Separeerimisega reguleeritakse piima rasvasisaldus kindla protsendini ning selleks osa toorpiimas sisalduvast koorest eemaldatakse.

Homogeniseerimine on mehhaaniline protsess, mille käigus piimas leiduvate rasvakuulikeste suurust vähendatakse. Rasv jaotub ühtlaselt ega kerki pinnale nagu selles piimas, mis on toodud purgiga naabrimemme juurest. Samas rasvaprotsenti see tegevus ei muuda.
Pastöriseerimisel piim kuumutatakse vähemalt 76 kraadi juures 15 sekundit, selle juures hävivad piimast mikroobid ja piima säilivus pikeneb. Muuhulgas hävinevad ka tervist kahjustada võivad mikroobid.

Miks poepiim korralikult hapuks ei lähe?
Piima kuumutamisel ja kiirel jahutamisel hävivad teiste mikroobide kõrval ka piimhappebakterid. Vähesel määral jääb piima madalal temperatuuril arenevaid valke ja rasvu lagundavaid mikroobe. Just nende viimaste olemasolu ja piimhappebakterite puudumise pärast ongi halvaks läinud poepiimal ebameeldiv lõhn ja maitse ning ta ei lähe hapuks nii nagu maapiim.

Kas üksiku koduse lehma piim võib olla parem suurfarmi lehma piimast?
Kahtlemata on iga üksiku lehma piim mõnevõrra erinev teise lehma piimast. See võib olla tingitud peale geneetiliste omaduste veel söödast, pidamistingimustest jm. teguritest. Aga olenemata sellest kas piim pärineb suurfarmi lehmadelt või eramajapidaja lehmadelt, jääb piima keskmine koostis, seega ka tervislikkus ikka ühesuguseks.

Miks pakipiim nii kaua säilib? Kuidas tehakse ülipika säilivusajaga piima ja kas seal on veel midagi kasulikku?
Pakipiimad on pastöriseeritud piimad, mis on ka pakendil kirjas. Pastöriseerimine, millest on eespool juttu, tagabki selliste piimade säilivuse.

Pastöriseeritud piima säilivusaeg jääb umbes ühe nädala piiridesse. Joogipiimad, mis pakendis säilivad mitmeid kuid, on läbinud kõrgkuumutamise protsessi. Selline piim on kuumutatud kiiresti 135-150 ˚C ja koheselt jahutatud.

Mineraalainete sisaldus ja nende omastatavus sellest ei muutu. Vitamiinidest on kuumutamisele vastupidavad rasvlahustuvad vitamiinid, nii et nende sisaldus praktiliselt ei muutu. Täheldatakse küll vees lahustuvate vitamiinide kuni 20 %-list vähenemist.

Milliseid kasulikke aineid piimas leidub?
Piim on unikaalne tasakaalustatud toitainete segu, mis tagab imetajate elu esimesel perioodil kogu nende toitainevajaduse.

Toitained piimas on hästi omastatavas vormis ja erinevad koostisained soodustavad üksteise imendumist. Peale täisväärtuslike valkude, rasvade, süsivesikute ja muude toitainete on tähtsal kohal kaltsium, fosfor, kaalium, magneesium jne.

Piim sisaldab rasvlahustuvaid vitamiine K, A, D ja E ning vesilahustuvaid B rühma vitamiine ja C vitamiini.