-Euroopas on populaarseim jõulupuu Kaukaasia nulg

Artistoni kodumaised kuused on kasvanud Tõrva külje all asuvas istanduses. Nende kõrval pakub firma Serbia ning torkavat kuuske ja Kaukaasia nulgusid. Kõigil alghind kröömikese kallim kui kodumaisel puul. Lisaks e-poele müüb Artison igal aasta kuuski Eesti suurimates linnades kaubanduskeskuste müügiplatsidel.

Lisaks e-poele müüb Artison igal aasta kuuski ka Eesti suurimates linnades kaubanduskeskuste müügiplatsidel.

„Harilik kahe meetrine kuusk maksab 25 eurot. Hind on püsinud sellisena kolm aastat. Kuused on Eestimaalt ja nulud Taanist. Kesk-Euroopas ongi Kaukaasia nulg kõige populaarsem jõulupuu, Saksamaal, Taanis, Belgias. Kuuskede hinnad kujunevad transpordi, ostuhindade ja müügiplatsi renditasude koondarvestuses,” sõnas Artistoni kontaktisik Risto Sirgmets.

Veebipoest eestikuusk.ee saab 1,5 kuni 1,8-meetrise kuuse soetada 25 euroga, 1,8 kuni 2-meetrine puu maksab 30 eurot.

„Sel aastal lisandus valikusse ka A-klassi nulg, mis on hinnalt kallim, aga see-eest ilusam,” lausus jõulupuid müüva osaühingu Rescoval juhatuse liige Risto Metsaoja. Kahe kuni kaks meetrit ja 20 sentimeetrit kõrge nulu hind e-poes on 65 eurot. Lisaks e-poele müüb Rescoval kuuski ka Tallinna ja Harjumaa erinevatel müügiplatsidel.

Müügipunktides ja e-poodides hinnad samad. Kuigi online’is ei ole renditasu, soovitakse Metsaoja sõnul hoida ühtset hinnajoont.

E-poest ostetud puule saabki ise neile samadele platsidele järele minna või tellida pealinna piires kulleriga koju. Viimati mainitud puhul lisandub puu hinnale 5 eurot.

Kõik puud on Metsaoja sõnul siitmailt pärit – kasvanud Kuivaleski kuusetalus Tartumaal. Sel aastal lisandus valikusse A-klassi nulg, mis on hinnalt kallim aga see eest ilusam.

Platsidel müüdavate kuuskede hinda ei kõiguta niivõrd päritolu ega puu kõrgus, pigem müügiplatside kulud.

„Platside rent ja ülesehitus, valgustus, piirdeaia rent, tööjõud, transport. Müügiplatside kulud aga kasvavad vähehaaval igal aastal,” rääkis Metsoja.

Bauhofi e-poes on pooleteise kuni kahemeetri vahemikku jääva kuuse hind 14.99, poes kohapeal aga 20.50. Kui aga kuuse toob kuller kohale, siis tuleb puule lisaks sõltuvalt sellest, kuhu ta tuua tuleb, vähemalt 6 eurot ja 10 senti.