Põhiline küte kasvuhoonetes on maagaas, seda tarniv Eesti Gaas aga kergitas jaanuarist maagaasi kuupmeetri hinda keskmiselt 38% eelmise aasta sama ajaga võrreldes, seda ette hoiatamata.

Jõutud on selleni, et energia moodustab tomatihinnast juba ligi poole ning müügihinnast kulusid tagasi ei saa: kodumaine tomat maksab poes keskmiselt 1.29–1.49 €/kg, Poola tomat aga alla 1 euro kilost.

Reiteri sõnul valmivad viimased tomatid nüüd nii, nagu valmivad. Ning kui kodumaised kasvatajad riigilt tuge ei saa, siis järgmisest aastast enam tomateid kasvatada ei suudeta.

Hädas on ka Põlvamaal Intsu talus FIEna tomateid kasvatav Voldemar Kamenik, kellel katmikala umbes hektar. “Mis kasumist te räägite? Harin tomateid koos töölistega, süüa veel saame, aga muud vajadused on unustatud,” räägib ta.

Kui miski ei muutu, käib saatus sellist rada: kui suured tootjad end koomale tõmbavad, aga väiketootjad liiga väikeste koguste tõttu kaubanduskettidesse ei pääse, tuleb asemele importvili.

“Ja siis ei pruugi hinnad sugugi enam nii madalad olla,” hoiatab Reiter. Musta stsenaariumi kohaselt jääks kodumaise köögivilja osaks ainult turud ja sedagi vaid paaril suvekuul.