Kui arvestada Kabala kooli, nn mõisakooli ahjude ja õpilaste suhet, on see peaaegu kaks ühele ahjude kasuks.

Ühe ahjusuu kõrvale, mis vaatab lavalt, Kabala mõisaproua omaaegse magamistoa kohalt aula poole, oli seatud kolm tooli – üheksandat klassi lõpetavate poiste jaoks kaks, nende klassijuhataja jaoks üks.

“Minule jääb nüüd võimalus rääkida, et viimased Kabala põhikooli lõpetajad olid ainult poisid ja kogu klassi õppeedukus oli keskmisest kõrgem,” muigas klassijuhataja Ilme Iloste. “Seda, et klassis üldse ainult kaks poissi oligi, ei pea ju mainima!”

Kaspar Semm ja Kevin Kangur said lõpetamisel pedagoogidelt tublisti kiita.

“Kaks viimast üheksanda klassi lõpetajat olid mõlemad väga toredad ja erilised noormehed, nemad jäävad meile kauaks meelde, ja mitte ainult seepärast, et nad juhtusid viimane lend olema,” sõnas direktor Aili Roosa.

Unistage julgesti!

Roosa soovitas oma kõnes poistel julgelt unistada. Ta lubas seda ka ise teha ning eeskätt loota, et kord on Kabalas jälle põhikool. “Ning sealt edasi miks mitte ka gümnaasium,” ei hoidnud direktor tagasi.

Paraku polnud tänavu Kabalas kaheksandat klassi hoopiski ning seitsmenda klassi moodustas üks poiss. Koolis õppis kokku 25 last, praegu ei ole teada ühtki esimesse klassi tulijat.

Direktor Aili Roosa ütles, et üks lõpetajatest, Kevin Kangur, on kogu kooliaja pidanud kuulma jutte sulgemisest ning sellest, et tal tuleb ilmselt kuskil mujal haridusteed jätkata.

“Kevin oli aga koos perega kindlalt seda meelt, et kuni Kabalas on kool, ta siin käib,” kõneles direktor. “Nagu näha, kestis kool just nii kaua, et polnudki vaja mujale minna!”

Sügisest ühendatakse Kabala kool lasteaiaga ning kool jätkab kuueklassilisena, lasteaiahoone kohandatakse hoolt vajavatele eakatele.

“See lahendus on praegu ilmselt parim,” tõdes direktor. “Väikesed lapsed ei pea hakkama üleliia vara iseseisvaks ning kodust eemal toime tulema.”

Lõpetajad Kaspar Semm ja Kevin Kangur suurt kurbust ei tundnud. Poisid kinkisid koolile kahe pääsupoja pildiga kella, tänasid kõiki õpetajaid ning tunnistasid kahe peale peetud lõpukõnes ausalt, et ega nendega alati kerge olnud.

Kaspar läheb edasi õppima metsandust, Kevinil on mõttes sport ja gümnaasium.

Koole jääb vähemaks

Poiste lõpetamisele oli kaasa elama tulnud saalitäis sõpru ja pereliikmeid, kes enam-vähem istuma mahtusid. Kolme lõpetaja puhul tulnuks ilmselt seinaäärsed seisuplatsid juurde võtta.

Ka lõpuõhtu lubasid poisid ära pidada, kuid et seda oleks kahekesi natuke nadi teha, võeti lähedasedki kampa.

Õpetajate Lehe andmetel muutuvad laste vähesuse tõttu kuueklassiliseks veel kolm põhikooli: Sadala Jõgevamaal, Tali Pärnumaal, Kasari Läänemaal.

Suletavad algkoolid on Vihula Lääne-Virumaal, Vihtra Pärnumaal, Pärsti Viljandimaal, Lepistiku Tallinnas, Koosa Tartumaal, Tuudi Läänemaal (ühendatakse Lihula gümnaasiumiga).