Ligi 140 000 eurost sai Sõmerpalu A ja O kauplus 3358. Mis siis siin teisiti hakkab olema?

Teatud päevadel hakkab poe juures kliente vastu võtma kingsepp, kellega peagi liitub võtmemeister. Isegi kompressoriteenusest (selle abil saab rändur taastada oma sõiduki rehvide normikohase surve) osutatakse otse poe ukse kõrval.

Saapad ja võtmed

Juulis või hiljemalt augustis avaneb võimalus olla WiFi levialas ning arvutis, otse poes oma materjale printida ja paljundada.

“Siis pole tarvis iga tühja asja pärast linna joosta,” sõnab sõmerpalulane Tõnu Võõras, kes ennekõike ootab küll kodukandi majandiaegse hiilguse taastumist. “Majandi ajal käis siin ikka elu, tegutses isegi kino. Rahvast oli palju, kõigil oli midagi teha. Nüüd pole noortel muud teha, kui pudeliga põõsa taga istuda.”

Väljavaade, et kodupoes saab hakata saapaid parandama, on siiski pisike samm paremuse suunas. Ning see pole vaid plaan, juba ka tegutsetakse.

“Näete, selle ajaleheriiuli tõstame ukse juurest mujale ja selle asemele tulebki arvuti, mida kliendid kasutama hakkavad,” tutvustab Sõmerpalu poe juhataja Hella Kasuk plaani. “Printer tuleb leti taha riiulile.”

Tõsi, kõiki vajadusi nad ka edaspidi rahuldada ei suuda, näiteks juuksurisalongi ei tule. Ja paremat kaubavalikut ka mitte. Ning poeruumi jääb pisut
vähemaks.

Ilusalongide buum

Asi pole aga vaid kauplustes. Sel suvel avab Kagu-Eestis uksed mitu uut ilusalongi. Üht sellist juba ehitatakse Põlvamaale Laheda valda Tilsi keskusse.

Tilsi projekt oli üks väheseid, mis sai minister Kiislerilt rahastuse täismahus (20 000 eurot). Tilsi külakeskuse eestvedaja Piia Roosti arvates tõi edu just ilusalongi idee lisamine tavalise külakeskuse juurde.

“Iluteenindus, massöör ja küünehoolduskeskus on asja üks osa, kuid projekti peasisuks on luua õdus lõõgastumiskoht noortele ja üldse kõigile inimestele. Et neil oleks koht, kuhu peredega tulla,” selgitab Roost.

Kohvik-vabaajakeskus hakkab tegutsema Tilsi poe kõrval otse bussipeatuse vastas, nii et ka bussiootajad saavad seal tassi kohvi juua ja värskeid pirukaid
süüa.

“Meie kandis on mitu kena järve, kuhu pered ka kaugemalt ujuma tulevad, kuid siiani ei olnud neil kusagil lõunat süüa,” tutvustab Roost oma keskuse trumpe. “Ka meie staadionil korraldatakse palju üritusi ja laagreid, mille külalised on keskusse teretulnud.”

Samuti ilusalongi- ja massaažiteenust juurutav osaühing Atsi Veod Valgjärvelt sai riigilt
15 683 eurot. “Mingi valik tuli teenuste osas ju teha, lähtusime paljuski kõhutundest, et mida meie endi meelest kõige rohkem tarvis oleks,” selgitab tulevase teeninduskeskuse juhataja Helje Andressoo.

Pesupesemisteenust pole tema hinnangul enam mõtet pakkuda, inimesed on juba jõudnud endale pesumasinad osta.

“Aga ka maainimene tahab ju massaaži ning oma käsi hooldada! Selleks on mugav tulla teenindussalongi, mitte minna teenuseosutaja koju,” nendib Andressoo.

Lisaks iluteenusele peab Atsi Veod nüüd ka poodi ning pakub võimalust WiFit kasutada.

Küll kurdavad toetuse saajad, et sellega seonduv asjaajamine käib kole aeglaselt.

Poe tulevik kindlam

Maaritsas asuva Söödi külapoe perenaine Linda Kivimets on 4784 euro suuruse toetuse üle siiralt õnnelik. Tema meelest aitab see väikesel külapoel karmis konkurentsis edasi kesta.

“Töömehed, kes meie poes käivad, kurtsid juba ammu, et nad on pirukate kaasa ostmisest tüdinenud ja tahaksid vahel ka midagi sooja süüa. Nüüd saamegi hakata neile sooja kiirtoitu pakkuma,” rõõmustab Kivimets. “Ja pensionärid, kellel endal kodus internetti ei ole, saavad hakata poes arveid maksmas käima. Kõik see aitab kaasa poe säilimisele.”

Külamees, kes on tulnud poodi mineraalvett ostma ning juttu pealt kuulab, noogutab
kaasa.

“See oleks tõesti väga kurb, kui ka viimased väikesed poed kinni läheksid,” ütleb ta.



TEENUSED

Kagu-Eesti poodides

Võrumaa

- Vaabina: printimine, paljundamine, WiFi, avalik internet

- Sänna: pesupesemine, duši kasutamise teenus

- Haanja: printimine, paljundamine, WiFi, avalik internet, kingsepp, kompressor, võtmemeister

- Lasva: printimine, paljundamine, WiFi, avalik internet, sularaha väljavõtmise teenus, kingsepp, kompressor, mikro­laineahi, võtmemeister

- Obinitsa: printimine, paljundamine, WiFi, avalik internet, sularaha väljavõtmise teenus, kingsepp, kompressor, kohvik, võtmemeister

- Osula: printimine, paljundamine, WiFi, avalik internet, sularaha väljavõtmise teenus, kohvik

- Parksepa: printimine, paljundamine, WiFi, avalik internet, kingsepp, kompressor, mikrolaineahi, võtmemeister

- Ruusmäe: printimine, paljundamine, WiFi, avalik internet, sularaha väljavõtmise teenus, kingsepp, kompressor, kohvik, võtmemeister

- Sõmerpalu: printimine,
paljundamine, WiFi, avalik internet, kingsepp, kompressor, võtmemeister

- Vastseliina: printimine, paljundamine, WiFi, avalik internet, kingsepp, kompressor, kohvik, võtmemeister

- Väimela: printimine, paljundamine, WiFi, avalik internet, sularaha väljavõtmise teenus

Valgamaa

- Sangaste: kaupade kojuvedu

- Kaagjärve: avalik internet, WiFi, kohvik, pesupesemine, frantsiisipostkontor, kingsepp, toidukorvi kojuvedu

- Taheva: WiFi ja avalik internet, kaardimaksevõimalus, kohvik

Põlvamaa

- Valgjärve: WiFi, massaaž, maniküür, pediküür, ripsmetehnik

- Maaritsa: avalik internet, WiFi, kiirtoitlustus

- Orava: printimine, paljundamine, faks, WiFi, avalik internet, kauba kojuvedu, kohvik

- Tilsi: avalik internet, WiFi, kohvik, massaaž, maniküür, pediküür, küünehooldus

Allikas: regionaalminister