FIE peab auto kasutamisel kulude arvestust pidama tavalisel moel: tegelikud dokumentidega kaetud kulutused tuleb jagada isiklikeks ja ettevõtluse omadeks. FIE enda suhtes ei kehti tööandjate ja töötajate/juhtorgani liikme suhete kohta kehtivad kokkuleppemäärad.

Siinkohal tuleb FIEsid hoiatada 0,3eurose kilomeetrihinna kasutamise eest, mis on ette kirjutatud tööandja huvides isikliku sõiduauto kompensatsiooni maksmisele. Seda soovitavad mõned õppejõud, kelle arvates pidavat see hea kindel lahendus olema.

Kui teid kontrolliv maksuametnik võtab vaevaks teie tegeliku keskmise kilomeetrihinna välja arvutada ja see tuleb alla 0,3 euro, ei ole ma üldse kindel, et Riigikohus teile õiguse annab. Seadus räägib ainult tegelikest dokumentidega tõestatud kuludest ning erand lubatakse teha ainult tööandja ja töötaja või juhtorgani liikme suhete osas.

Protseduuriliselt on FIE-l sõiduauto kasutamise kulude vormistamine lihtsam. Auto saab olla ainult inimese oma, ta jagab läbisõidu kahte lehte ning sama proportsiooniga kõik autoga seotud kulud isiklikeks ja ettevõtluse kuludeks. Kulud on tavalisel kombel dokumenteeritud ja kilomeetri keskmine hind tuleb selline, nagu see tuleb.

OÜga on kaks võimalust: kas auto kuulub OÜ-le või omanikule-juhatajale. Esimesel juhul tuleb maksta erisoodustuse makse selle eest, et autoga ka isiklikke sõite tehakse, teisel juhul on piiratud isikliku autoga OÜ huvides tehtud sõitude eest võetava maksuvaba hüvitise summa.

Kui maksta igas kuus erisoodustusmakse 217.66 eurot (käibemaksukohustuslased) või 174.99 eurot (mitte-käibemaksukohustuslased), võib OÜ-le kuuluva autoga teha isiklikke sõite ükskõik kui palju või vähe. Mingit arvestust pidama ei pea ja juurde maksma ka mitte. Kõik auto kasutamisega seotud kulud tehakse sel juhul OÜ arvelt maksuvabalt.

Kui tahta maksta vähem erisoodustust, peab pidama sõidupäevikut, mille sisu on rahandusministri poolt ette antud ja päevikust saadav isiklik läbisõit korrutatakse kas 0,2 või 0,3 euroga. Esimene number kehtib autode puhul vanusega üle viie aasta ja silindrite töömahuga kuni 2000 cm3 (kaasa arvatud), teine muudel juhtudel.

Endale kuuluvat autot peetakse ülal isiklikust maksustatud tulust ja OÜ huvides tehtud sõitude hüvitamiseks saab maksta maksuvaba hüvitist. Ilma arvestust pidamata võib maksta igas kuus 64 eurot, olema peab aga otsus maksmise kohta, milles tuleb laias laastus kirjeldada, mida autoga OÜ huvides tehti.

Kui tahta maksta 64 eurost rohkem hüvitist, tuleb otsusele lisaks pidada sõidupäevikut, mille sisu on jällegi ministri poolt ette antud. Kilomeetri hinnaks on siin 0,3 eurot, väljamakstav summa on kalendrikuus piiratud 256 euroga.