Tarbija 3. detsember 2019
KEEGI POLE KAITSTUD | Taimetoitlus listeeriabakterist ei päästa! Loe ohtudest.
0Tapjabakter Listeria monocytogenes on viimasel ajal ilmnenud loomsetes toiduainetes. Mujal maailmas esineb seda väga palju ka toore puu- ja köögivilja hulgas. Kui tõsine on oht meil?

Listeeriabakteri illustratsioon. Foto: Shutterstock
Ameerika Ühendriikides on üllataval kombel kõnealune bakter väga levinud. Seal haigestub igal aastal keskmiselt 1600 inimest, neist umbes 260 surevad. Massiline toiduainete tagasikutsumine ja hävitamine on seetõttu Ameerika Ühendriikides pigem mitmeid kordi aastas ette tulev olukord, kui tühipaljas juhus.
Kõige enam on ohustatud külmutatud juurviljasegud. Enne nende lõpptarbijani jõudmist on mitmeid võimalusi bakteriga saastumiseks ja selle plahvatuslikuks arenguks.